Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlá soda: Máme pro vás rady a tipy na její využití při vaření i při úklidu
Zdroj: Freepik - KamranAydinov

Soda je bezbarvá, bílá, krystalická látka se zásaditou reakcí, která se při teplotách nad 50 °C rozkládá na vodu, oxid uhličitý a uhličitan sodný. Způsobuje, že se těsto při pečení nakypří, ale jen tehdy, obsahuje-li kyselé složky.

Jedlou sodu (Bicarbona) používáme tehdy, když chceme nakypřit těžké těsto s kyselou složkou, které se musí nechat odležet, aby soda správně reagovala. Její využití je všestranné i při úklidu, proto by v žádné domácnosti neměla chybět.

Jak využít jedlou sodu

Hodí se všude tam, kde může nahradit prášek do pečiva a čistidla v kuchyni:

  • při přípravě těsta na perníky a do těst s jogurtem, tvarohem nebo podmáslím
  • na uchování barev a ke změknutí vařené zeleniny, masa a luštěnin
  • jako čistící a dezinfekční prostředek, na ucpaný odtok a leštění příborů
  • odstraňuje skvrny, zápach z ledničky, bělí záclony a čistí okenní tabule
  • snižuje kyselost žaludku a vyběluje zuby

Podívejte se s námi na video, jak připravit perníkové těsto, které se bez sody prostě neobejde:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky