Větrníky karamelové

Hella Kuchařka:

asi 40-50 ks Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry 74 názorů

543
Recept si zatím oblíbilo 43 kuchařů

Suroviny

Těsto:
260 ml mléka
100 g Hery nebo másla
160 g hladké mouky
4 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Pudinkový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr
Karamelová šlehačka:
1 smetana ke šlehání
150 g cukr krupice
Poleva:
50 g cukr moučka
Recept si zatím oblíbilo 43 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si připravíme karamelovou šlehačku - viz poznámka.

  2. Na odpalované těsto si mléko se špetkou soli a tukem přivedeme k varu, pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou.

  3. Pak na velmi mírném ohni ještě necháme těsto chviličku propařit. Sundáme z plotny, zlehka poprášíme práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Necháme trochu vychladnout a ještě teplé těsto dáme do zdobícího sáčku s větší zdobičkou a na pomaštěný plech (nemusí být pečící papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky asi 4-5 cm velké.

  4. Pak na plech mezi větrníčky nakapu trochu studené vody, dolu do trouby postavím kastrůlek s horkou vodou a pak vložím plech.

  5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu - pak teplotu snížíme na 160 - 180 °C a dopečeme asi dalších 10 minut, až nám větrníčky zrůžoví. Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou.

  6. Mezitím si uvaříme klasicky pudink a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby nezatuhnul a nevytvořily se kousky.

  7. Když vychladne, lehce do něj vařečkou vmícháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku.

  8. Z karamelové šlehačky dáme stranou 3 lžíce na polevu, zbytek ušleháme.

  9. Větrníky v polovině částečně nařízneme a naplníme. Na dno - nejlépe lžičkou nandáme pudinkový krém a na něj zdobičkou nastříkáme ušlehanou karamelovou šlehačku. Přiklopíme a mašlovačkou potřeme povrch karamelovou polevou.

  10. Polevu si připravíme tak, že 3 lžíce karamelové šlehačky umícháme s moučkovým cukrem, až se hmota bude táhnout jako med. Pokud bude řídká, přidejte opatrně cukr, pokud bude hustá, přidejte lžičku horké vody. Polevu nechte trochu zaschnout a můžete podávat.

Poznámka

Větrníky jsou nejlepší čerstvé, ale korpusy si můžete upéct předem a plnit dodatečně. Naplněné do druhého dne trochu zvlhnou, ale nejsou promáčené.

Množství náplně je přesně na množství větrníků, nic vám nezbyde.

Karamelovou šlehačku si připravíme podle http://www.toprecepty.cz/recept/10512-karamelova-s...

Těsto: zdroj Maminčiny recepty

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 412 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Větrníky karamelové

  • magdalenka magdalenka

    Helena:dlhšie piecť, dopekať pri nižšej teplote...

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Rozhodla jsem upéct větrníčky /úplně poprvé/ a vybrala jsem si váš recept. Dělala jsem vše přesně podle vašeho popisu, ale pěkně vyfouklé větrníčky se po vyndání z trouby splaskly na placičky, ani nejdou rozkrojit. Nevím, co jsem udělala špatně.

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Jednou z dobrot, ktere tady nemame a mne moc chutnaji jsou prave vetrniky. A tak jsem si je udelala podle tveho receptu. Moc se mi libilo jak se pripravuje poleva, ktera mi doted nikdy nevysla tak uplne dobra jak bych si predstavila. Takze i nadale se budu drzet tohoto receptiku. :yes:43:yes:

    Odpovědět

  • vybusna vybusna

    Od prveho dna vlozenia, som mala tento recept na vyskusanie. Medzi tym, v toku casu, som zacala robievat podla mamickinho receptu v ktorom mam ine pomery surovin a do cesta nedavam mlieko, ale vodu. Technologicky postup je rovnaky.
    http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3579
    Veterniky robim vacsie a vyjde mi ich 25 kusov .
    S cistym svedomim davam Helke bod.

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Kriss: No určitě je to tím, že jsi nedodržela množství tekutiny. Ale není nutné nic vyhazovat, zkus to našlehat. Vždyť máslo je také tuhé a jde našlehat. Nebo zkus našlehat a pomalu přidávej na další našlehané šlehačky.

    Odpovědět

  • jolana jolana(neregistrovaná)

    vic sladit:-)

    Odpovědět

  • Kriss Kriss

    Hella: Helly, mně to úplně ztuhlo, je to totálně tvrdé, nejde to z toho hrnce ani dostat, takže to budu muset rozehřát a asi vyhodit, abych to z něho vůbec dostala ven. :-(( Nevadí, dnes to zkusím znovu. Může to být tím, že na těch 150 g cukru jsem dala jen 150 ml smetany místo 250 ml?

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Kriss: Nerozehřívat, hmota musí být úplně studená, jde to dobře rozšlehat.

    Odpovědět

  • Kriss Kriss

    Asi se budu ptát úplně blbě, ale když už mám karamelovou směs v lednici, a zítra už budu šlehat, aby z toho byla šlehačka, tak to musím zase rozehřát? Mám to totiž úplné tuhé, jak to vychladlo. Díky moc za odpověď! :-)

    Odpovědět

  • Markét Markét(neregistrovaný)

    Větrníky jsou úžasné, díky za recept.:yes: Ještě přidám k dobru pár svých typů, protože jak čtu, né všem se zadařilo.;-) 1.typ:do těsta přidávám celkem 6 vajec, společně s těstem šlehám v robotu, ty 4 se mi zdály málo, těsto bylo dost tuhé.
    2.typ:peču od začátku na 180'C do zhnědnutí, troubu otvírám až po těch 20min.
    Poprvé se mi stalo, že na těch 220'C naskočily, navrchu zhnědly, ale vnitřek nebyl dopečený. Tak ať se daří, protože jsou výborné a stojí to za námahu!

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    monulinka78:Nahoře v receptu píšu, že jich je 40 - 5O.

    Odpovědět

  • monulinka78 monulinka78(neregistrovaný)

    Hella: větrníčky podle Vás jsou naprosto luxusní:-8, Heli potřebuju jich udělat 60, kolik máte z jedné dávky? Budu dělat menší kousky.:-p

    Odpovědět

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    Dělala jsem odpalované těsto již vícekrát vždy se povedlo, toto ne, nevím proč. Vyskočily, pak spadly a ještě zespodu udělaly důlek. Všechny. Uvnitř syrové, pekla jsem pomalu. Ach jo. :-(

    Odpovědět

  • Marta Marta(neregistrovaná)

    Ivule25:Větrníčky se musí po vyskočení dopíkat pomalu.Doba pečení je tak 1/2 hodiny .Dělám je a vždycky se podaří.

    Odpovědět

  • Daranea Daranea

    Na fotce vypadají skvěle, přesně jako ty z cukrárny s tou skvělou polevou, takže je to opravdu TA poleva?:-? Musím je při nejbližší příležitosti vyzkoušet.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo