

Vánoční perníčky
Suroviny
- 65 dkg hladké mouky
- 25 dkg moučk. cukru
- 10 dkg medu ( 5 pol. lžic)
- 5 dkg rozpuštěného sádla nebo 100% tuku
- 4 vejce
- 1 prášek do perníku
- na potření 1 rozšlehané vejce
- Poleva:
- 15 dkg moučkový cukr
- 1 bílek
- citrónová šťáva
Postup přípravy receptu
Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do perníku smícháme v míse, přidáme 4 celá vejce, med a rozpuštěný vychladlý tuk. Zpracujeme těsto, může se zdát, že těsto nepojí, ale v tomto případě zdání klame, zpracovávat tak dlouho dokud se všechny suroviny nespojí.
Zpracované těsto necháme odležet do druhého dne, můžeme s ním pracovat i po 2 hodinách odležených v chladu.
Vyválíme plát, vykrájíme požadované tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme při 170°C cca 8-10 minut. Po upečení ještě teplé perníčky potřeme v tenké vrstvě rozšlehaným vejcem, získají tak pěknou zlatavou barvu.
Vychladlé perníčky zdobíme bílkovou polevou, kterou připravuji takto: 3x jemně prosátý moučkový cukr utřeme s bílkem a přidáme 2-3 kapky citronové šťávy, hotová poleva by se měla táhnout, přikryjeme ji mokrou utěrkou a necháme 15-20 minut odležet.
Poté zkusíme zda je poleva v požadované konzistenci, pokud je řídká přidáme cukr, pokud se nám zdá příliš hustá přidáme ještě pár kapek citrónu.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem získala od kamarádky z potravinářské školy, kde tyto perníčky pečou. Postup nafotím, s blížícími se svátky to bude aktuální a přidám i foto. Koukala jsem na recepty perníčků zde, stejný jsem nenašla, pokud bych se přehlédla - omlouvám se, smažu jej.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vánoční perníčky
-
Tak jsem zadělala těsto a zítra budu péct. Dobře se s ním pracuje, všechny ingredience jsou akorát, těsto je vláčné,myslím, že se bude i dobře vyvalovat a krásně voní, už se těším na hotové perníčky. Děkuji za recept. Dělala jsem z žitné mouky a místo cukru moučkového jsem použila třtinový, aby byly zdravější
-
zaděláno,termomix mi užasně pomáhá.Těsto dobré jsem zvědavá nn hotový výrobek
-
Můžu se zeptat? Kdy mám potřít citronovou polevou perníčky?
Hned po upečení? Po týdnu ?
Peču je poprvé tak děkuji za odpověď. -
Alice:Ano, hodně silné, jinak budou tvrdé.
-
Tereza:Uchování perníčku je možné na balkoně, ale přikrýt, aby nezmrzly.
-
Ahojky, mám dotaz. Kde perníčky uchovávat, aby neztrvdly? děkujii za radu
-
No, já to skusím.Vypadá to dobře
-
tak doufám že se mi povedou jinak taky zkusím podle komentářů nemají chybu
-
perníky jsem ted dodělala a těsto výborné
-
jak tlusté má být rozválené těsto??
-
Sou dobrý?
-
Akorat delam testo :) Doufám že se mi to povede
-
Není chyba v receptu ? Podle mně by mělo být 25 dkg tuku a ne 5.
-
hej ty finneto ty si myslíš že seš víc než já tak to se pleteš
ne promin jinak dobry
-
http://www.toprecepty.cz/recept/8525-vanocni-perni...aby ty perníčky změkli , stačí když je dám ozdobené jenom do krabice? Děkuji