Jedlá soda: Máme pro vás rady a tipy na její využití při vaření i při úklidu
Soda je bezbarvá, bílá, krystalická látka se zásaditou reakcí, která se při teplotách nad 50 °C rozkládá na vodu, oxid uhličitý a uhličitan sodný. Způsobuje, že se těsto při pečení nakypří, ale jen tehdy, obsahuje-li kyselé složky.
Jedlou sodu (Bicarbona) používáme tehdy, když chceme nakypřit těžké těsto s kyselou složkou, které se musí nechat odležet, aby soda správně reagovala. Její využití je všestranné i při úklidu, proto by v žádné domácnosti neměla chybět.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít jedlou sodu
Hodí se všude tam, kde může nahradit prášek do pečiva a čistidla v kuchyni:
- při přípravě těsta na perníky a do těst s jogurtem, tvarohem nebo podmáslím
- na uchování barev a ke změknutí vařené zeleniny, masa a luštěnin
- jako čistící a dezinfekční prostředek, na ucpaný odtok a leštění příborů
- odstraňuje skvrny, zápach z ledničky, bělí záclony a čistí okenní tabule
- snižuje kyselost žaludku a vyběluje zuby
Podívejte se s námi na video, jak připravit perníkové těsto, které se bez sody prostě neobejde:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 58 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Ideálním pomocníkem je citron i jedlá soda
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Komentáře