Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivé kynuté lívance jako od babičky: Podle receptu od Santnerky jsou úžasně nadýchané a vždycky se povedou
Zdroj: Toprecepty, veganotic

Léto je sice ještě daleko, ale kynuté lívance vás do něj tak trochu přenesou, a také na chalupu u babičky nebo do venkovského stavení ze starých časů, kdy se lívance pekly na kamnech a lívanečníku. Klidně je ale uděláte i na pánvi na sporáku. Pomaštěné máslem a posypané skořicí a cukrem jsou pak nepřekonatelné. 

Lívance s droždím jsou nejlepší

Receptů na snadné lívance je v současnosti celá řada. Populární jsou banánové, z ovesných vloček, bez mouky, s jogurtem nebo tvarohem. Nadýchanosti se v nich dosahuje jednoduše pomocí kypřicího prášku, ty kynuté jsou ale úplně jiná liga.

Právě nadýchanost je u lívanců důležitá, je to totiž to, co je odlišuje od palačinek, tedy kromě větší tloušťky a menšího průměru.  

I když se kypřicí prášek či jedlá soda používají nyní častěji, neboť jsou s nimi lívance rychleji hotové, nikdy s nimi nedosáhnete tak dobrých výsledků. Lívance s droždím jsou dokonale kypré, lehoučké, nadýchané jako obláček a doslova se rozplývají na jazyku, navíc nemají pachuť po kypřicím prášku. 

Jak na kynuté těsto, aby se povedlo

Z kynutého těsta mít obavy nemusíte, když dodržíte pár zásad, určitě se povede. A pokud byste chtěli mít lívance hned ráno na snídani, nemusíte vstávat se slepicemi. Stačí si připravit těsto den předem a nechat kynout v chladu

  • U kynutého těsta je zásadní vyndat všechny ingredience včas z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Mléko by mělo být vlažné, jeho teplota by však neměla přesáhnout 35 °C, abyste droždí nespařili.
  • Na lívance je nejvhodnější hladká mouka – tu je lepší prosít, aby se provzdušnila. Těsto pak bude lépe kynout. Lepší vykynutí zajistí i mouka s vyšším obsahem lepku. Můžete sáhnout třeba rovnou po mouce na kynutá těsta. 
  • Z vlažného mléka, droždí a cukru je třeba si nejprve nechat vzejít na teplém místě kvásek. Ten se pak přidá k mouce smíchané se zbylým cukrem, solí a vejci. Dávejte si pozor, aby droždí nepřišlo do přímého kontaktu se solí.  
  • Kynuté těsto na lívance by mělo být tekutější, než jste zvyklí u jiných druhů kynutých těst. Je totiž třeba, aby se dalo lít na pánev. Pokud je příliš husté, nařeďte je mlékem. 
  • Těsto je pak nutné nechat vykynout někde v teple, dokud nedosáhne dvojnásobného objemu. Trvá to minimálně 30 minut až hodinu. 
  • Pokud chcete mít lívance rovnou na snídani, zvolte metodu kynutí v lednici. Předností takového těsta je, že ho nemusíte sledovat, zda vám nepřekynulo. Těsto v tomto případě zadělejte ze studeného mléka. Všechny suroviny smíchejte v míse, zakryjte a dejte kynout přes noc do lednice. Teplota by ovšem neměla klesnout pod 4 ° C, pak kvasinky přestávají pracovat. Ráno pak nechte vykynuté těsto ještě asi 5-10 minut při pokojové teplotě, než se pustíte do smažení. Předností těsta kynutého v chladu je i to, že je ještě víc nadýchané, vláčné a jemnější
  • Těsto můžete navíc vylepšit přidáním vanilky, skořice, citronové kůry nebo mletého muškátového květu
  • Lívance smažte na pánvi nebo na lívanečníku na másle. Vhodnější je to přepuštěné, které se tak brzy nepřepaluje. 

Lívance podle Sandtnerky

Pokud vás kynuté lívance zaujaly a rádi byste je vyzkoušeli, můžete je udělat třeba rovnou podle receptu slavné prvorepublikové kuchařky M. J. Sandtnerové. Jak na to? 

Budete potřebovat na kvásek: 10 g droždí, 5 g cukru, 100 g hladké mouky, 250 ml mléka. Dále: 100 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, sůl, citronovou kůru, na špičku nože mletého muškátového květu, 20 g cukru, 25 g rozpuštěného a vychladlého másla, 1 žloutek nebo 1 vejce, 250 ml mléka, 25 g másla na vymazání lívanečníků. Na ozdobu: máslo na potření lívanců, skořicový cukr, případně povidla, strouhaný tvaroh, zakysanou smetanu. 

  1. Nejprve si udělejte kvásek z droždí, cukru, mouky a vlahého mléka o teplotě 16-20 °C a dejte kynout. 
  2. Do hrnce si připravte zbylou prosátou hladkou a hrubou mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový květ. Pak přidejte vykynutý kvásek a po částech zbylé vlažné mléko se žloutkem a máslem. 
  3. Ohřátý lívanečník (nebo pánev) vymažte rozehřátým máslem, těsto do něho nalévejte po lžících a postupně opékejte lívance. Když těsto na povrchu osychá, obraťte je kulatým nožem a propečte na druhé straně. 
  4. Teplé lívance nejprve potřete rozpuštěným máslem pak posypejte skořicovým cukrem. Můžete je také potírat, jak doporučuje Sandtnerová, povidly či marmeládou a pak posypat nastrouhaným tvarohem nebo pokapat zakysanou smetanou. 

Náš tip: Při přípravě lívanců můžete postupovat i podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více