Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční atmosféru již „nasává“ i vítězka MasterChef Česko 2021 Veronika „Besky“ Beskydiarová. Pro Toprecepty.cz popsala, jak u nich v rodině probíhá Štědrý den, co má nejraději k večeři i jaké cukroví je u ní na prvním místě.

Vánoce mimo domov

Svátky vyhlíží Veronika už nyní. „Vánoce jsou pro mě čas, kdy se po celém roce konečně zastavím. Takže se už velmi těším,“ svěřila se Besky webu Toprecepty.cz. „Odjakživa byly Vánoce pro moji rodinu velkým svátkem,“ dodala. Letošní svátky však nebude Veronika trávit na Slovensku, ale s přítelem, hercem Adamem Vaculou, u jeho rodičů na Moravě. 

Žádná dietka

Pokud by Besky trávila svátky doma, byl by program jasně daný. „Většinou se u nás snažíme držet půst až do večeře. Ta začíná oplatkami, jablkem, medem, pak přichází kapustnica, uzeniny, řízky, bramborový salát a cukroví. No, když o tom tak mluvím, uvědomuji si, že je to pěkné obžerství,“ popisuje se smíchem populární kuchařka.

Jaké cukroví peče Besky

Pečení cukroví má ve své rodině na starost právě Veronika. „Je to pro mě oddych a skrze to se nejvíc naladím na vánoční notu. Nejraději mám vanilkové rohlíčky, marokánky, laskonky a klasicky linecké,“ říká pro Toprecepty.cz. O tom, že cukroví od Besky chutná skutečně skvěle, se mohli přesvědčit i její kolegové z pořadu, v němž pravidelně prezentuje své kulinářské umění, tedy Snídaně na TV NOVA, kterým připravila dárkové krabičky se sladkým překvapením. 

Receptům na cukroví se Besky věnuje i ve své nové knize Pečeme nebesky. „Najdete v ní neobyčejné recepty třeba na Melomakaronu, což je řecké vánoční cukroví, naše laskonky nebo americké crinkles,“ popisuje vítězka MasterChef Česko 2021.

Crinckles už jsou oblíbeným moučníkem i u nás a někteří je pečou jako součást nabídky cukroví. Tyto měkké, koláčkovité sušenky bývaly dříve vyrobeny hlavně z těsta obsahujícího kakao, což jim dodávalo bohatou čokoládovou chuť.

Dnes už jsou ale crincles i citronové, perníkové, kokosovo-pomerančové a jiné. Princip přípravy je ale pořád stejný. Před pečením se těsto tvaruje do kuliček, které se obalí v moučkovém cukru.

Když se sušenky pečou, rozpínají se a popraskají, což zanechává kontrast mezi tmavým těstem a světlým moučkovým cukrem. Sušenky tak někdy připomínají i krátery na měsíci, proto se jim i občas říká i měsíční sušenky.

Na otázku, co volí na štědrovečerní večeři, má Besky jasnou odpověď. „Určitě řízek. Těch bych dokázala sníst klidně i deset,“ směje se sympatická kuchařka a cukrářka, která experimenty o svátcích nedělá. „Držím se klasiky, která je přebíraná z pokolení na pokolení. Navíc, zatím byla všechna jídla úspěšná,“ dodává.

Nahlédnout do Veroničina soukromí můžete v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Svátky slavných - Besky

Ukázat 11 fotografií

Náš tip: Pokud máte rádi laskonky, stejně jako Besky, vytvořte si podle našeho videoreceptu ty kokosové:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více