Slovenská kapustnica ve stylu Prostřena: Skvělá je s uzeným, houbami i klobásou!
13. 9. 2021 Vaření
Jakmile se venku sluníčko začne schovávat, dostáváme chuť na vydatnější jídla. Mezi ta patří právě i polévka kapustnica. Ta není z kapusty, ale z kysaného zelí! Se sádlem, klobásami a houbami nemá chybu!
Zelňačka po slovensky
Milujete polévku z kysaného zelí, zelňačku? Tak slovenská kapustnica je „to samé v bledě modrém“. Zelí se totiž slovensky řekne kapusta. Ovšem na rozdíl od zelňačky, jakou jsme zvyklí vařit v Čechách a na Moravě, je slovenská kapustnica bohatší na ingredience. Patří do ní kromě zelí také uzené maso, klobásy, mletá paprika, cibule a sušené houby. Ve slavnostnějších verzích se setkáte také se sušenými švestkami. K polévce se na Slovensku podávají někdy halušky, jindy chléb nebo brambory a někdy také těstovina zvaná „papcun“.
Mohlo by vás zajímat
Sváteční vyprošťovák
Kapustnica se na Slovensku vařívá jednak na Štědrý den, ale také na Silvestra, kdy se mnohdy pojídá ještě druhý den ráno, jako účinný nástroj proti popůlnočnímu bolehlavu. Každopádně, nic nám nebrání uvařit si tuhle dobrotu kdykoliv, ať je svátek nebo pátek. Zejména, když na polévku máme zrovna chuť! Temperamentní soutěžící z pondělního dílu Prostřena, Slovenka Bibiána Hatvaníková, vařila polévku ze zelí, uzeného, hub, sádla, klobás a cibule. My vám nabízíme téměř stejný recept, vylepšený ovšem o speciální těstovinu. Zkuste si uvařit Babiččinu kapustnicu s papcunem, což je něco jako strouhání. Na polévku budete potřebovat: 300 g kysaného zelí s 1 l nálevu, dále 2 hrsti sušených hub, 4 klobásy (různé druhy), 600 g uzeného masa, 3 lžíce másla (nebo sádla) a 2 lžíce hladké mouky. Na papcun neboli strouhání potřebujete polohrubou mouku, sůl a 1 vejce. Celý postup, jak uvařit polévku, najdete zde ➔.
Mohlo by vás zajímat
A pokud vás více zajímá slovenská kuchyně a rádi byste ochutnali třeba brynzové pirohy, pravé halušky nebo lokše, podívejte se do naší speciální části o slovenské kuchyni zde ➔. Na Slovensku v kuchyni "frčí" hlavně zelí, brambory, obiloviny a mléčné výrobky, z masa je nejpoužívanější vepřové a hovězí. Vyhlášené jsou slovenské sýry, třeba parenica, která se prodává přírodní i uzená, dále známe i korbáčiky a oštiepoky. Pravou královnou mezi slovenskými sýry je ovšem brynza, uvařte si třeba brynzové pirohy se škvarkami!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)