

Francouzská cibulačka s tousty
Suroviny 4 porce
- Polévka:
- 500 g cibule
- 1 l vody
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 dcl bílého vína
- olivový olej
- kousek másla
- sůl
- pepř
- provensálské koření
- Toasty:
- plátky toastového chleba
- strouhaný sýr (na posypání)
- máslo (na namazání chleba)
- sůl dle chuti
Postup přípravy receptu
Polévka: Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvi, kde jsme rozpustili kousek másla na olivovém oleji. Osmahlou cibuli přesypat do hrnce, zalít vodou, přidat bujón, sůl, pepř a 15 minut vařit. Poté přilít víno a nechat přejít varem. Odstavit z plamene a okořenit provensálskými bylinkami.
Tousty: Chleby jsem nejdřív opekla v toustovači a potom jsem ho potřela máslem, posypala sýrem, lehce osolila a dala rozpéct do trouby.
Poznámka od kuchařky
Letos jsme byli na dovolené v Prachaticích, hotel Albatros a tam tuhle polévku měli. Chtěla jsem jí potom udělat doma, ale nikde jsem nenašla recept, který by (té vzpomínce) odpovídal. Začala jsem kombinovat několik dostupných návodů na cibulačku a Voila! Výsledek byl na světě.
Je to skvělá vzpomínka na léto a jih vhodná na chmurné a vlhkem prolezlé listopadové večery:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Francouzská cibulačka s tousty
-
casino: na jejich hokusy pokusy jak udržet krutony křupavé ještě na Labužníku se pamatuji
-
casino: S tou cibuli mate pravdu, neni to cibule pod gulas, zde by se mela jen dusit. A toustovy chleba tezko zustane krupavy, chce to pekne silne platky bagety.
S korenim lepe setrit, staci spetka tymianu a kousek bobkoveho listu. -
Rcp OK
Ale ta fotečka, ale ta fotečka...
Kdysi mě poučili "Frantíci", že jejich cibulačka jest barvy bledé...
whitecat:
Stran toustů (konkrétně krutonků) v polévce:
Roky (s přestávkamijsem hledal způsob jak na krutony, že aby v polévce vydržely min. dvě minuty KŘUPAVÉ.
Této metě jsem se přiblížil restováním pečiva v přebytku tuku (máslo + řepkový olej)
No, ne každý ale má žlučník v richtiku, že -
Moc dobra polevka, delam taky tak, ale pridavam tymian - bez nej to neni ono.
-
Já taky nefrancouzsky radši přikusuju, rozmočené toustíky mně taky moc nechutnají
-
Já osobně přikusuji. Dokonce i osmaženou žemli nebo chleba si sypu do polévky postupně, pravě proto, aby to nebylo příliš nacucané. Tousty podávám na talíři uprostřed stolu, a tak je u nás doma nucen přikusovat každý
))
-
Eli -u nás ty tousty jí muž přesně jak Lízinka
a já asi dle tradice
-
Terezko, fakt je, že se polévkou nacucají tak jako tak...
Dcera to nesnáší, takže přikusuje asi ne-francouzsky...
Ale máš samozřejmě pravdu. -
Eli, tie tousty posypané syrom patria na polievku a tak sa to vkladá do rúry rozpiecť ( každá porcia zvlášť ). Nie mimo. Vtedy tousty nasiaknu polievkou a sú mäkké, odrojíš ich lyžicou.
-
Cibulačku vařím docela často, tak dnes byla podle tohoto receptu...
Já akorát nikdy nevím, jak ty tousty jíst... -
Dneska zkusím, ale už teďka Ti letí bodík
-
velmi zajímavá cibulačka
+1 whitecat,vítej na topkách