Pomalu pečená kližka na Moravance

Suroviny

800 g hovězí kližky
sklenice Moravanky
2 cibule
1 mrkev
2 řapíky celeru
200 ml červeného vína (polosladké)
lžička mleté papriky
2 lžíce sádla
vývar nebo voda
hladká mouka
4 kuličky nového koření
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso opracujeme a nakrájíme na větší kusy. Osolíme, opepříme a na chvíli odložíme. Mezitím nakrájíme cibuli, mrkev a řapíky na kousky.

  2. V kastrolu vhodném do trouby rozpustíme lžíci sádla. Kousky masa obalíme v mouce a opečeme ze všech stran. Vyndáme ho a udržujeme teplé.

  3. Do výpeku přidáme zbytek sádla a cibuli orestujeme do zlatova. Přidáme mrkev a řapíky. Společně pár minut restujeme a vrátíme maso.

  4. Zasypeme paprikou, zamícháme a zalijeme vínem. Přidáme koření a necháme víno cca dvě minutky odvařit. Podlijeme vývarem tak do 3/4 a zakryjeme.

  5. Pečeme v troubě na 130 st. bez hlídání 2 hodiny. Poté přidáme Moravanku i s nálevem, dle potřeby podlijeme vývarem a pečeme další 1-1,5 hodiny.

  6. Maso musí být úplně měkké. Mělo by být krásně šťavnaté. Omáčku podle potřeby zředíme nebo lehce zahustíme. Podáváme s bramborovou kaší.

Komentáře k receptu Pomalu pečená kližka na Moravance