9 nejlepších makových moučníků: Dáte si rychlý makovec nebo parádní závin s čokoládou?
22. 9. 2021 Vaření
Doba maková je tady! Je čas zabořit ruce do těsta a nechat kuchyni provonět rumem, skořicí nebo citronem. Zkrátka upéct si nějakou makovou dobrotu. Vyberte si z našich prověřených receptů. Zda to budou nadýchané koláčky, vláčný makovec nebo sváteční maková bábovka, to už je jen na vás!
Makové koláče a koláčky
Klasika české kuchyně. Nadýchané kynuté těsto, skvělá náplň a křupavá drobenka. Tahle trojkombinace nemá ve světě konkurenci. S kynutým těstem a tvořením „jednoporcovek“ v podobě koláčků je sice trochu více práce, ale odměnou vám budou obdivné pohledy rodiny a vůně, která všechny vrátí do radostných časů dětství. Předkládáme vám tři „koláčkové“ recepty a připomínáme náš předchozí článek o tom, jak připravit tu nejlepší makovou náplň. Pusťte se do pečení s námi!
Záviny a copy
O něco snazší na přípravu jsou záviny. V nejjednodušší verzi stačí listové těsto, domácí dobrá náplň a fungující trouba. Ale pokud chcete něco lepšího, zkuste si podle našich receptů udělat třeba makový závin z těsta z pomazánkového másla a s makovo-čokoládovou náplní. Anebo zůstaňte u kynuté klasiky, ale zjednodušte si to: závin hrníčkový máte v cuku letu! Zkušené hospodyňky nebo nadšené domácí cukrářky možná zvolí nejtěžší, ale nejzajímavější variantu: pletený kynutý cop se třemi druhy náplní!
Makovec na plech
A nakonec jsme si nechali moučníky, které spojují dvě věci: maximální obsah máku a maximálně snadná příprava. Obvykle stačí jen smíchat všechny suroviny, nalít je na plech a upéct. Jestli potom makovec dozdobíte jen cukrem, nebo citronovou, čokoládovou či rumovou polevou, případně těsto vylepšíte rozinkami namočenými v rumu nebo kandovaným ovocem, to už je jen na vás. Každopádně, my vám předkládáme recepty, které se vždycky povedou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Jak sklízet a vyklepávat mák. Víte, proč ručně sklizený a vyklepaný chutná nejlépe?
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 16 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 18 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29