Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Samosběr jablek 2023: Velký přehled sadů, kde si můžete natrhat jablka do zásoby. Kilo vyjde už na 10 Kč
Zdroj: Freepik, master1305

Jabloň na zahradě nemáte, ale máte s jablky větší ambice, než aby se vám vyplatilo si je koupit v normálním supermarketu? Nejlepší možností je vyrazit na samosběr. Po celé České republice je spousta sadů, kde si můžete sami natrhat jablek, kolik chcete, a ještě vás vyjdou mnohem lépe než v obchodě. 

Samosběry jsou v kurzu 

Samosběry v posledních letech frčí. Pro ty, kteří nemají vlastní sad nebo zahradu, jde o ideální možnost, jak se k ovoci či k zelenině dostat levněji. Sice to znamená přiložit trochu ruku k dílu, na druhou stranu ale může být trhání různých plodin i zábavou.

V červnu vždy začne sezona samosběrů jahodami, poté si můžete nasbírat hrášek, česnek, maliny, kanadské borůvky a v druhé půlce léta třeba i broskve a meruňky. A na podzim můžete do různých sadů vyrazit pro švestky a jablka. Kam si tedy pro jablka můžete zajet, kolik za ně zaplatíte a jak vlastně takové samosběry probíhají? To vše najdete v našem přehledu: 

Středočeský kraj a Praha 

  • Jablkobraní Na Krutci – jablka si můžete natrhat i v sadech na Praze 6. Ve středu 20. 9. v poledne tu odstartuje akce Jablkobraní, která potrvá až do 23. 9. a pak na ni v neděli 24. 9. naváže Ovocná slavnost v sadu Na Klíčově. Jablek si můžete zadarmo natrhat, kolik budete chtít. Za poplatek 50 Kč na hodinu si můžete půjčit i žebřík a česáček. Z jablek si tu rovnou budete moci vylisovat i mošt. Více najdete na FB stránkách akce: Jablkobraní 2023 / Veřejný samosběr Na Krutci
  • Ovocnářství Polívkovi – samosběry pořádají v sadech ve Středočeském kraji ležících na trase mezi Slaným na Drnovem na souřadnicích 50.2263668, 14.1335715. První samosběr probíhá o víkendu 15.-17. 9. v čase 9-15 hodin, pak budou pokračovat vždy každý víkend od pátku do neděle až do očesání. V nabídce mají 10 odrůd jablek, cen je 20 Kč/kg. Koupit si tu můžete i jablečný mošt za 160 Kč/5 l. Více na Ovocnarstvi-polivkovi.business.site
  • Sady Ekofrukt Slaný – u Slaného lze trhat jablka i v sadech Ekofrukt. Samosběr bude v sobotu 23. 9. od 13 do 19 hodin. Dostupné jsou odrůdy Šampion, Jonaprinc, Idared, Topaz, Braeburn za cenu 14 Kč/kg. Za jablka můžete platit i kartou, v sadech lze trhat i hrušky. Více na Samosberslany.cz.
  • Sady Šrámkovi Vítov – další sady u Slaného leží v obci Vítov a samosběr tu proběhne rovněž během nadcházejícího víkendu 15.-17. 9. od 9 do 16 hodin a další pak vždy o víkendu až do konce října. V nabídce mají odrůdy pro delší skladování (Topaz, Rubinola, Najdared, Jonagold, Red Cap, Rajka) a ty ke kratšími skladování (Rubín a Gala). Cena jablek je 20Kč za kilogram. Pro aktuální informace sleduje jejich stránky Sadyvitov.cz.
  • Sychrov u Mnichova Hradiště - v sadech kousek od Českého ráje (pozor, nejde však o ten Sychrov se zámkem) pořádají samosběr jablek pouze 1. 10. od 9 do 17 hodin. Za vlastnoručně nasbíraná jablka tu ale zaplatíte jen 10 Kč/kg. 30. září se tu ale koná od 14 hodin Jablkobraní, kde bude možné ochutnat místní mošty a povidla. Více na Zivotvsadu.cz
  • Sady Bílé Podolí – ovocnářství poblíž Čáslavi pořádá samosběry v sadech v Semtěši pod hřbitovem. Odrůdy Bohemia a McIntosh můžete sbírat každý den v týdnu od 12 do 18 hodin do vlastních obalů. Cena je 10 Kč/kg. Více na Sadybilepodoli.cz

Ústecký kraj

Královéhradecký kraj

  • ZD Libčany – V Královéhradeckém kraji pěstují jablka odrůd Gala, Golden Delicious, Rubinola a Idared Breaburn. Samosběry by měly začít 18. 9. a trvat budou maximálně do 1. 10. Sad se nachází u silnice Libčany – Roudnice a přístupný bude od 8 do 16 hodin. Cena je 15 Kč/kg. Kromě jablek nabízejí i hrušky. Více na Zdlibcany.cz.

Jihomoravský kraj

Moravskoslezský kraj

  • Farma Lička – na farmě v Sedlnicích na severu Moravy se pěstují nejen jablka, ale i jahody, třešně a švestky. Samosběry nabízejí na dvou místech. Přímo v Sedlnicích si můžete nasbírat jablka 16. 9. od 8 do 12 hodin. Cenu zjistíte přímo na samosběru. V nedalekých Rychalticích lze trhat každou středu a sobotu ve stejném čase. Za ovoce tu můžete zaplatit i kartou. Více na Farmalicka.cz.
  • Sady Životice – v sadech v Moravskoslezském kraji s již samosběry zahájily a na jablka odrůd Gala, Šampion a Rubinola tu můžete vyrazit každý den kromě neděle. Cena za kg je 29 Kč. Přesnou otevírací najdete na jejich stránkách Sadyzivotice.cz.

Olomoucký kraj

  • Ovocné sady Nesét – v sadech v Dětřichově u Uničova proběhnou samosběry ve třech čtvrtečních termínech – 14. 9., 21. 9. a 28. 9. V čase od 8 do 17 hodin bude možné sbírat jablka odrůd Gala, Jonagored, Golden Delicious a Topaz. Cena za kilogram je 15 Kč. Více na Sady-neset.cz.
  • Skrbeň u Olomouce- v dalších moravských sadech začíná samosběr 23. 9. Samosběr probíhá v pracovní dny od 15 do 17 hod a v sobotu od 8 do 12 hodin. Nabízejí jablka od letních přes podzimní až po ta určená na uskladnění. Jablka se trhají ze země, takže nemusíte lézt na strom po žebříku. Více na Samosberjablek.cz.

 

 

 

 

 

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více