Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Myslivecké knoflíky: Originální křehké cukroví se rozplývá na jazyku, oříšky do sněhové vrstvy je lepší speciálně upravit
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Pokud patříte k milovníkům cukroví s ořechy, určitě vás myslivecké knoflíky nadchnou. Jsou dokonalou kombinací pusinek a lineckého cukroví, nádherně voní po oříšcích, které se přimíchávají do křehké sněhové vrstvy, a opravdu trochu vypadají jako sladké knoflíčky. 

Dokonalé spojení dvou vrstev

Myslivecké knoflíky patří k méně známým druhům cukroví, rozhodně se však vyplatí je vyzkoušet. Jsou vlastně takovým vylepšením klasického lineckého cukroví, není v nich sice marmeláda, místo ní však křehkou sušenku zdobí kopeček z našlehaných bílků smíchaných s ořechy a úplně nakonec ještě celý oříšek na ozdobu.

Myslivecké cukroví oceníte ve chvíli, kdy potřebujete využít bílky z předchozího pečení a navíc byste rádi doplnili mísy s cukrovím nějakým dalším druhem. Předností knoflíčků navíc je, že vypadají velmi elegantně a mají přímo úžasnou chuť. A i když vypadají složitě na výrobu, jejich příprava zase až tak náročná není. 

Základem je vynikající linecké těsto

Základem mysliveckých knoflíků je linecké těsto, která slouží jako podklad pod ořechovou vrstvu. Obvykle se z něj vykrajují kolečka, aby cukroví opravdu vypadalo jako knoflíky, můžete ale udělat klidně i jiné tvary – třeba hvězdičky nebo srdíčka, které se také velmi pěkně vyjímají na talířcích s cukrovím. 

  • Při přípravě dokonalého lineckého těsta je třeba se držet zásady 3-2-1, která určuje poměr surovin a říká, že na tři díly mouky musíte dát dva díly másla a jeden díl cukru. U lineckého těsta je důležité, aby bylo krásně křehké, nebylo příliš tvrdé a správně by se mělo přímo rozplývat na jazyku. 
  • Na těsto je třeba používat dobře vychlazené suroviny (hlavně máslo), které se nejprve zpracují na drobenku, z níž se vypracuje hladké těsto. Při jeho vypracovávání je důležité, aby se příliš nezahřálo od rukou, proto je nutné s ním pracovat rychle. Hotové těsto je navíc vhodné nechat aspoň hodinu odležet v lednici, ideálně ale přes noc. 
  • Mouku můžete na těsto použít klasickou pšeničnou hladkou, případně špaldovou, cukr je nejlepší moučkový. Křehkost dodají těstu žloutky, případně je možné dát i trochu kypřicího prášku. 
  • Těsto je lepší vyválet mezi dvěma fóliemi, aby se do něj nedostala další mouka, jíž se podsypává těsto na vále, aby se nepřilepilo. S ní by pak mohla být linecká kolečka příliš tvrdá. Pozor si dejte i na přepečení cukroví. Těsto je pak vysušené a příliš tvrdé. 

Jak na sněhovou vrstvu?

Po lineckém je čas na druhou vrstvu cukroví, tu sněhovou ořechovou. Myslivecké knoflíky se nejčastěji dělají s vlašskými oříšky, stejně tak dobré je však cukroví i s těmi lískovými. Příprava sněhové vrstvy je snadná – stačí jen ušlehat bílky, aby vznikl tuhý sníh, do kterého se pak vmíchají najemno mleté oříšky.

Pokud použijete ty lískové, je lepší je předem opražit, budou mít pak mnohem intenzívnější chuť. Sněhovou vrstvu je pak nejlepší nanášet na kolečka pomocí zdobicího sáčku. Není vhodné nanášet velkou vrstvu, aby vám nepřetekla přes kolečka. Sníh by měl správně na kolečkách vytvořit pěkný hladký kopeček. 

Myslivecké knoflíky s vlašskými ořechy

Pokud vás myslivecké knoflíčky zaujaly, můžete si je snadno upéct podle našeho ověřeného receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 80 g cukru moučka, 2 žloutky, 3 lžíce mléka a na špičku nože prášku do pečiva. Na sněhovou vrstvu si připravte: 200 g prosátých mletých vlašských ořechů, 200 g cukru moučka, 4 bílky a vlašské ořechy na ozdobu. 

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, máslo, cukr moučku, žloutky, mléko a prášek do pečiva. Vypracujte klasické linecké těsto a nechte v lednici odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Ušlehejte sníh ze 4 bílků a poté do něj opatrně po částech přimíchávejte mleté ořechy smíchané s moučkovým cukrem. Troubu rozehřejte na 170 °C.
  3. Z lineckého těsta vykrajujte malá kolečka, ta přeneste na plech, a sáčkem na ně nastříkejte malé hromádky bílkové hmoty. Každý knoflík pak ozdobte ¼ vlašského ořechu (½ ořechu u větší velikosti). Plech vložte do trouby a pečte zhruba 15-20 minut, podle velikosti knoflíků, dozlatova.

Náš tip: Při přípravě mysliveckých knoflíků můžete postupovat i podle našeho video receptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více