Vánoční perníčky

cardanka Kuchařka:

Moučníky , Perníky 29 názorů

513
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Suroviny

65 dkg hladké mouky
25 dkg moučk. cukru
10 dkg medu ( 5 pol. lžic)
Nyní v akci
5 dkg rozpuštěného sádla nebo 100% tuku
4 vejce
1 prášek do perníku
na potření 1 rozšlehané vejce
Poleva:
15 dkg moučkový cukr
1 bílek
citrónová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme 4 celá vejce, med a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme těsto, může se zdát, že těsto nepojí, ale v tomto případě zdání klame, zpracovávat tak dlouho dokud se všechny suroviny nespojí.

  2. Zpracované těsto necháme odležet do druhého dne, můžeme s ním pracovat i po 2 hodinách odležených v chladu.

  3. Vyválíme plát, vykrájíme požadované tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170°C cca 8-10 minut. Po upečení ještě teplé perníčky potřeme v tenké vrstvě rozšlehaným vejcem, získají tak pěknou zlatavou barvu.

  4. Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravuji takto: 3x jemně prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem a přidáme 2-3 kapky citronové šťávy, hotová poleva by se měla táhnout, přikryjeme ji mokrou utěrkou a necháme 15-20 minut odležet.

  5. Poté zkusíme zda je poleva v požadované konzistenci, pokud je řídká přidáme cukr, pokud se nám zdá příliš hustá přidáme ještě pár kapek citrónu.

Poznámka

Tento recept jsem získala od kamarádky z potravinářské školy, kde tyto perníčky pečou. Postup nafotím, s blížícími se svátky to bude aktuální a přidám i foto. Koukala jsem na recepty perníčků zde, stejný jsem nenašla, pokud bych se přehlédla - omlouvám se, smažu jej.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vánoční perníčky

  • Slávka Slávka(neregistrovaná)

    Tak jsem zadělala těsto a zítra budu péct. Dobře se s ním pracuje, všechny ingredience jsou akorát, těsto je vláčné,myslím, že se bude i dobře vyvalovat a krásně voní, už se těším na hotové perníčky. Děkuji za recept. Dělala jsem z žitné mouky a místo cukru moučkového jsem použila třtinový, aby byly zdravější ;-)

    Odpovědět

  • borovicka3 borovicka3

    zaděláno,termomix mi užasně pomáhá.Těsto dobré jsem zvědavá nn hotový výrobek:-p

    Odpovědět

  • smielinka smielinka(neregistrovaná)

    Můžu se zeptat? Kdy mám potřít citronovou polevou perníčky?
    Hned po upečení? Po týdnu ?
    Peču je poprvé tak děkuji za odpověď. :-)

    Odpovědět

  • zlobit zlobit

    Alice:Ano, hodně silné, jinak budou tvrdé.

    Odpovědět

  • zlobit zlobit

    Tereza:Uchování perníčku je možné na balkoně, ale přikrýt, aby nezmrzly.

    Odpovědět

  • Tereza Tereza(neregistrovaná)

    Ahojky, mám dotaz. Kde perníčky uchovávat, aby neztrvdly? děkujii za radu :-)

    Odpovědět

  • aginca aginca(neregistrovaná)

    No, já to skusím.Vypadá to dobře:-))

    Odpovědět

  • lucka lucka(neregistrovaná)

    tak doufám že se mi povedou jinak taky zkusím podle komentářů nemají chybu
    :yes::-)

    Odpovědět

  • jájinka jájinka(neregistrovaná)

    perníky jsem ted dodělala a těsto výborné

    Odpovědět

  • Alice Alice(neregistrovaný)

    jak tlusté má být rozválené těsto??

    Odpovědět

  • Miška Miška(neregistrovaná)

    Sou dobrý?:-p

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    Akorat delam testo :) Doufám že se mi to povede ;-)

    Odpovědět

  • zlobit zlobit

    Není chyba v receptu ? Podle mně by mělo být 25 dkg tuku a ne 5. :-S

    Odpovědět

  • Lucie Bílá Lucie Bílá(neregistrovaný)

    hej ty finneto ty si myslíš že seš víc než já tak to se pleteš:no::no::no::-S:-(( ne promin jinak dobry:-K:-K:-O;-):-p:-)

    Odpovědět

  • Darinka Darinka(neregistrovaná)

    http://www.toprecepty.cz/recept/8525-vanocni-perni...aby ty perníčky změkli , stačí když je dám ozdobené jenom do krabice? Děkuji

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo