Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mexican Street Corn: Omáčka ze zakysané smetany s chilli a koriandrem promění obyčejnou grilovanou kukuřici v delikatesu
Zdroj: Wikimedia Commons, By https://moderntortilla.com/ - Own work, CC BY-SA 4.0

Kukuřice je jednou z mnoha oblíbenou pochoutek, které lze připravit na grilu, když nemáte chuť na kus krkovičky nebo na sýr. U nás ji většinou jen osolíme, případně potřeme máslem, v Mexiku ji vylepšují sýrem, smetanou a spoustou bylinek. Takové kukuřici nelze odolat. 

Kukuřice z mexického stánku

Grilovaná kukuřice přelitá speciální omáčkou je jedním z typických mexických a vlastně i amerických pouličních jídel. Nabízejí ji u stánků s tacos, burritos a dalšími mexickými specialitami a většinou se na ni stojí velká fronta, a to nejen přes den, ale i v nočních hodinách. Spousta lidí si ji ale připravuje i doma, hlavně na různých letních venkovních oslavách, které jsou v Americe mnohdy spojeny s grilováním. 

Kukuřice je nejlepší z grilu

Kukuřice je v Mexiku jednou z oblíbených surovin. Právě zde se kdysi dávno začala pěstovat a dnes je jednou ze zásadních ingrediencí mexické kuchyně. Kromě toho, že si tu pochutnávají na samotných sladkých žlutých zrníčkách, kukuřici zpracovávají i na mouku, z níž se vyrábějí slavné mexické placky tortilly, bez nichž se mexická kuchyně neobejde. Je však i základem mnoha dalších pokrmů. Pokud si ale chcete vychutnat samotná zrnka, je grilovaná forma nejlepší. Dozlatova opečeným zrnkům přelitým pikantní omáčkou se zkrátka nic nevyrovná a mnozí tvrdí, že lepší způsob, jak podávat kukuřici, není. 

S krémovou omáčkou

Grilovaná kukuřice je v Mexiku známá jako elotes. Jde vlastně o obyčejnou kukuřici  opečenou na grilu nebo nad ohněm. Výjimečná je nejen díky chuti bylinek, ale hlavně kvůli omáčce, jíž se přelévá. Hlavní ingrediencí na její přípravu je tzv. crema, což je mexická verze zakysané smetany.

Oproti té naší je ovšem tekutější a je slaná, klidně ji ale můžete nahradit obyčejnou zakysanou smetanou. K ní se pak navíc přidává ještě majonéza. Nakonec se vše posype speciálním drobivým sýrem cotja, který lze vyměnit za balkánský sýr nebo fetu, často se místo něj v receptech používá i pecorino nebo parmezán.

Verze z kelímku

Všechny tyto suroviny dělají z obyčejné grilované kukuřice naprosto božskou pochoutku, kterou ovšem nelze zkonzumovat nijak decentně. Možná i proto v Mexiku připravují ještě podobnou verzi, která sestává jen za samotných zrníček rovněž přelitých omáčkou ovšem podávaných v kelímku. Ta se pak prodává pod názvem esquites a je řešením, pokud nemáte k dispozici gril. Zrníčka totiž jen stačí osmahnout na pánvi na oleji a pak přelít omáčkou. 

Jak na Mexican Street Corn?

Máte-li grilovanou kukuřici v oblibě a rádi byste ji vyzkoušeli v nějaké netradiční podobě, můžete si elotes připravit podle následujícího receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 110 g najemno rozdrobeného sýra feta, plus další na podávání, 60 ml majonézy, 60 ml zakysané smetany, ¼ šálku najemno nasekaného koriandru, ½ čajové lžičky mletého chilli, 1 středně velký prolisovaný stroužek česneku, 4 klasy kukuřice (můžete případně použít i předvařenou) a 1 limetku nakrájenou na klínky. 

  1. Rozehřejte gril (klasický na uhlí nebo plynový) na maximum a grilovací rošt potřete olejem. Zatímco se gril rozehřívá, smíchejte ve velké míse sýr, majonézu, zakysanou smetanu, nasekaný koriandr, chilli koření a prolisovaný česnek. Vše dobře promíchejte. 
  2. Připravte si kukuřice. Pokud je máte čerstvé, nechte si na nich kousek stonku, aby se vám za ně dobře držela. Očištěné napíchněte na špejle.   
  3. Když je gril rozpálený, položte kukuřici přímo na gril a za občasného otáčení grilujte, dokud není kukuřice propečená a lehce opálená. Trvá to celkem asi 8 minut.
  4. Kukuřici přendejte do mísy se sýrovou směsí a rovnoměrně ji obalte ze všech stran. Posypte ji dalším sýrem a chilli a ihned podávejte s klínky limetky.

Náš tip: Máte-li rádi mexickou kuchyni, můžete vyzkoušet i tyto fazole podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více