Francouzská cibulačka s tousty

Polévky Doba přípravy: 45 min 12 názorů

Polévky Doba přípravy: 45 min 12 názorů

Suroviny 4 porce

Polévka:
500 g cibule
1 l vody
1 kostka zeleninového bujónu
1 dcl bílého vína
olivový olej
kousek másla
sůl
pepř
provensálské koření
Toasty:
plátky toastového chleba
strouhaný sýr (na posypání)
máslo (na namazání chleba)
sůl dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Polévka: Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na pánvi, kde jsme rozpustili kousek másla na olivovém oleji. Osmahlou cibuli přesypat do hrnce, zalít vodou, přidat bujón, sůl, pepř a 15 minut vařit. Poté přilít víno a nechat přejít varem. Odstavit z plamene a okořenit provensálskými bylinkami.

  2. Tousty: Chleby jsem nejdřív opekla v toustovači a potom jsem ho potřela máslem, posypala sýrem, lehce osolila a dala rozpéct do trouby.

Poznámka od kuchařky

Letos jsme byli na dovolené v Prachaticích, hotel Albatros a tam tuhle polévku měli. Chtěla jsem jí potom udělat doma, ale nikde jsem nenašla recept, který by (té vzpomínce) odpovídal. Začala jsem kombinovat několik dostupných návodů na cibulačku a Voila! Výsledek byl na světě.

Je to skvělá vzpomínka na léto a jih vhodná na chmurné a vlhkem prolezlé listopadové večery:-)

Komentáře k receptu Francouzská cibulačka s tousty

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    casino: na jejich hokusy pokusy jak udržet krutony křupavé ještě na Labužníku se pamatuji:yes::-D

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    casino: S tou cibuli mate pravdu, neni to cibule pod gulas, zde by se mela jen dusit. A toustovy chleba tezko zustane krupavy, chce to pekne silne platky bagety.
    S korenim lepe setrit, staci spetka tymianu a kousek bobkoveho listu.

    Odpovědět

  • casino casino

    Rcp OK
    Ale ta fotečka, ale ta fotečka...:-(
    Kdysi mě poučili "Frantíci", že jejich cibulačka jest barvy bledé...

    whitecat:
    Stran toustů (konkrétně krutonků) v polévce:
    Roky (s přestávkami;-) jsem hledal způsob jak na krutony, že aby v polévce vydržely min. dvě minuty KŘUPAVÉ.
    Této metě jsem se přiblížil restováním pečiva v přebytku tuku (máslo + řepkový olej) :yes:
    No, ne každý ale má žlučník v richtiku, že ;-)

    Odpovědět

  • ne.ver ne.ver

    Moc dobra polevka, delam taky tak, ale pridavam tymian - bez nej to neni ono.

    Odpovědět

  • maris maris

    Já taky nefrancouzsky radši přikusuju, rozmočené toustíky mně taky moc nechutnají;-):-)

    Odpovědět

  • whitecat whitecat(autor receptu)

    Já osobně přikusuji. Dokonce i osmaženou žemli nebo chleba si sypu do polévky postupně, pravě proto, aby to nebylo příliš nacucané. Tousty podávám na talíři uprostřed stolu, a tak je u nás doma nucen přikusovat každý:-))))

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eli -u nás ty tousty jí muž přesně jak Lízinka :-D:-D:-D a já asi dle tradice ;-):-p

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Terezko, fakt je, že se polévkou nacucají tak jako tak...:-) Dcera to nesnáší, takže přikusuje asi ne-francouzsky...;-)
    Ale máš samozřejmě pravdu.:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eli, tie tousty posypané syrom patria na polievku a tak sa to vkladá do rúry rozpiecť ( každá porcia zvlášť ). Nie mimo. Vtedy tousty nasiaknu polievkou a sú mäkké, odrojíš ich lyžicou.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Cibulačku vařím docela často, tak dnes byla podle tohoto receptu...:-p
    Já akorát nikdy nevím, jak ty tousty jíst...:-8:-))

    Odpovědět

  • Bohuna Bohuna

    Dneska zkusím, ale už teďka Ti letí bodík;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    velmi zajímavá cibulačka;-)+1 whitecat,vítej na topkách;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: francouzska cibulacka francouzská cibulačka recept cibulačka polévka recept recept na francouzskou cibulačku cibulacka recept cibulačka polevka cibulacka francouzský cibulačka recept na cibulačku polévka cibulová se sýrem a žemlí polévka francouzská cibulačka polévky čibulačka polevka cibulačka s toustem polévka cibulačka francouzská polévky recepty francouzka.cibulacka jednoduchy recept cibulačka francouzská recept na francouzkou cibulačku provensálská cibulačka