

Skořicové lívance - kynuté
Suroviny 3-4 porce
- Těsto:
- 500 ml vlažného mléka
- 2 lžíce rumu
- 300 g polohrubé mouky
- půl kostky droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- skořice mletá, dle chuti
- cca 300 g jablek nebo hrušek, očištěných
- citronová kůra dle chuti
- olej nebo máslo na smažení
- Dále dle chuti:
- měkký tvaroh
- smetana ke šlehání
- moučkový cukr, javorový sirup...
- skořicový cukr
- ovoce dle chuti
- zakysaná smetana, zmrzlina...
Postup přípravy receptu
Vlažné mléko smícháme ve vyšším hrnci nebo míse s rumem, cukrem, skořicí, citronovou kůrou a droždím. Přisypeme mouku, vše řádně promícháme v hladké těsto, hutnější než na palačinky a necháme pod utěrkou, zhruba půl hodiny kynout. Pak opět rázně promícháme, naženeme do těsta pořádnou porci vzduchu, přisypeme nadrobno pokrájená jablíčka či hrušky (kdo nechce, nemusí), v těstě už jen tak zlehka krátce "poválíme" a necháme opět kynout.
Až těsto zvýší svůj objem, nejméně o jednou tolik, máme ho připravené ke smažení.
Těsto odebíráme naběračkou a klademe do roztopeného lívanečníku či pánve s rozehřátým tukem. Smažíme z obou stran dozlatova, pak pokládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a můžeme podávat.
Podáváme obalené v cukru se skořicí, nebo s oslazeným vyšlehaným tvarohem se smetanou, zakysanou smetanou, kopečkem vanilkové zmrzliny... , zkrátka, každý si dá to, co má nejraději.
Poznámka od kuchařky
Lívance jsou velmi jednoduché, jen to chce o trochu více času na kynutí, než když dáte do těsta prdopeč.
...ale počkat si, se určitě vyplatí :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Skořicové lívance - kynuté
K receptu nejsou žádné komentáře.