Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: 5 skvělých zákusků socialistických cukráren. Na tehdejší rakvičky, věnečky či kremrole by se dnes stály fronty
Zdroj: Toprecepty, dextra

Stýská se vám někdy po starých cukrárnách? Takových, za jejichž vitrínami se místo různých nazdobených moderních dezertů skvěly poctivé věnečky, kremrole, laskonky a další moučníky. Na ty, které by chutnaly jako v minulosti, není snadné narazit, klidně si je ale můžete i upéct sami doma. 

Věneček a větrník

Při zmínce o cukrárnách si snad každý vybaví věnečky a větrníky. Jako mnoho jiných vyhlášených zákusků mají i tyto dva svůj francouzský předobraz, a sice profiterole. Věnečky a větrníky si jsou hodně podobné a někteří je zaměňují. Spojuje je ovšem stejný základ z odpalovaného těsta, náplň a podobný tvar.

Vzniklá upečená kolečka se pak v případě věnečku plní žloutkovým krémem (právě odtud plyne název žloutkové věnečky), větrníky navíc ještě šlehačkou, nejčastěji karamelovou.

Pomyslnou třešničkou na dortu, respektive na věnečku či na větrníků je cukrová fondánová nebo karamelová poleva. Pokud máte raději věnečky a rádi byste si je udělali domácí, můžete vsadit na jistotu a upéct je rovnou podle receptu slavného cukráře Josefa Maršálka

Laskonka

Dřív měly tyto křehké zákusky snad v každé cukrárně, dnes je spíš nahradily jejich příbuzné makronky. Vedle pestrobarevné francouzské cukrovinky možná bílé laskonky vypadají obyčejně, jejich chuť ale vše vyrovnává. Laskonky jsou dokonalou možností, jak využít bílky. Jde totiž o zákusek z bílkového sněhu smíchaného s najemno mletými oříšky.

V současných cukrárnách se často prodávají laskonky s kokosem, do těch původních ale patřily mandle nebo nějaké jiné ořechy, třeba lískové, které doplňují máslový krém s křupavým griliášem uvnitř.

Cukrárenské laskonky se pečou velké, v některých rodinách je dělají i v miniaturní verzi místo vánočního cukroví. A pokud si je chtějí ještě vylepšit, stačí je přelít čokoládovou polevou.

Jestliže právě laskonky patřily k vašim oblíbeným zákuskům a nikde nemůžete narazit na ty úžasné griliášové, snadno si je můžete upéct doma podle našeho receptu

Kremrole

Na první pohled vypadají jako obyčejné trubičky s krémem (ostatně odtud je odvozen i jejich název (krém+role) když ale se ale zakousnete do jemného listového těsta, úplně se vám rozplynou na jazyku. Podobný zákusek mají v Německu a říkají mu Blätterteig-Creme-Röllchen. Pravé kremrole by měly být z kvalitního domácího listového těsta, které krásně lístkuje a má úžasnou máslovou chuť.

Kromě toho by měly být naplněné sladkým dotuha ušlehaným bílkovým sněhem, často se ale nyní v cukrárnách pro ulehčení plní pouze šlehačkou. Na přípravě kremrolí je nejtěžší samotné listové těsto, pokud je ale již máte a navíc kovové trubičky určené právě na pečení kremrolí, je to už hračka. Zkuste to třeba podle tohoto receptu

Koňaková špička

Zákusek kuželovitého tvaru si někteří pletou s indiánkem, na rozdíl od něj je ale koňaková nebo také likérová špička či bombička opravdu ryze českým dezertem. S indiánkem ji spojuje piškotový podklad a čokoládová poleva zakrývající náplň. Zajímavostí, že špička je poměrně mladým dezertem, byla produktem socialistických cukráren z šedesátých let minulého století.

Špička je takovým dezertem s překvapením, a navíc pro dospěláky. Pod čokoládovou polevu se totiž ukrývá nejen čokoládový pudinkový krém, ale úplně uvnitř ještě vaječný koňak. Domácí přípravu špiček usnadní speciální dvojitá nerezová formička na špičky, bez níž se, pokud chcete udělat ty pravé, neobejdete. A jak na ně, najdete v receptu v odkaze

Rakvička se šlehačkou

Jedním z typicky českých zákusků jsou i rakvičky. Jejich původ sice není přesně známý, jisté však je, že na rakvičkách si u nás lidé pochutnávali již na počátku 20. století a nikde jinde na rakvičky nenarazíte.

Zajít si do cukrárny na kávičku a rakvičku se šlehačkou bylo v minulých letech takovou tradiční kratochvílí nejen nedělních odpolední. Svůj název získala rakvička podle svého unikátního tvaru, jemuž vděčí za to, že bývá často terčem černého humoru.

Poctivá rakvička je úžasně křehká. Dnes se do směsi často přidává i mouka, ta ale v původní receptuře chyběla. I na rakvičky potřebujete speciální formičky a při podávání hlavně nesmíte zapomenout na šlehačku – tu poctivou doma ušlehanou, jíž se ta ve spreji nemůže rovnat. Rakvičky si pak můžete připravit podle našeho receptu

Náš tip: Větrníky a věnečky si můžete upéct třeba podle následujícího video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více