Čím potírat perníčky, aby se krásně leskly? Máme pro vás 4 tipy
Perníčky patří neodmyslitelně k vánočním svátkům, kdy se domem line známá vůně perníkového koření a medu. Upečení perníčků není nic složitého, ale spousta lidí tápe nad tím, kdy a čím vlastně perníčky potírat.
Perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví, a to hlavně u dětí. Pokud se nám povedou upéct nadýchané a měkké perníčky, zbývá nám již jediné, a to nazdobení podle naší fantazie. Aby ovšem poleva skvěle držela, je třeba mít perníčky dokonale lesklé.
Mohlo by vás zajímat
Čím potírat perníčky
Abychom docílili báječně lesklých perníčků, je důležité potřít všechny vždy po upečení, dokud jsou ještě horké. Pokud bychom je potřeli před pečením, hrozí, že se scvrknou. Jaké jsou časté rady?
- Žloutek - Doporučuje se potírat perníčky rozmíchaným žloutkem s trochou vody, a to ihned po vytažení z trouby. V teple žloutek zatuhne a hned vyschne, přičemž vyrobí hladkou a lesklou vrstvu. Oddělený bílek můžeme využít na bílkovou polevu.
- Žloutek s barvivem - Pro kontrastní barvu na perníčku stačí rozmíchat žloutek se lžičkou vody a jemně po špetce přidávat potravinářské barvivo tmavé nebo červené barvy. Opět je třeba potírat ihned po vytažení z trouby.
- Vejce s rumem - Další netradiční možností je potírat perníčky rozšlehaným vajíčkem s rumem, a to opět ihned po dopečení.
- Plnotučné mléko - Pokud nám v lednici chybí vejce, potřít perníčky můžeme také plnotučným mlékem ihned po upečení.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit perníčky a vyvarovat se chyb. Rady a vychytávky pro začátečníky
Mikulášské perníčky: Aby byly ihned krásně měkké, je dobré dát do nich méně medu a zvolit správný program při pečení
Dokonalou polevu na perníčky můžete podle našeho videa připravit dvěma způsoby, popíšeme oba postupy
Komentáře