Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
17. 1. 2024 Vaření
Česnečka by se dala právem označit za jednu nejoblíbenějších hospodských polévek. Kromě česneku a křupavých krutonů v ní nesmí chybět sýr. Ten se v ní krásně rozteče, polévka je díky němu vydatnější a chuť česneku jemnější. Jaký se do ní hodí nejvíc?
Česnečka nejen na kocovinu
Polévka česnečka má pověst dokonalého léku na kocovinu, umí báječně zahřát, když se někde zastavíme po zimní procházce a často si ji vaříme, když máme pocit, že na nás něco leze.
Česnek, jenž je v ní hlavní ingrediencí, si totiž umí poradit s mnoha zdravotními neduhy. Česnečka neboli oukrop už byla tradiční staročeskou polévkou, ovšem v mnohem skromnějším provedení.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit česnečku?
Ta nejobyčejnější česnečka se dělala jen z vody – do talíře se dal česnek utřený se solí a trochou sádla a vše se pak v talíři zalilo horkou vodou. Nakonec se do polévky daly kousky ztvrdlého chleba a někdy pro chuť kmín, pepř nebo pažitka a často také brambory, aby víc zasytila. Současné česnečky se mnohými způsoby vylepšují, a to nejen tím, že se obyčejná voda nahrazuje vývarem.
Do polévky se dává třeba opečená slanina, na kostičky nakrájená šunka, hlavně se však neobejde bez sýra, který chuť polévky příjemně zjemní. Tuto ingredienci česnečka možná trochu odkoukala od vyhlášené francouzské cibulačky, do níž patří slavný švýcarský sýr gruyère, který bývá rovněž základem švýcarské speciality fondue. Jaký sýr se ale hodí do naší české česnečky?
Nejlepší sýr do česnečky
Eidam – používá se do česnečky nejčastěji, ne vždy je to ale úplně nejšťastnější volba. To platí hlavně v případě méně tučného eidamu, tedy tzv. třicítky. Ta totiž tepelnou úpravou tak trochu zgumovatí, téměř se nerozpustí a pak se nepříjemně z polévky táhne. Pokud ale použijete tučnější eidam s 40 % tuku v sušině, výsledek je mnohem lepší. Navíc je tučnější eidam lepší i na chuť.
Gouda – předností tohoto známého nizozemského sýra je vynikající chuť a také vyšší obsah tuku. Díky tomu je sýr příjemně krémový a po zahřátí se krásně rozteče. Do polévky se samozřejmě hodí mladá gouda, starší ročníky sice mají zajímavou pikantní chuť, ale jsou již tvrdší a mají tendenci se drolit. V polévkách se obecně lépe rozpouštějí sýry s vyšší vlhkostí.
Čedar – i tento britský sýr může poměrně dobře doplnit českou česnečku. Má totiž nízký bod tání, takže se dobře rozpouští.
To platí i pro jeho americkou obdobu sýr Monterey Jack. Ten je oproti pikantnějšímu čedaru jemnější, navíc je měkčí a není tak drobivý jako čedar. Po roztavení je tak krémovější. Ne nahádou se v Americe používá na burgery.
Gruyère – nízký bod tání má i tento švýcarský sýr používaný do cibulačky. Vzhledem k tomu, že je poměrně aromatický, do česnečky se tolik nehodí, stejně jako chuťově podobný ementál.
Náš tip: Vynikající česnečku si pak můžete udělat třeba podle tohoto video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Nejkřupavější krutony jsou ty ručně trhané. Máslo, česnek a voňavé bylinky udělají z obyčejného starého pečiva luxusní zážitek
50 nejoblíbenějších polévek světa: Top desítce vládne Asie, českou česnečku předběhla slovenská kapustnica. Které další se umístily?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 3 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 16 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 17 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 18 hodinami
Sýrové bulky
Přidáno 27. 4. 2024 11:39
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Přečtěte si Zobrazit více
Tourin – speciální francouzská verze česnekové polévky funguje jako dokonalý životabudič. A má pořádné grády!
Smažený sýr nemusí být jen z eidamu. Základem fantastické chuti i konzistence je obsah tuku nad 35 %, kromě jedné výjimky
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos