Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Zdroj: Pixabay

Jablečná slupka obsahuje řadu vitamínů, živin a minerálů, proto se do loupání pouštíme, jen pokud k tomu máme důvod. Jinak si jablíčka dopřejeme raději se slupkou.

Práci s loupáním jablek si dáme, má-li být náš jablečný moučník opravdu jemný a lahodný. Slupka sice obsahuje mnoho živin, ale pokud máme k dispozici pouze jablka stříkaná, znamená to, že jsou ve slupce ve větší míře obsažené některé látky z postřiků na ovoce. I to je důvod, proč jablka pro naše nejmenší loupeme. 

Jak rychle oloupat jablko

Pro loupání zvolíme vhodný nástroj:

  • Ostrý malý nůž používáme nejčastěji. Dáváme pozor, abychom se nezranili. Slupku se snažíme okrajovat co nejtenčí.
  • Ruční škrabka umožňuje mnohem rychlejší loupání. Navíc je díky ní okrájená slupka velmi tenká.
  • Můžeme si koupit mechanickou škrabku na ruční pohon (tzn. loupač jablek). Tento jednoduchý přístroj umožní z jablek rychle okrájet slupky ve tvaru tenkých spirál a potěší všechny ty, kdo mají rádi přístroje.
  • Vrtačka a škrabka - kuriózní kombinace této dvojice umožní velmi rychlé okrajování slupek. Na vrtačku narazíme jablko ohryzkem, vrtačku zapneme, v druhé ruce držíme škrabku a slupku velmi rychle okrájíme. Tento populární způsob ale kvůli bezpečnosti určitě nedoporučujeme
Z loupaných i neloupaných jablek připravíme celou řadu chutných moučníků, k inspiraci poslouží náš bohatý receptář. Můžeme vyzkoušet třeba jablečnou buchtu s čokoládovou polevou. S její přípravou nám pomůže názorné video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky