Mikulášské perníčky: Aby byly ihned krásně měkké, je dobré dát do nich méně medu a zvolit správný program při pečení
4. 12. 2023 Vaření
Mikuláš je tu co nevidět, takže je třeba se zamyslet nad nějakou sladkou nadílkou. Perníčky jsou ideální alternativou k čokoládám, bonbónům a jiným sladkostem. Když budou mít tvar Mikuláše, nahradí i čokoládové figurky a „zlobidlům“ můžete k uhlí a bramboře udělat i perníkového čerta.
Místo bonbónů k Mikuláši perníčky
Dnes jsou děti zvyklé dostávat od Mikuláše nejen spoustu sladkostí, ale i hodnotné hračky. Za starých časů ovšem nosil svatý Mikuláš v předvečer svého svátku, tedy 5. prosince, mnohem skromnější dárky. Hodné děti od něj dostávaly obvykle jen sušené ovoce, certličky (cukrátka zabalená ve staniolu), figurky z mandlového těsta, cukrkandl, sladké dřevo neboli lékořici, čerty z kynutého těsta či sušených švestek, vrkoče (věnce z kynutého těsta ozdobené špejlemi s napíchaným ovocem) nebo podobně nazdobené ježky z jablek či třesolky (na husím brku napíchané mandle obalené pozlátkem).
Mohlo by vás zajímat
Nejen Mikuláš, ale i abeceda
Kromě všech těsto dobrot byly tradičním mikulášským dárkem i perníčky. Ty se vozily z mikulášských trhů, které se konaly ve větších městech. Obvykle měly podobu Mikuláše, čerta a anděla a většinou byly polepené papírovými obrázky. Oblíbené však byly i tradiční malovaná srdce z pouti, figurky koníků, s nimiž si děti nejdřív hrály a pak je snědly, a další zvířata, třeba jelen, ptáček, kohout, pes a ryba. Perníčky měly tehdy i svou symboliku.
Mikuláš byl třeba symbolem dobra a laskavosti, jeho protějškem pak byl čert, který představoval zlo a trest, začal se však objevovat mnohem později než Mikuláš. Figurky zvířátek se pak kupovaly rovnou jako ozdoba na stromeček. Populárním mikulášským dárkem byla i abeceda z perníku, což byla malá destička s ozdobným držátkem, na níž byla vymodelovaná jednotlivá písmena. Děti se tak nejdřív něco naučily a pak je mohly sníst.
Mohlo by vás zajímat
Trvanlivé nebo ihned k jídlu
Vzhledem k povaze a určení perníkových dárků, které sloužily třeba i ke hraní nebo k výuce, se tyto perníčky pekly z trvanlivějšího a tvrdšího medového perníkového těsta. V současně době ale dáváme přednost spíš perníčkům, které jsou ihned měkké a můžeme si na nich rovnou pochutnat.
Zatímco perníčky z klasického těsta mají šanci ještě do Vánoc změknout, ty ihned měkké právě přijdou na Mikuláše vhod, neboť je můžete klidně upéct jen den dopředu a až je děti dostanou, mohou je rovnou jíst.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct perníčky, které budou hned měkké?
A jak tedy dosáhnout, aby byly perníčky ihned měkké?
- Delší trvanlivost propůjčuje perníčkům med, pokud jej část uberete a nahradíte cukrem, budou perníčky mnohem měkčí. Medu stačí jen 1-3 lžíce.
- Pokud u perníčků používáte tuk, volte raději máslo, s nímž budou lahodnější, můžete je nahradit i sádlem – perníčky pak budou křehčí a vláčnější.
- Chcete-li perníčky, které budou hned měkké, použijte do těsta větší množství vajec.
- Mouka na perníčky, jež se dají hned sníst, je nejlepší pšeničná hladká.
- Hotové těsto na perníčky je nutné nechat odležet v chladu, nejlépe přes noc do druhého dne. V lednici ovšem vydrží až týden.
- Těsto raději vyválejte na silnější plát o tloušťce asi 5 mm. Díky tomu pak budou perníčky nadýchané a krásně buclaté. Při vyvalování těsta nepoužívejte moc mouky, i ta přispívá k tvrdosti perníčků, pokud je jí příliš. Těsto válejte raději mezi dvěma fóliemi.
- Dejte si pozor, abyste perníčky nepřepekly. Trouba nesmí být moc vyhřátá, doba pečení by neměla přesáhnout 10 minut. Troubu předehřejte cca na 180 °C, nepoužívejte ale horkovzduch. Hotový perníček poznáte podle toho, že je na dotek měkký, když jej ale zvednete z plechu, nebude se ohýbat.
- Perníčky je lepší potírat vejcem až po vytažení z trouby. Vyrovnají se tak i případné praskliny.
- Pokud byste přesto měli perníčky tvrdé, můžete je uložit do plechové dózy někam do chladu s kouskem jablka nebo krajícem chleba. To by mělo pomoci k jejich změknutí.
Recept na ihned měkké perníčky
Perníčky budou ihned měkké, když je upečete podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g mletého cukru, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžičku jedlé sody, 1 celé vejce na potření.
- Suroviny smíchejte dohromady. Vypracujte tuhé těsto, které nechte minimálně 6 hodin odležet v lednici. Těsto vyválejte na plát a vykrajujte z něj figurky Mikulášů, čertů a andělů. (Pokud nemáte potřebná vykrajovátka, stačí si udělat šablonu potřebného tvaru na papír, vystřihnout a pak tvar vyříznout nožem.)
- Perníčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 7-10 minut podle velikosti perníčků.
- Ihned po vytažení plechu potřete perníčky celým rozkvedlaným vejcem, budou se pak krásně lesknout. Zdobte dle vlastní fantazie minimálně za 1-2 dny.
Náš tip: Perníčky, kterou budou ihned měkké, můžete upéct i podle našeho ověřeného videoreceptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Voňavé perníkové delikatesy: Upečte si medovníky nebo staročeskou sakrajdu!
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 4 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 17 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 18 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16