Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jablečná povidla, jablka
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Ještě než se budete moci těšit z podzimních jablek, jsou tu velmi zralá letní jablka plná chutí. A mají i další pozitiva. Víte, co s nimi provedete? Připravte si jablečná povidla.

Jaká jsou letní jablka

Letní jablka zrají o sto šest a byla by škoda je nechat jen tak spadaná. Letní jablka jsou skvělá i z hlediska výživy. Mají totiž vyšší obsah kyselinek a obsah vitamínu C než odrůdy dozrávající na podzim. Sice se nehodí na skladování, ale zpracovat je můžete třeba právě do povidel. Mezi oblíbené české odrůdy patří Ametyst, Daria, Julie, nebo třeba Nela. 

Setkat se můžete i s anglickou odrůdou Discovery. Na našich zahradách najdete i Letní průsvitné, které je žlutozelené. Zajímavé je, že u nás jsou oblíbenější jablka s červenou slupkou. Kromě toho, že si letní jablka dáte jen tak čerstvé, máte-li jich hodně, můžete z nich udělat mošt nebo vyrobit přesnídávku či dleikátní jablečná povidla.

Co jsou to vlastně povidla?

Jaroslav Balaštík, dnes už pověstný rádce správného domácího zpracování zahrádkářských přebytků, uvádí, že se jde o rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do hustoty, při které již není třeba další konzervace. Tím, že došlo k odpaření tekutin, se zahustil obsah cukru a kyselin, a to zamezilo činnosti nežádoucích mikroorganismů. Povidla se nejčastěji dělávají ze švestek, jablková povidla jsou ale skvělou alternativou. Využijete je pak nejen do buchet a vdolků, ale také na koláče, na potření perníků, na palačinky a třeba do kynutých knedlíků.

Co je potřeba na jablečná povidla

Kromě jablek, cukru a octu se bude hodit koření, aby povidla krásně voněla. Můžete sáhnout po vanilkovém lusku (vydlabaná semínka), hodit se může i svitek skořice, mletý zázvor, badyán, hřebíček, ale i třeba pomerančová šťáva. Záleží, jak aromatická povidla si budete přát. Na závěr nezapomeňte kousky koření z povidel vyndat. Voňavou práci také odvede pár kapek rumu.

Jak připravit jablka na povidla

Pokud jsou jablka měkká, tak je jen rozřízněte, vykrojte jádřinec a můžete je nastrouhat, případně protlačit přes kolečko na bramborový salát. Slupka vám hezky zůstane v ruce. Tvrdší jablka je lepší pokrájet. Při větším množství můžete do práce zapojit robot.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit jablečná povidla

Základem jablečných povidel jsou jablka, cukr a ocet. Pak ale máte několik variant. Postupujte při nich podle tohoto návodu. V té první směs oloupaných a pokrájených jablek podlijte vodou a spolu se zbývajícími ingrediencemi rozvařte do kaše. Sterilujte čtvrt hodiny při 80 °C.

Pro druhou variantu nechte pokrájená jablka promíchaná se zbývajícími ingrediencemi odležet v chladu do druhého dne. Následně je za stálého míchání vařte na mírném plameni až zesklovatí. Už nezavařujte, jen dejte povidla do sklenic, zakryjte je celofánem a mezi jeho dvě vrstvy nasypte kyselinu sorbovou. Nechte je zaschnout v troubě.

Ani třetí varianta není zavařovaná. Připravená jablka opět v hrnci pod pokličkou duste na mírném plameni. Přidejte zbývající ingredience a vařte půl hodiny. Horká povidla nalijte do vyhřátých skleniček až po okraj, navrch dejte lžíci rumu. Zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nakonec je tu ještě možnost jablka nevařit na plotně v hrnci, ale připravit je na pekáči v troubě. Můžete postupovat podle tohoto receptu na švestková povidla pečená v troubě

Zdroje informací:
https://regiony.rozhlas.cz/propadli-jste-kouzlu-letnich-jablek-cesi-preferuji-odrudy-s-cervenou-slupkou-7420306
Jaroslav Balaštík, Konzervování potravin v domácnostech, SZN, 1969

 

Náš tip: Podívejte se na videopostup, jak připravovat švestková povidla pečená v troubě

Témata

Recepty k tomuto článku