Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šampaňské mezi pepři: S kampotským pepřem vaří ti nejlepší šéfkuchaři, z každého jídla udělá delikatesu
Zdroj: Profimedia

Používáte pepř téměř do všech slaných jídel? Pak zkuste kampotský pepř. Z obyčejného guláše, bramborového salátu nebo zelňačky udělá hotovou delikatesu. Nejde přitom o jinou rostlinu, ale o speciální pepř z Kambodže, jenž vyniká výjimečnou chutí a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Kampotský pepř z Kambodži

U nás je nejznámější obyčejný pepř černý, jenž je plodem tropického keře pepřovníku černého, na němž malé kuličky rostou v hroznech. Ty nejlepší druhy pepře se pěstují hlavně v Etiopii, Indonésii, Malajsii, a hlavně v Kambodži.

Různé pepře se navíc mnohou lišit svou kvalitou. Ta je patrná již na velikosti a váze kuliček. V případě nekvalitního pepře jsou kuličky malé a vysušené. Kvalitní pak poznáte tak, že když jej hodíte do sklenice s vodou, měly by se kuličky potopit. 

Za jeden z nejkvalitnějších pepřů vůbec je pak považován právě ten z Kambodži, konkrétně z její jižní provincie Kampot, jenž je známý jako kampotský.

Pepř od firmy Peper Field

Kampotský pepř roste na jihu Kambodži ve velmi vzácném podnebí a bohaté půdě, kde mají rostlinky dostatek živin. Místní farmáři se o něj zároveň velmi pečlivě starají a opečovávají doslova každou kuličku. A nejen to. Zárukou kvality i chuti je pak i způsob sklizně a doprava.

Běžný pepř totiž putuje přes mnoho překupníků několik měsíců po celém světě v nevyhovujících podmínkách bez vakuace, obvykle na lodi, kde zvětrává a zatuchá.

Kampotský pepř od Peper Fieldu se ale vakuuje ihned po sklizni a poté dopravuje do ČR, kde se balí až těsně před prodejem. Díky tomu se do rukou zákazníků dostává nejčerstvější pepř rovnou z plantáže.

Takový pepř má sytě barevné pevné kuličky, jež mají výraznou chuť a aroma

Nejlepší je ten bílý

I kampotský pepř lze ale pořídit v různých verzích, respektive stádiích zralosti. Nejběžnější černý kampotský pepř je ve skutečnosti nezralý zelený pepř, který po usušení na sluníčku zčerná. Ten kampotský ovšem není jen tak ledajaký, má mnohem intenzívnější chuť než pepř, který běžně koupíte v obchodech. Ucítíte v něm podtóny kafru, máty, tymiánu a eukalyptu.

Dozrálý pepř je pak červený, jenž si vás získá svou nasládlou chutí, v níž jsou patrné lesní plody, jablka, růže a šípky.

Opravdovou delikatesou z Kampotu je pak pepř bílý. Ten klasický bílý, který se u nás běžně prodává v supermarketech, se vyrábí z oloupaného černého pepře, což může za jeho poměrně nevýraznou chuť. Oproti tomu kampotský bílý pepř je ale loupaný zralý červený pepř. Díky tomu má mnohem intenzívnější aroma a vlastnosti, které z něj dělají koření oblíbené i u těch nejlepších světových šéfkuchařů. 

Delikatesy mezi pepři

Chcete-li začít s kampotským pepřem, vyzkoušet můžete kterýkoliv z výše uvedených druhů, pokud si ale chcete ještě víc užít, vsaďte na lyofilizovaný neboli mrazem sušený zelený solený pepř.

Dalšími specialitami jsou fermentovaný solený pepř – tedy měkký, jemný, svěží a méně pálivý zelený pepř, nebo zelený pepř v solném nálevu, jenž vás dostane naopak velmi intenzívní chutí.

Všechny druhy pepře by se měly používat buď celé nebo nadrcené v hmoždíři. Jako kterékoliv jiné koření, mletím pepř po čase ztrácí své aroma. Proto je vhodnější pepř umlít nebo rozdrtit až těsně před přípravou.

A kam použít kampotský pepř? Výborně se hodí nejen na steaky, ale i na saláty, těstoviny, do polévek nebo do omáček. Využijete jej ale prakticky na jakékoliv slané jídlo, třeba k závěrečnému dochucení. Samozřejmě lze pepřem dochutit i pokrmy sladké, třeba čokoládovou pěnu nebo jahody. Je to na vás!

Náš tip: Nakládaný zelený pepř můžete využít i do omáčky ke steaku, kterou snadno připravíte podle našeho video receptu. 

 
Zdroje informací:
pepperfield.cz: Kvalita pepře
thespicehouse.com: Spice Spotlight: Kampot Peppercorns

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více