Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicový svítek v mléce, to je slaďoučký dezert z krupice podle Sandtnerky. Žloutkový krém pozvedne chuť do nebeských výšin
Zdroj: Toprecepty, janky3

Když se řekne svítek, možná si představíte ten, co se dřív dával do polévky a nahrazoval nudle nebo knedlíčky. Naši předkové si jej navíc vychutnávali i s omáčkou místo knedlíků a nebo nasladko se skořicí. Tento sladký krupicový nákyp byl nejlepší teplý a dokázal zahřát i na duši. 

Svítek nejen do polévek

Na svítek si dnes pamatuje málokdo, naši předkové jej však připravovali běžně a poměrně často. Nebylo to vlastně ani tak těžké, neboť jako svítek se kdysi označovaly různé pokrmy. Většinou měl ale svítek podobu jakési nadýchané omelety nebo nákypu z vajíček, který se po upečení na pánvi nebo v troubě stáčel do ruličky jako palačinky. A protože se svinulo, říkalo se mu právě svítek

Svítek se často dělal jako vložka do polévky. Pokud byste se podívali do slavné prvorepublikové kuchařky Marie Janků-Sandtnerové, našli byste v ní celou řadu svítků do polévky – od piškotového, přes třený, bramborový, šunkový, jaterní, či houskový až po masový, zeleninový nebo dokonce mozečkový. Vždy však měl podobu jakési placky nebo „buchty“, která se připravovala z vajec a mouky a nakonec se nakrájela na kostičky nebo na proužky a podávala v již zmiňované polévce nebo omáčce. 

Sladký krupicový dezert

V minulosti byl svítek i oblíbeným dezertem. Krupicový svítek se vařil zejména v chudých rodinách, neboť krupice byla dostupnější než klasická mouka. V dřívějších dobách se navíc krupice vařila často jen ve vodě. Pokud se podařilo získat mléko, připravovala se v něm krupičná kaše, která se následně nechala ztuhnout a pak se nakrájela na kousky, které se smažily na másle, případně se nechaly podusit s cukrem a skořicí, dokud nevznikl křupavý zlatohnědý povrch.

Svítek podle Sandtnerky

Krupicový svítek měly v oblibě hlavně děti, neboť byl takovou vylepšenou zapečenou verzí krupicové kaše. A když se navíc nákyp zalil lahodným žloutkovým krémem, chutnal naprosto úžasně. Pokud vás tento netradiční starý dezert láká, můžete si ho připravit rovnou připravit podle receptu vyhlášené kuchařky Marie Janků-Sandtnerové

Budete potřebovat: 300 g másla, sůl, citronovou kůru, 40 g cukru, 2 žloutky, 130 ml mléka, 120 g krupice, sníh ze dvou bílků, 750 ml mléka, 60 g cukru a vanilku nebo vanilkový cukr, 10 g másla a 10 g mouky na vymazání formy. Na krém si připravte: 125 ml mléka, 40 g cukru, 2 žloutky, kousek vanilkového lusku. 

  1. V míse utřete máslo a sůl, pak přidejte cukr, citronovou kůru a žloutky a vše třete 15 minut. Do utřených žloutků, přidávejte po lžičkách krupičku, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. 
  2. Menší dortovou formu nebo kastrol vymažte máslem, vysypejte moukou, těsto do ní rozetřete a svítek upečte v troubě rozehřáté na 170 °C dozlatova.
  3. Upečený prochladlý svítek nakrájejte na podélné dílky, dejte do větší nádoby, zalijte studeným mlékem smíchaným s cukrem a vanilkou, dejte vše na plotnu na mírný oheň a zahřívejte tak dlouho, až se všechno mléko do svítku vsákne. Pak přendejte svítek na mísu. Mezitím si připravte krém. 
  4. Studené mléko nalijte do misky, přidejte do něj cukr, žloutky a vanilku a prošlehejte. Pak misku postavte na hrnec odpovídající velikosti, na jehož dno nalijete trochu vody, přivedete ji k varu a takto ve vodní lázni uvařte při mírné teplotě a za stálého šlehání hustší krém. Ještě horký krém pak nalijte na svítek a můžete podávat. 

Náš tip: Milovníci krupice si mohou připravit klasickou krupicovou kaši podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více