Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět kroků k dokonalé houbové smaženici: Báječná je z hříbků i z lišek, houby se musí dostatečně podusit a vejce je lepší prošlehat
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Konečně jsme se po poměrně suchém létě dočkali a nastává období, kdy je velká šance, že se nebudeme vracet z lesa s prázdnou, ale s plnými košíky. Udělat smaženici je pak v houbové sezóně téměř povinností. Navíc je tato ryze houbová delikatesa rychlovkou, kterou zvládnete za pár minut od příchodu z lesa. 

Jak vylepšit houbovou smaženici?

Smaženice je asi tím nejklasičtějším a nejoblíbenějším houbovým pokrmem vůbec a nejčastější možností zpracování úrody, kterou si přineseme z lesa. Je rychle hotová, využijete do ní různé druhy hub, navíc je její příprava velmi snadná a nepotřebujete na ni žádné speciální vybavení ani suroviny – jde zkrátka o jídlo jako dělané na letní večeři někde na chatě.

Vzhledem ke konzistenci smaženice tento pokrm často svádí k tomu udělat jej z méně kvalitních a rozmáčených hub. To by ovšem byla škoda, vždyť právě smaženice jako ryze houbové jídlo nám umožňuje si pořádně užít chuť hub. A pokud použijete ty kvalitní a trochu si vyhrajete s její přípravou, vytvoříte z ní hotovou delikatesu. 

  1. Jaké houby na smaženici – vzhledem k tomu, že smaženice je poměrně chudá na množství surovin (v základu potřebujete jen čtyři, a sice houby, tuk, vejce a případně cibuli), zaslouží si ty nejkvalitnější. Dobré by měly být hlavně houby, z nichž budete smaženici připravovat. Ty by měly být menší, zdravé a tužší, aby v ní byly cítit kousky místo toho, aby se pokrm změnil v mazlavou houbovou kaši, což hrozí u přerostlých hub. Nejvhodnější jsou pravé hříbky, modráci, lišky, klouzci nebo křemenáče. Použít do ní ale můžete i mladé bedly nebo kotrč, který v ní krásně křupe. Směs hub je přitom vždy lepší než jeden druh, chuť a vůně smaženice tak bude mnohem výraznější. 
  2. Další ingredience – očištěné a na kousky nebo na plátky nakrájené houby je třeba nejprve osmahnout na tuku. Použít se dá samozřejmě obyčejný olej, lahodnější však je smaženice připravená na másle, případně můžete použít přepuštěné máslo ghí, jehož předností je, že se nepřepaluje. Máte-li rádi výraznější chutě, můžete houby osmahnout i na sádle, které dodá pokrmu specifickou příchuť. Na tuku můžete osmahnout navíc ještě cibulku nebo šalotku do sklovita, zkuste přidat i slaninu nebo špek nakrájené na kostičky. Taková smaženice uspokojí i ty, kteří upřednostňují jídla s masem.
  3. Jak dlouho dusit houby – houby nestačí jen osmahnout, je třeba je i nějakou dobu podusit. Některé nedostatečně tepelné upravené houby by vám totiž mohly způsobit i zažívací problémy. Nesmí se však vařit moc dlouho, aby se nerozvařily. Ideální doba dušení je asi 20 minut při mírné teplotě. Během toho houby pustí vodu, pokud by ale byly sušší, můžete je trochu podlít, aby se nepřipálily. Případně lze pro chuť a vůni přidat trochu bílého vína. Sůl a pepř přidejte, až když jsou houby podušené. Duste tak dlouho, dokud se neodpaří přebytečná tekutina
  4. Vejce – bez nich se pravá smaženice neobejde, i ony ale mohou konzistenci smaženice pokazit. Pozor si hlavně dejte na to, aby se nesrazila a při smažení nepřesušila. Cílem je dosáhnout krásně vláčné a jemné směsi, proto je lepší vajíčka před přidáním k houbové směsi nejprve prošlehat a pak teprve přilít na pánev. Vše společně povařte tak dlouho, dokud vejce nezhoustnou, směs by však měla zůstat ještě trochu tekutá, pod odstavení ze sporáku vejce ještě trochu „dojdou“. 
  5. Dochucení – ačkoli samotná chuť hub je vynikající, smaženici je dobré i něčím okořenit. Nejčastěji se používá kmín a pepř (pro jemnější chuť je lepší zvolit ten bílý). Zajímavě smaženici dochutí i tymián nebo česnek, na ozdobu pak můžete dodat čerstvou petrželku nebo pažitku. Chcete-li dodat pokrmu trochu delikátnější příchuť, můžete do něj nakonec vmíchat i nastrouhaný parmazán nebo jiný aromatický sýr nebo jej zakápnout trochou lanýžového oleje

Náš tip: Houbovou smaženici si pak můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více