Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečné čatní: Do pikantní indické omáčky z českých jablek patří cibule, typickou chuť dodá kombinace chilli a skořice
Zdroj: Toprecepty, maris

Sezóna jablek je v plné síle a toto ovoce si vychutnáváme v jeho nejrůznějších podobách. Jednou z variant je také jablečné čatní. Lehce pikantní omáčka se podává k masům, sýrům nebo zelenině.

Čatní z jablek

Jablka jsou chutným ovocem, které nabízí široké možnosti využití. Mezi všemi záviny, povidly, křížalami a dalšími dobrotami je právě čatní méně tradiční. Chutney neboli čatní patří mezi pochutiny, kterými se dochucují indická jídla. Mírně či více pikantní omáčka se obvykle využívá k masu (pečenému či grilovanému), můžeme ji podávat i k sýrům, případně zelenině. Výborně také chutná na chlebu s máslem nebo tvarohem.

Příprava čatní je časově náročná, proto se vyplatí ho vyrobit dostatek. Pro nejlepší chuť se ale doporučuje vyčkat s konzumací zhruba měsíc. Čím je čatní starší (a uleželejší), tím je lepší. Pokud naplněné sklenice budeme skladovat v chladu, temnu a suchu, vydrží i několik let. Jestliže sklenici otevřeme, je vhodné ji skladovat v lednici a čatní co nejdřív zkonzumovat.

Ingredience pro jablkové čatní

Co je potřeba na jablkové čatní? Kromě jablek se tato varianta kombinuje s cibulí. Hodí se také česnek, cukr. Když použijeme třtinový, získáme mírně karamelovou chuť, želírovacím se zase docílí částečné konzervace. Do čatní také patří ocet (využít se dá jablečný, i vinný). Jako koření s pikantním pokrmem ladí skořice, kari, přidává se i hřebíček, bobkový list, tymián, zázvor, někdy pepř. Pikantnost může dodat chilli, ale i pálivé čerstvé beraní rohy. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablečné čatní

Na jablečné čatní budete potřebovat: 1 kg jablek, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, 1 hrnek octa, 1 hrnek cukru, 2 lžičky soli, 1 lžičku skořice, 1 lžičku kari a ½ lžičky chilli.

Jak na to? Jablka oloupejte a nastrouhejte najemno. Oloupejte také cibuli a česnek  a obojí nasekejte najemno. Vše dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. (Pokud by jablka nepustila dost vody, přilijte cca 1 polévkovou lžíci, aby se směs nepřipálila.) Přidejte ocet, cukr, sůl, skořici, kari a chilli a vařte ještě asi 10 minut.

Připravte si dokonale vyčištěné skleničky a naplňte je horkým čatní. Zavíčkujte je a otočte dnem nahoru. Nechte vychladnout. 

S jablečným čatní si můžete přichystat třeba krkovičku.

Náš tip: Z jablek si můžete připravit i jablečná povidla. Vybrat si můžete dokonce ze tří způsobů, které představujeme v našem videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více