Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
Zdroj: Toprecepty, KudrnkaS

V našich krajích je spousta houbařů. Patříte také mezi ně? Pokud jste si z lesa právě přinesli košík voňavých hříbků a dalších hřibovitých hub, nemusíte z nich připravovat jen smaženici. Další možností je houbový guláš.

Které houby patří do guláše

Hlavní houbařská sezóna nedávno naplno začala, a tak můžeme plnit košíky nejrůznějšími druhy lesních hub.

Do guláše jsou skvělé hlavně hřibovité houby, tedy pravé hřiby, babky, kozáci, křemenáče a klouzci. Výborně chutná i guláš z bedel, lišek, nebo třeba penízovek sametonohých, na které se můžeme těšit zhruba od října. Pokud máme ale zavařené, zamražené, nebo usušené houby, můžeme zužitkovat i je, a připravit tak místo na nové poklady z lesa. 

Co patří do houbového guláše

Houbový guláš můžeme přichystat ve zcela bezmasé, vegetariánské, verzi, ale také do něj přidat voňavé sádlo, případně trochu anglické slaniny. Kromě tuku patří do guláše množství cibule, ať už je to guláš s masem nebo pouze s houbami. Cibule je výborná i na ozdobu.

Nesmíme zapomenout také na česnek, chuť a barvu dodá sladká paprika, patří sem pepř, kmín a sůl a neměla by chybět ani v dlani promnutá a rozvoněná majoránka.

V netradiční drobné masové změně se dají na rozehřátém sádle osmahnout škvarky, a spolu s houbami, kmínem a solí je podusit doměkka. Pak vše zaprášíme moukou, paprikou a zalijeme vývarem a přidáme osmaženou cibulku, kterou jsme připravili předem. Chuť a vůně bude mnohem bohatší.

Na co si dát pozor při přípravě houbového guláše

Cibule by měla být orestovaná hezky dohněda. Osmaženou cibuli s tukem zasypeme paprikou a ihned zalijeme vývarem. Jinak by mohla paprika zhořknout.

Jak zahustit houbový guláš

Houbový guláš můžeme tradičně zahustit moukou. Variantou je ale také sušená drť z hub, pokud máme houby sušené. Jinak se dá přidat nastrouhaná brambora, nebo také nadrolený chléb.

Jak podávat houbový guláš

Guláš, a to nejen ten houbový, se nejčastěji podává posypaný tenkými kolečky syrové cibule. Jako přílohu můžeme servírovat brambory, houskový knedlík, hodí se i rýže, případně těstoviny. Houbový guláš je vynikající i s dobrým chlebem nebo s pečivem.

Na rozdíl od masového guláše nenecháváme houbovou verzi rozležet a připravujeme ho na jedno jídlo, tedy neohříváme.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit dokonalý houbový guláš

Na guláš si připravte: 500 g čerstvých lesních hub, 3 cibule, 1 lžíci sladké papriky, vývar (podle potřeby), 2 stroužky česneku, 1 lžičku mletého kmínu, sádlo, 1 lžíci hladké mouky, mletý pepř, sůl a tenká kolečka cibule na ozdobu.

Jak na to? Houby očistěte a nakrájejte je na větší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hrnce dejte sádlo, nechte ho rozpustit a do horkého tuku dejte cibuli. Orestujte ji do středně hnědé barvy.

K cibuli přisypejte mouku a sladkou papriku. Rychle je za stálého míchání osmahněte a ihned vše zalijte vývarem. Za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte houby, česnek, kmín, pepř a sůl. Duste zhruba 20-25 minut nebo než houby změknou. 

Pokud budete chtít guláš zředit, přilijte vývar. Jestliže bude lepší ho zahustit, pak využijte mouku rozmíchanou v hrnečku v trošce vody. Pak je třeba ale ještě mouku vařit alespoň čtvrt hodiny. Nakrájejte cibuli na tenká kolečka. Houbový guláš nalijte na talíř a ozdobte cibulí.

Náš tip: Připravte si jednoduchý houbový guláš podle tohoto videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více