Fondue sýrové - základní recept

severine cook Kuchařka: severine cook

Doba přípravy: 30 minut 4-6 porcí Sýry 8 názorů

Suroviny

stroužek česneku - rozpůlit
3 dl bílé víno
1 kávová lžička citronové šťávy
800 g strouhaný sýr Gruyere (nebo Vaucherin) mozno i jiný sýr s vysokým obsahem tuku
4 polévkové lžičky Maizeny
stamprdli třešňovice nebo slivovice
muškátový oříšek
pepř
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Caquelon (keramicka nadoba na fondue) poradne vymazeme rozkrojenym cesnekem.

  2. Vsypeme syr smichany s Maizenou, pridame bile vino a citronovou stavu. Michame az bude syr tekute konzistence. Pokud se bude zdat prilis tekute, vsypavat opatrne Maizenu. Fondue musi drzet na chlebu a nemelo by byt ani prilis tekute ani prilis huste :-).

  3. Pridame tresnovici. Pokud jsou stolovnici i deti, tak se da nahradit bile vino i bezalkoholovym jabcakem (jablkove vino) nebo i jablkovym mostem. Podavame s bilym chleben nakrajenym na 3x3x3 cm. Podavame s vinem - v zadnem pripade s pivem !!! Nejlepe si opatrite fondue set s keramickou nadobou, varianta je treba ohrivatko na kavu/caj ktere funguje na 2-3 cajove svicky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fondue sýrové - základní recept

  • Jarda Buda Jarda Buda(neregistrovaná)

    Jeste je potreba dodrzet, ze se vino nesmi varit. Melo by byt horke a syr postupne rozpoustet. Pridat bily pepr. Taky nekde pridavaji slaninu na kosticky. Ostre jsou podle druhu sysra. Micham Apenzeller s Gruyerem a Ementalem po tretinach. Volba peciva je vec chuti ale mam radsi s polotmavym chlebem vypecenym nez s bilou bagetou. Do rou chut.

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Tohle miluju:-p:-p:-p:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Mládež si dělala tuhle dobrotu:-p přidávám Ti foto a:yes:

    Odpovědět

  • Midla Midla

    Fondue set elektrický nemá to správné kouzlo, teplota se dá regulovat i bez elektřiny, recept severine cook považuji za správný. (nádoba nemusí být jen keramická, ale švýcaři ji používají velmi často)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Je to pochoutka, výborné jsou k tomu malé brambůrky, ale i ovoce. A jak píše autor, o ten škraloupek na dně byl u nás boj:-)) Je to ale hodně syté jídlo, musí se to opravdu zapíjet:yes::-p

    Odpovědět

  • severine cook severine cook(neregistrovaný)

    tejaja,pokud si recept prectes jeste jednou, zjistis,ze v receptu stoji, ze caquelon se vytre nejprve cesnekem ... mnozstvi syra na osobu je jen orientacni - zalezi na poctu "milovniku fondue", a napr. moje 13-ti leta dcera sni mnohem vic fondue nez ja dospelak. Taktez vino je pouze udaj pro orientaci - my tam davame mene. Pripravu fondue nelze delat pred hosty, nebot by se ti na klasickem fonduvaci(na horlavou pastu,nemyslim elektricky) nerozpustil syr. Samotna konsumace pak probiha na stole. Je to spolecenske jidlo a neni to zbastene za 5 minut. Krom toho je zvyk, ze komu spadne chleba z vidlicky, tak treba zaplati flasku vina - je to dane regionem, rodinou... detem se da treba nejaky ukol. Nekteri fanjsmekri miluji tu krustu na dne, ktera se tam udela z mirne pripaleneho syra. Co se tyce nealkoholickeho jabcaku - dava se tu normalne pokud jedi i deti nebo lidi co nechteji alkohol. I kdyz my davali vzdy vino - v tom mnozstvi se to ztrati. Ale jedla jsem fondue i s jabcakem a nepoznala jsem to. I kdyz mozna na prvni pohled ta predstava je udesna ....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Trocha by som ten recept upravila, ak by som fondue nerobievala, mala by som v tom chaos.
    Nádoba na fondue sa najprv vytrie strúčikom cesnaku.Až potom sa vsype strúhaný syr a šťava a mieša sa, podlieva bielym suchým vínom podľa potreby. Pomaly syr tavíme.
    Na 800 g syra je 3 dl vína málo. Na 1 osobu počítajte so 150 g syra, viac nedokážete zjesť, pretože sa používa syr s vysokým obsahom tuku a je to veľmi sýte.
    Keď je syr úplne roztopený a je z toho hladká omáčka, vmieša sa v troche vody rozmiešaná lyžička škrobu. Nakoniec sa vmieša 0,5 dl čerešňovice. Slivovicu nepoužívajte, je veľmi aromatická a prehluší chuť syra.
    Pre stolovníkov nachystáme do misiek kocky bieleho chleba, ktorý si napichujú na špeciálne vidličky, namáčajú do syrového fondue, obtočia omáčku okolo chleba a šup do pusy.
    Celý obrad prípravy fondue sa robí pred hosťami, ktorí sedia pri stole, popíjajú biele víno a debatujú.
    V žiadnom prípade do fondue nepatrí jabčák :-(
    Pokiaľ si chcete opatriť "fonduovač", opatrite si elektrický s termostatom.
    Najlepší je ten spodok, ktorý sa vám prichytí na dno a treba ho vyškrabať. ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    severine cook , zdravím do Śvýcarska, vítej na topreceptech:-K a za Fondue :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: fondue recept fondue recepty sýr na fondue recepty na fondue recept fondue recept na fondue fondue sýr sýrová omáčka na fondue recepty fondue syr fondue sýrová omáčka fondue fondue nádoba na fondue sýrové recepty jak udělat fondue sýrové fondue v chlebu elektrické fondue syr do fondue fondue kuchařka sýr na fondue recept