Obyčejný pšenično-žitný chléb s kynutím v chladničce

Merylas Kuchařka: Merylas

Slané pečivo 19 názorů

Suroviny

700 g hladké pšeničné mouky
200 g žitné chlebové mouky
3,5-4 zarovnané lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
2 lžičky celého kmínu
2 lžíce octa
500 ml vody
1 zarovnaná lžička cukru
32 g čerstvého droždí
trochu hladké mouky na vál a ošatku
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pro přípravu těsta použijeme domácí pekárnu, která zpracuje i větší množství těsta. Jako první se dávají tekutiny, pak prosátá mouka smíchaná se solí a kmínem, nakonec nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Po uhnětení těsto přendáme do větší mísy, jelikož forma pekárny je na toto množství těsta malá. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  2. Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, pak do tvaru veky a vložíme do dobře pomoučené velké ošatky. Překryjeme utěrkou a dáme do chladničky. V chladničce vykyne za cca 10 - 12 hodin. Většinou připravuji těsto večer a hned ráno peču.

  3. Troubu nahřejeme i s plechem a teflonovou fólií na 200°C, vyjmeme ho, s pomocí druhé ruky na něj vykulíme z ošatky chléb, shora žiletkou nařízneme, můžeme potřít, nebo rozprašovačem postříkat vodou. Taktéž se může ještě před naříznutím opatně omést mouka z povrchu. Snažíme se pracovat rychle, plech vložíme zpět do trouby a pečeme cca 1 hodinu. Pokud je někdo šikovný a má v troubě pojezdy, tak plech jen povytáhne a bochník z ošatky vykulí. Mně se osvědčil první postup, jelikož se znám. :-) Po upečení necháme na mřížce vychladnout.

Poznámka

Těsto na chléb můžete připravit samozřejmě i bez lednice, klasicky (každý má v lednici jinou teplotu a pokud nemáte vyzkoušeno, může v ní chléb i překynout).

Kdo nemá domácí pekárnu, tak tady je postup při přípravě kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 142 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Obyčejný pšenično-žitný chléb s kynutím v chladničce

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    magdalenka: Magdi, děkuji za vyzkoušení, foto a zprávu. :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Recept vyskúšaný, trochu mi cesto prekyslo, ale chlieb je naozaj dobrý. Večer som miesila (ručne), ráno piekla. Pridávam foto ako dôkaz a ďakujem za návod na takýto spôsob pečenia chleba. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Merylas: děkuji <3 - to je nový dvojvrstvý sáček (pytlík) na pečivo, které jsem zkoušela - kolik v nich pečivo vydrží a v jaké kvalitě. A můžu doporučit:yes: pečivo opravdu tvrdne pomaleji a hlavně neplesniví. Mám to sepsané, kdyby sis chtěla ty nebo kdokoliv jiný pročíst: https://www.toprecepty.cz/clanky/846-pytliky-wrap-...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: až sa divím, prečo som si ošatku doteraz nekúpila...:-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    zdenka.s: ošatku si kup velikou tak, jak veliký chleba nejčastěji pečeš - u každé ošatky bývá údaj, na kolik gramů těsta je určena. Co vím, nejčastěji si lidé kupují ošatky na chleby gramáže 1 kg, 1,25 kg a 1,5 kg ;-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Děkuji všem :-K:-K koupím si ošatku a nebudu riskovat :yes:. bude stačit na 1 kg, asi větší ,když těsto nakyne :-?
    Zatím jsem pekla jen v pekárně ,tak nemám zkušenosti. :-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    zdenka.s: Já s tím kynutím v míse moc zkušeností nemám, tak neporadím.:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    cathleen: Děkuji moc. Jak za vyzkoušení, tak i nádhernou fotku. :-K Chleba je moc podařený a je v moc hezkém pytlíku, takový jsem ještě neviděla. :yes: Možná pro mě lépe. :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zdenka.s: Ja som však tento chlieb ešte nepiekla, teda neviem či sa cesto po 12 hodinách pobytu v mise s utierkou dá vyklopiť, či nedôjde k nejakému navlhnutiu utierky a pod. Keď mi cesto kysne 1-2 hodiny, nič sa nedeje, ide vyklopiť.

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    magdalenka : mám keramickou mísu ,velikostně by mohla být dobrá ,tak to v ní zkusím :-) podle Vaší rady , moc děkuji :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zdenka.s: ja používam primeranú misu, do ktorej dám čistú utierku (bez aviváže vypranú), vysypem múkou.

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Čím mám nahradit ošatku , kterou nemám :-( děkuji

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Merylas: Maruško, s úspěchem jsem vyzkoušela tvůj recept na chlebík <3 přidávám foto.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Petra Dvor.: Děkuji moc a jsem ráda, že recept nezklamal.:-K

    Odpovědět

  • Petra Dvor. Petra Dvor.

    Dobrý den, přidávám fotečky. Chleba je úžasný :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: čím nahradit osatku žitný chléb recept obyčejný chleba zitny chleba recept obyčejný domácí pšenično žitný chléb recept na chleba žitný recept na žitný chleba chléb pšenično žitný recepty chleb s dlouhym kynutim recept