

Domácí kukuřičné tortily s masovou náplní na mexický způsob
Suroviny 4-8 porcí
- Na kukuřičné tortily:
- 2 hrnky kukuřičné mouky (hladká)
- 1/2 hrnku sojové hladké mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 KL soli
- teplá voda (hrneček a dle potřeby postupně přidávat)
- Náplň:
- 2 kuřecí prsa
- 1 smetana 250ml kelímek (já měla 33%, ale je to jedno)
- tvrdý sýr zvolený dle libosti
- 2 velké rajčata
- plechovka fazolí červených v nálevu
- kukuřice mražená nebo v plechovce
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 velká červená paprika
- 1 větší hustý protlak
- kvalitní kečup
- 1 cibule
- asi 1/4 - 1/2 pórku
Postup přípravy receptu
Tortily:
Do prosátých směsí mouk dáme sůl a postupně přiléváme vodu. Nejprve méně a dle potřeby přidáváme a rukama vypracujeme hladké, nelepivé kompaktní těsto. Dá se krásně vypracovat během pár minut. Necháme ho pak chvíli odležet.Na pracovní desku jsem nachystala potravinářskou folii a nachystané těsto nakrájela na menší kousky (je na vás, jak velké tortily chcete). Pro roztlačení a rozválení jsem použila nerezové kolo a váhou na něj tlačila a zbytek dorozvalovala menším válečkem na těsto. Snažte se o kulatý tvar. Pro upečení tortil jsem použila starou desku po babičce, je vidět ve fotkach, nicméně lze upect i na pánvi. Nejlepe s velkym pruměrem a rovné (hodí se taktéž palačinkové) a nasucho z každé strany tortilu opečeme. Než si připravíme náplň, tak je dame pod vlhkou utěrku a nebo do trouby na pár stupňů zaplé do tepla.
Náplň:
Kuřecí prsa očistíme, odblaníme a nakrájíme na malé kousky. Odložíme odpočinout na pár minut do ledničky. Osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením nebo country směsí, kari a kurkumou. Dáme do ledničky odležet.Papriku a chilli papričku zbavíme semínek a nakrajíme na malé kousky. Rajčata omyjeme a taktéž nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nařežeme najemno, pórek na kolečka. Fazole slijeme do sítka, abychom se zbavili nálevu. Kukuřici, máte-li v plechovce, taktéž, pokud máte mraženou, tak zalijte lehce horkou vodou a vlijte do síta. Nechte okapat.
Z cibule, chilli papričky, pórku a hustého protlaku jsem si v sekáčku s nožem ve tvaru S vytvořila "dip" neboli základní omáčku. Kuřecí maso vytáhneme z ledničky a na pánev (hlubší) dáme rozpálit olej (použila sem olivový, ale výběr je na vás). Maso na něm orestujeme. Poté jsem k němu přidala rajčata a papriku, kukuřici a dále opékala na pánvi. Nakonec jsem přidala fazole a zalila našim základním připraveným dipem. Dobře rozmíchejte. Poté jsem přidala ještě pár lžic kvalitního kečupu a trochu horké vody. Nechte probublávat.
Mezitím nastrouhejte sýr najemno. Do omáčky vlijte asi půlku kelímku smetany pro zjemnění chuti a vsypte nastrouhaný sýr. Nechte jej rozpustit krásně vám omáčku "zhustí" a dodá jí skvělou chuť.
Teplé tortily plňte omáčkou a zabalte. Pak už stačí popřát dobrou chuť. Mimo kukuřičné můžete použít samozřejmě i pšeničné kupované, nebo domácky dělané (hl. mouka, sádlo, sůl a voda).
Poznámka od kuchařky
Pro porovnání domácí kukuřičná tortila versus pšeničná kupovaná :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí kukuřičné tortily s masovou náplní na mexický způsob
-
Ďakujem všetkým zúčastneným za ochotu poradiť mi. Dnes sa mrknem do zdravej výživy, či tam nemajú tú špeciálnu, príp. vyskúšam takú kukuričnú múku, akú majú. Chystám sa totiž na výrobu tortilla chips. Teda, pkúsim sa, prvý pokus nevyšiel, tá kukuričná múka bola kupovaná v Maďarsku a naozaj "nefungovala", je pravda, že som pšeničnú múku do cesta nepridávala..
Pekný deň všetkým! -
magdalenka: Magduška, pozri na Mlyn Zrno, majú rôzne druhy kukuričných múk ( ale aj iné ) a v rôznom balení. Zároveň je tam vysvetlené, ktorá sa na čo používa.
http://internetovypredaj.sk/index.php?internetovyo... -
magdalenka: Ta "spravna" kukuricna mouka se jmenuje "masa harina", jen ti neporadim, kde ji na Slovensku koupis. Je specialne upravena, testo z ni je jakoby "elasticke" a po upeceni se nelame.
Maji ji na Top-potravinach, rekl mi to google, cenove je ponekud..... -
Já sem koukala na fóra a vím co myslíte, je to speciální mouka z které se to dělá ale dá se to i z téhlé klasické jak sem četla i na jinych stránkách. chce to prostě jen smíchat s trochou hladké mouky a přidat vodu a pořádně propracovat. Dělala sem je sama poprvé a výsledek opravdu dobrý.
-
Jitka, kdesi som čítala, že to je nejaká zvláštne upravená kukurica (vidíš aj podľa ceny), pretože obyčajná - neupravená nelepí, nedrží pokope. Kukurica totiž neobsahuje lepok. Ale pozriem v tej zdravej výžive. Dík.
-
Zdravím Magdalenko, koupila sem klasickou hladkou kukuřičnou mouku ve zdravé výživě za cca 14,- 400g chce to fakt hodně dobře propracovat. Neměla sem problem s rozpadáváním se
-
Jitka, prosím, používaš nejakú špeciálnu kukuričnú múku? Kedysi som robila pokus s výrobou kukuričných tortíl, "moja" kukuričná múka nedržala pokope, cesto sa rozpadalo, doslova drolilo a nedalo sa vyvaľkať. Vďaka za odpoveď.