Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaroslav Sapík má několik tipů, jak uvařit skvělou smaženici.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Podzim je ročním obdobím, které pro mnohé z nás představuje čas, kdy se můžeme vydat do lesa na houby. Jednou z možností, jak využít naše úlovky, je připravit si smaženici. Ta podle receptu Jaroslava Sapíka vás překvapí nejen svou výraznou chutí, ale i jedním trikem, který oblíbený šéfkuchař používá.

Moravské zvyky

Recept je oblíbený hlavně na Moravě, kde se traduje z generace na generaci. „Tam se praženice prostě dělá jinak,“ vysvětlil kuchař v pořadu Babica a Sapík - Souboj těžkých vah. Nejedná se ovšem o nic složitého, naopak, je to jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit houby na oběd nebo večeři. Navíc, pokud nemáte čerstvé houby, klidně můžete použít i ty mražené.

Jak významný český šéfkuchař, který se vyučil v hotelu Ambassador, zdůraznil, je při přípravě důležité dodržovat několik věcí. Mezi ně patří třeba způsob krájení hub. „Musí být pěkně velké kusy,“ sdělil Sapík. Připomněl také důležitost dostatečného množství česneku.

Několik druhů hub 

Ve svém receptu použil hned několik druhů hub, protože každá má svou specifickou chuť, která přispívá k celkovému dojmu z jídla. Sapík proto nezapomněl ani na lišky. „To je houba, která se skvěle hodí jak na praženici, tak třeba do omáčky,“ vysvětlil kuchař, jenž v roce 1992 otevřel v Klokočné rodinnou restauraci a penzion.

Sapíkovy triky 

Specialitou Sapíkova receptu je použití dětské krupičky. „Všichni víme, že houba má velké množství vody, kterou uvolňuje při restování. Krupička do sebe všechnu tu vodu vsákne,“ vysvětlil kuchař, který svou smaženici servíruje zásadně s topinkami. Před podáváním ovšem použil ještě jeden „fígl“, po přidání vajec odstaví pánev z plotny. „Pokud by byla pořád na ohni, tak bude jídlo vysušené," vysvětlil Sapík.

Smaženice podle Jaroslava Sapíka

Na poctivou houbovou pochoutku budete potřebovat: 2 hrsti čerstvých hřibů, 2 hrsti čerstvých lišek, 2 hrsti čerstvých kozáků (všechny houby lze použít také mražené), 2 lžíce sádla, 1 střední cibuli, 2 špetky kmínu, 5 stroužků česneku, 2 lžíce krupičky, 8 vajec, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Na pánev dáme sádlo, když se rozpustí, přidáme najemno nakrájenou cibuli, špetku kmínu a na plátky nakrájený česnek.
  2. Když se cibule lehce opraží přidáváme houby a další špetku kmínu. Vše průběžně mícháme. Když houby pustí vodu, přisypeme krupičku, zamícháme.
  3. Do pánve rozklepneme vejce a lehce promícháme.
  4. Vypneme sporák, smaženici osolíme a opepříme a znovu zamícháme.
  5. Servírujeme na topinkách potřených česnekem.
Náš tip: Vyzkoušejte netradiční kuskus s houbami. Recept na jeho přípravu najdete v našem videu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více