Kvásek

Jitkab Kuchař: Jitkab

Doba přípravy: 2 až 5 dní Ostatní 3 názory

Suroviny

2 hrnky (250 ml) teplé vody
1 polévková lžíce cukru nebo medu
1 polévková lžíce sušeného droždí
2 hrnky hladké mouky
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Vodu nalijeme do 2 litrové nádoby (nejlépe keramické, hlavně ne kovové), přidáme cukr nebo med a droždí v tomto pořadí. Po troškách přidáme mouku.

  2. Nádobu přikryjeme utěrkou a necháme kvásek odpočívat na teplém místě. Přikrýt lze i fólií, ale musí být na volno, aby mohl unikat plyn. Směs začne bublat téměř okamžitě. Necháme kvásek pracovat asi 2 až 5 dní, ale nesmíme ho zapomenout jednou denně zamíchat (navrchu se usadí kapalina).

  3. Až směs přestane bublat a začne navinule vonět, opět zamícháme a buď ihned použijeme nebo uložíme do ledničky. Kvásek by měl konzistencí připomínat těsto na lívance. Kdyby směs zrůžověla a nepříjemně čpěla, dostaly se do ní nějaké špatné kvasinky a musíme začít od začátku.

  4. Před použitím kvásek vyndáme z ledničky a necháme ho pár hodin (až 12 hodin) odpočívat v teple. Pak odebereme tolik kvásku, kolik je ho potřeba na recept a odebraný kvásek doplníme.

  5. Doplnění kvásku: ke zbylému kvásku přidáme 1 hrnek mouky a ½ hrnku vody, možno přidat až 1 hrnek vody, záleží na tom, jak hustý kvásek potřebujeme a opět ho necháme pár hodin (aspoň 12 hodin) v teple „lovit“ čerstvé kvasinky. Pak je opět připraven k akci nebo k odpočinku v ledničce.

  6. Oživení kvásku: jestli kvásek delší dobu nepoužíváme (měl by se použít aspoň jednou za dva tři týdny), musí se oživit. Postup je stejný jako při doplnění.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Kvásek

  • Jitkab Jitkab(neregistrovaný)

    Racky, omlouvám se, že odpovídám s takovým zpožděním...
    Nádoba z nerez oceli je naprosto v pořádku, ale delší vystavení kovům jako měď, mosaz a zejména hliník, může způsobit problémy. Už jsem slyšela o lidech, kteří si kvásek přikryli hliníkovou fólií a kvásek jim jí "sežral". Ale zamíchat kvásek hliníkovou lžící není problém, když jí tam nezapomete...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Racky, ještě jsem vám jednou něco písla tady http://www.toprecepty.cz/recept/6911-dvoudenni-kva...;-)

    Odpovědět

  • Racky Racky(neregistrovaný)

    Dobré odpoledne, rád bych se zeptal, proč kvásek nemá být v kovové nádobě. Já ho tam mám a zatím všechno asi funguje, jak má. Dělám to poprvé. Dík.

    Odpovědět

Tématické fráze: kvásek kvásek recept příprava kvásku kvásek příprava jak udělat kvásek z droždí kvásek na lívance recept na kvasek lívance z kvásku jak se dělá kvásek z droždí oživení kvásku jak udělat kvásek sušený kvásek jak použít recept kvasek jak oživit kvásek jak se dělá kvásek kvásek postup recepty z kvásku přírodní kvásek kvásek z vody špatný kvásek

Zapomněl/a jsem heslo