Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trhané maso je hit! Chutná výborně, příprava je velice snadná a využití v kuchyni široké, stačí jen dodržet postup
Zdroj: Pixabay, Hansuan_Fabregas

Specialitu nazvanou trhané maso má v současnosti v nabídce spousta restaurací. Plní se jím burgery, tortilly, sendviče, podávat jej můžete se salátem a báječně chutná také s rýží nebo šťouchanými bramborami. Nejčastěji se tak připravuje vepřové, upéct a natrhat na nitky však můžete i hovězí nebo drůbež. 

Trhané maso vyžaduje dlouhé pečení

Trhané maso je takovou masovou delikatesou, kterou snadno připravíte i doma tak, že bude chutnat jako z restaurace. Jediné, co na něj potřebujete kromě masa, je dostatek času. Tato specialita je totiž založena na pomalém pečení masa při nízké teplotě (cca 120 °C) nejlépe přes noc. To se peče tak dlouho, dokud není úplně měkoučké, že se až rozpadá, a dá se snadno natrhat vidličkou na drobné kousky v podobě dlouhých proužků, které případně můžete ještě překrájet na kratší vlákna.

Doba pečení pak záleží na druhu použitého masa – vepřové a hovězí potřebují několikahodinové pečení, kuřecímu stačí jedna až dvě hodiny. Trhané maso pak můžete připravit tzv. „od píky“ už s tou myšlenkou, že chystáte trhané maso, je to však i možnost, jak třeba využít zbytky nedělní pečínky. Stačí maso natrhat a můžete si je vzít druhý den ve formě sendviče do práce

Specialita amerického barbecue

Jako trhané maso se nejčastěji připravuje vepřové. Tato delikatesa je oblíbená v americké kuchyni pod názvem pulled pork a je součástí tradičního amerického barbecue. V Americe se totiž maso na pulled pork griluje na venkovním grilu s poklopem.

Díky tomu se maso spíš udí v kouři ze dřeva, což mu dodává specifickou chuť. Kromě toho se barbecue liší od grilování i dlouhou dobou přípravy masa a také tím, že se maso mnohem víc koření. Při domácí přípravě vám barbecue gril nahradí obyčejná trouba nebo pomalý hrnec. Třeba kuřecí lze ale vařit i na sporáku ve vývaru.  

Jaké maso se hodí na trhané?

Pokud děláte trhané vepřové, je nejvhodnější použít vepřovou plec nebo ramínko, vhodná je však i tučnější krkovice. Máte pak jistotu, že bude maso dokonale šťavnaté. Z hovězího masa je nejlepší hovězí krk nebo kližka, která díky vysokému obsahu kolagenu zůstane také hezky šťavnatá. V případě drůbeže můžete zvolit stehna, klidně ale sáhněte i po prsou. Díky dlouhé úpravě nebudou nijak vysušená. Přímo ideální jsou k této úpravě kachní nebo husí prsa

Trhané maso potřebuje marinádu

Maso, které máte v plánu připravit jako trhané, je hlavně potřeba naložit do marinády, v níž by se mělo marinovat nejlépe přes noc, pokud ale máte málo času, nechte ho v ní odležet aspoň hodinu. Teprve pak je dejte péct. Nezapomeňte je před pečením hlavně podlít vodou nebo vývarem. Hotové trhané maso se pak obvykle ještě ochucuje speciálními omáčkami.

Právě ty jsou neoddělitelnou součástí barbecue, ostatně se jim i říká barbecue nebo BBQ omáčky, a často se používají i na dochucování jiných jídel, třeba grilovaných žeber nebo burgerů, jimž dodávají speciální kouřovou příchuť, neboť se do nich obvykle přidává tekutý kouř. Hotové maso pak můžete natrhat klasickými vidličkami nebo rukou, prodávají se ale i speciální vidlice právě na trhané maso, které oceníte hlavně u větších kusů masa.

Ideální jako pohoštění na párty

Ať už podáváte trhané maso jakkoliv, vždy se hodí je doplnit čerstvou nebo nakládanou zeleninou, chuť celého pokrmu podpoří i čerstvé bylinky. Předností trhaného masa je, že vám samotná příprava nezabere tolik času. Navíc si je můžete připravit den dopředu nebo večer dát do trouby a ráno máte hotovo. Snadno si tak připravíte pohoštění pro návštěvu nebo na nějaký večírek. Na něj se totiž tato pochoutka báječně hodí a ještě si vysloužíte obdiv všech hostů.   

Náš tip: Pokud jste na tuto masovou specialitu dostali chuť, můžete si udělat třeba toto trhané hovězí s barbecue omáčkou podle našeho videoreceptu

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více