Skořicové lívance - kynuté

Suroviny 3-4 porce

Těsto:
500 ml vlažného mléka
2 lžíce rumu
300 g polohrubé mouky
půl kostky droždí
2 lžíce cukru krupice
skořice mletá, dle chuti
cca 300 g jablek nebo hrušek, očištěných
citronová kůra dle chuti
olej nebo máslo na smažení
Dále dle chuti:
měkký tvaroh
smetana ke šlehání
moučkový cukr, javorový sirup...
skořicový cukr
ovoce dle chuti
zakysaná smetana, zmrzlina...

Postup přípravy receptu

  1. Vlažné mléko smícháme ve vyšším hrnci nebo míse s rumem, cukrem, skořicí, citronovou kůrou a droždím. Přisypeme mouku, vše řádně promícháme v hladké těsto, hutnější než na palačinky a necháme pod utěrkou, zhruba půl hodiny kynout. Pak opět rázně promícháme, naženeme do těsta pořádnou porci vzduchu, přisypeme nadrobno pokrájená jablíčka či hrušky (kdo nechce, nemusí), v těstě už jen tak zlehka krátce "poválíme" a necháme opět kynout.

  2. Až těsto zvýší svůj objem, nejméně o jednou tolik, máme ho připravené ke smažení.

  3. Těsto odebíráme naběračkou a klademe do roztopeného lívanečníku či pánve s rozehřátým tukem. Smažíme z obou stran dozlatova, pak pokládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a můžeme podávat.

  4. Podáváme obalené v cukru se skořicí, nebo s oslazeným vyšlehaným tvarohem se smetanou, zakysanou smetanou, kopečkem vanilkové zmrzliny... , zkrátka, každý si dá to, co má nejraději.

Poznámka od kuchařky

Lívance jsou velmi jednoduché, jen to chce o trochu více času na kynutí, než když dáte do těsta prdopeč.

...ale počkat si, se určitě vyplatí :-)

Komentáře k receptu Skořicové lívance - kynuté

K receptu nejsou žádné komentáře.