Plátky krkovičky na jablečném chutney (čatní)

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 20 min + chutney 2 porce Vepřové maso 5 názorů

Suroviny

2 větší porce vepřové krkovice
olivový olej podle potřeby
2 lžičky koření Haribi
1 lžička thajského koření
sůl nebo Aromat, či bujón (0,5 kostky)
5 lžic chutney
čerstvě mletý pepř
2 lžíce sójové omáčky (dobré)
Chutney (do malých zavařovaček):
3 velké cibule
5-6 větších jablek
olivový olej
čerstvě mletý pepř
sůl
1 vrchovatá lžička skořice nebo 2-3 kousky celé skořice
4-5 velkých stroužků česneku (nebo podle chuti)
1 hřebíček nebo 1/3 lžičky mletého
2-3 lžičky vinného červeného octa (podle kyselosti jablek)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Chutney:
    Na hlubokou velkou pánev nebo do kastrolu nalijeme trochu olivového oleje, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli. Když začnou okraje žloutnout, přilijeme trochu horké vody. Rozdusíme a až se odpaří voda, zase chvíli restujeme. Pak opět voda a několikrát dokola. Mezitím pokrájíme jablka na kostičky i se slupkou a přidáme je k cibuli. Společně dusíme. Postupně přidáváme koření a ocet. Dusíme do měkka (do rozvařena).
    Přidáme nastrouhaný či pokrájený česnek.
    Necháme trochu vychladnout. Vyndáme hřebíček a skořici. Rozmixujeme dohladka. Přendáme do malých zavařovaček se šroubovacími víčky a zarexujeme, jak jsme zvyklí. Já dám do hrnce na dno utěrku, postavím zavařovačky. Zaliji vodou kousek pod hrdlo, může být i teplá, ne horká a zapnu plyn na plný plamen. Přikryji poklicí. Jakmile začne voda vřít, ztlumím plamen a nechám 2-3 min vařit. Pak vypnu, po chvilce vyndám a postavím víčkem dolů. Skladuji v chladu.

  2. Plátky masa naklepeme z obou stran, opepříme a vložíme na hlubší pánev s rozpáleným olejem. Rychle opečeme z obou stran, posypeme vším kořením, obrátíme, přidáme chutney, podle chuti přisolíme, nalijeme buď trochu vývaru nebo vody, sójovku a redukujeme na řídkou kaši. Klidně můžete přidat ještě chutney i Haribi, pokud chcete ještě výraznější chuť.

  3. Já jsem to jedla s rajčatovým salátem, ale jako příloha mohou být brambory, pečené brambory, hranolky, bramborová kaše. rýže, pohanka, slzovka, fazolové lusky, chřest.

Poznámka

Měla jsem otevřené chutney, tak jsem se rozhodla vyzkoušet ho pod maso, nikoli k masu. A klaplo to.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Plátky krkovičky na jablečném chutney (čatní)

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    zizala: Jé, ten palec dolů tam nepatří, vůbec nevím, kde se tam vzal. Přidala jsem jen smajlíka.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    zizala: Oni to dávali ochutnat. Zaujala mě chuť koření, ještě jsem takovou neznala. Ale dalo by se určitě vyrobit doma. Nebo nahradit jiným kořením, hodícím se k chutnay.:-8:no:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    janky3: A není to překlep? Nemá být habibi? Já směsi koření nekupuji, ale zaujal mě název, proto jsem se zajímala. :-)
    http://www.svetkoreni.cz/cz/nabidka/koreni-mikes/k...

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    zizala: Koupila jsem ho na trhu ve stánku, také na poutích ho mívají či ve vestibulech velkých obchodních center. Řekla bych , že je to směs. Středně silně pálí, takže asi chilli, sůl, nějaký zvýrazňovač chuti, trochu masové příchuti, ale až na konci a právě tak libeček. Možná na špičku nože kurkumy a ještě menší špičku zázvoru . Zanechává pálivou chuť v krku a na kořenu jazyku. Brzy odezní.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Koření Haribi Google nezná. Můžu požádat o objasnění, oč jde? Děkuji.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo