Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Vzhledem k tomu, že potřebují dostatek času na rozležení, je třeba je upéct s předstihem, aby byly na Vánoce akorát tak měkké a voňavé. A ten ideální čas na perníčky nastává právě teď.

Perníčky - klasické vánoční cukroví

Perníčky se řadí k nejstarším druhům vánočního cukroví, a i když si dnes bez nich Vánoce mnozí ani nedokážou představit, původně se však nepojily jen s nejkrásnějšími svátky v roce. Pečivo ovoněné směsí aromatického koření, jako je skořice, hřebíček, zázvor, nové koření, kardamom, badyán, anýz, pepř či muškátový oříšek se peklo po celý rok hlavně při různých svátečních příležitostech, jako byly třeba svatby nebo poutě.

Snad každý, kdo je peče pravidelně, má svůj ověřený recept, na který nedá dopustit. Někdo je dělá z pšeničné mouky, další do těsta přidává žitnou. Někteří do těsta dávají máslo, jiní upřednostňují sádlo a další tuk úplně vynechávají. Jsou lidí, kteří perníčky dobarvují kakaem a spousta lidí si míchá i svou vlastní směs perníkového koření, aby byly ideálně dochucené. Najít můžete recepty na ihned měkké perníčky i ty, které je třeba nechat několik týdnů uležet. Pokud se chystáte perníčky péct letos poprvé nebo jste je už pekli, ale stále se vám nějak nedaří, a máte je třeba každý rok tvrdé, určitě oceníte tipy, které vám pečení usnadní.

Jak na dokonale měkké a buclaté perníčky

Poprosili jsme proto perníkářku Evu Cherýnovou, aby se s námi podělila o svůj recept. V její rodině se totiž perníčky pečou již po několik generací podle receptu, který kdysi dostala její babička od své kamarádky, jíž by dnes již bylo 105 let. Perníčky podle něj pekla nejen Evy babička, ale i její maminka a pak i Eva. I nyní je podle tohoto vychvalovaného receptu můžete upéct i vy. Navíc nám k němu Eva Cherýnová přidala i pár tipů díky nimž se vám perníčky letos určitě povedou.

  • Ačkoli se perníčky pečou i z žitné nebo celozrnné mouky, Eva nedá dopustit na běžnou hladkou pšeničnou moukou.
  • Pokud se vám perníčky nedaří, může to být i druhem moučkového cukru. Některé totiž obsahují škroby, které mohou mít na těsto špatný vliv. Jistější je proto si raději moučkový cukr udělat doma. Stačí jen normální cukr krystal namlít v mixéru úplně najemno.Pokud se vám do toho nechce, alespoň čtěte na cukru složení a vyhněte se cukru se škroby.
  • Kromě cukru se do těsta na perníčky přidává i med. Volte raději nějaký kvalitní od včelaře. V levnějších medech ze supermarketů jsou často různá zahušťovadla, která těstu také neprospívají. Pokud máte domácí pampeliškový med, klidně použijte i ten. Na chuti není poznat, jen je s ním těsto trochu tmavší.
  • Do perníčků není nutné dávat máslo jako do jiných druhů vánočního cukroví. Klidně můžete použít nějaký rostlinný tuk, jako je Hera nebo Stella. Chuť tam stejně není znát, neboť ji přebije koření a aspoň ušetříte. Použít můžete i sádlo, s ním jsou perníčky krásně měkké a vláčné. Je ale vhodnější na drobné tvary. Pokud pečete třeba větší stěny chaloupky, je lepší udělat těsto úplně bez tuku. S ním jsou perníčky pevnější, což je pro stavby z perníku vhodnější. Perníčky s tukem jsou naopak měkčí.
  • Pokud budete do těsta přidávat zvlášť koření a zvlášť kypřicí prášek, dejte si pozor, abyste to s práškem nepřehnali. Perníky pak mají tendenci praskat. Kypřicí prášek je dobré nakombinovat s jedlou sodou.
  • Těsto na perníčky není vhodné vyválet úplně do tenka. Ideální je tloušťka kolem 4-5 mm (o trochu menší než je tloušťka malíčku). Tenčí perníčky bývají tvrdé. Při válení těsto příliš nepodsypávejte moukou. Čím víc je mouky, tím víc je těsto tužší. Zespodu pak ani pomoučené perníčky nevypadají moc dobře.
  • Vykrájené tvary pečte v troubě vyhřáté na 180 °C s horním i spodním ohřevem. Nezapínejte ale horkovzduch. Perníčky by pak nebyly pěkně buclaté. Doba pečení je cca 10 minut. Pozor, abyste je nepřepekli, pak by byly rovněž tvrdé.
  • Perníčky je lepší péct na pečicím papíře než na vymazaném plechu. Na něm se totiž tvary rozjíždějí. Na plech dávejte vždy stejně velké tvary, aby se perníčky upekly rovnoměrně.
  • A jak poznat tak akorát upečený perníček? Když na něj sáhnete, musí být krásně měkký, nesmí se ale prohýbat, když jej zvednete. Spodek by měl být jako sušenka lehce dohněda.
  • Cukroví je lepší potírat až po upečení. Nejvhodnější na potírání je žloutek smíchaný s 2 kávovými lžičkami vody. Směs by měla být spíš řidší. Potírejte je asi minutu po upečení, perníčky jsou v tu chvíli dostatečně horké, aby se na nich žloutek „upekl“. Pokud byste je ale potřeli hned po vytažení z trouby, udělaly by se na nich šmouhy. Do žloutku můžete přidat i trochu kakaa nebo červeného potravinářského barviva. Perníčky budou mít hezčí barvu. Perníčky potírejte celé, lépe na nich pak drží bílková poleva.
  • Pokud jsou perníčky tvrdé, uložte je do dózy s rozpůleným jablíčkem. Měly by díky tomu krásně změknout.

Recept na perníčky podle Evy

Budete potřebovat: 125 g Hery (nebo jiného tuku na pečení), 5 lžic medu, 335 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 bílek, 1 kg hladké mouky, 1,5 lžičky sody, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 žloutek na potření perníčků.

Postup: Do hrnce nebo kovové mísy dejte tuk a med a za stálého míchání zahřívejte na mírnou teplotu. Když se tuk a med spojí, přidejte cukr, stále zahřívejte a rozmíchávejte do hladké hmoty. Z hmoty se nesmí kouřit, ani nesmí být horká. Kdyby se zahřála příliš, hotové těsto se pak po vykrojení stahuje a tvary se deformují. Odstavte z vařiče a do hrnce nebo mísy k rozehřáté směsi tuku, medu a cukru nasypejte přibližně polovinu mouky. Nemíchejte a přímo na vrstvu mouky vyklepněte 4 vejce a 1 bílek. Žloutek si nechte na potírání perníčků. Pořádně vařečkou promíchejte.

Na vál nasypejte druhou polovinu mouky a do ní vmíchejte sodu a kypřicí prášek do perníku. Na to pak dejte připravenou hmotu z hrnce a rukama uhněťte hladké těsto. Dobře uhnětené perníkové těsto se příliš nelepí a drží tvar. Pokud to tak není, zapracujte do něj ještě trochu mouky. Výslednou konzistenci těsta totiž ovlivňuje např. velikost vajec nebo hustota medu. Těsto není nutné nechávat odležet, lze s ním pracovat ihned po uhnětení. Těsto pak vyválejte na plát, vykrojte z něj požadované tvary a pečte v troubě při 180 °C dozlatova.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Efiny

30. 11. 2022 15:23

Weaving: Bohuzel musim Vas zklamat. Opravdu neni med jako med. Nektere firmy ( co ja vim, tak predevsim ty z Asie) pridavaji do medu napr. roztok z vody a cukru. Pak se smicha ,, med” z EU a mimo EU zemi dohromady a vznikne jeden produkt, kde se pridana surovina neuvadi. Alespon jsem o tom videla uz nekolikrat reportaz. Samozdrejme se to netyka vsech vyrobku.

Weaving

25. 11. 2022 00:47

Podpora včelařů je ok, ale lhát, že obchodech je med zahušťovaný bůhví čím? To by je hnali. Dál jsem nečetla.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie