Retro okénko: Pamatujete na bonbony Sisinky? Stály 3 Kčs, vytahovaly plomby, ale děti je stejně milovaly
23. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Sisinky jsou pro mnohé synonymem dětství. Oficiálně se tyto bonbony jmenovaly Si-Si a šlo o speciální karamely s ovocnou příchutí. Dalo by se říct, že byly takovou socialistickou verzi dnešních bonbonů Maoam nebo podobných ovocných karamel. Sisinky ale chutnaly úplně jinak.
Karamelky s ovocnou příchutí
Karamely byly již v dobách před revolucí oblíbenými bonbony. Vyráběly se mléčné, kávové a také ovocné, které byly známé právě jako Sisinky. A právě na ně mnozí, kteří je zažili, vzpomínají nejvíc.
„Sisinky jsem měla nejraději že všech bombonu,“ píše třeba ve facebookové skupině RetroMania uživatelka Dana. To, že Sisinky chutnaly jinak než dnešní karamely, dokládají i slova jiné pamětnice Ivy: „Sisi tak krásně voněly, to byla mňamka a bez náhražek...“
Mohlo by vás zajímat
Sisinky z Holešova
Je pravda, že tyto bonbony byly opravdu nezapomenutelné, hlavně pro vlastnost slepovat zuby k sobě a nemožnost je ze zubů odstranit, nebo neuvěřitelnou schopnost vytahovat plomby a někdy i celé zuby těm, kterým se zrovna kývaly.
Sisinky v tomto ohledu fungovaly mnohem spolehlivěji, než nit přivázaná ke klice.
Jak již bylo řečeno, ovocné karamely se správně jmenovaly Si-Si, po revoluci se ale načas vrátily pod názvem, jakým se jim nejčastěji říkalo – Sisinky.
Vyráběly se pod značkou Orion v továrně Sfinx v Holešově jako většina dalších bonbonů té doby a prodávaly se v balení za 3 Kčs v sáčku, jehož vzhled se v průběhu let proměňoval.
V sáčku mělo být pět příchutí, jak se dalo usuzovat podle pěti barev papírků, v nichž byly karamely zabalené. „Jen často nešly vybalit a papír se musel odcucat,“ vzpomíná na Facebooku ve skupině Socík style uživatelka Hana.
Vzácné příchutě
Papírky byly oranžové, žluté, růžové, zelené a modré. Obvykle však k nelibosti mnoha děti byly v sáčku jen bonbony žluté a oranžové. Když někdo narazil na zbylé barvy, byla to vzácnost, o to víc pak bylo k vzteku, když se pod papírkem stejně ukrývala karamela oranžová nebo žlutá, zkrátka ty „obyčejné“ citrusové.
A pamatujete na říkanky, které se se Sisinkami pojily? Třeba tu: „Kdyby si si koupil Si Si, pochutnal by si si.“ Jen je škoda, že na těch pravých Sisinkách si dnes už bohužel nepochutnáme.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Retro okénko: Lentilky miluje již několik generací. Byly první ony nebo jejich americké příbuzné M&M's?
Retro okénko: Bonbony Slavia stávaly kdysi 3 Kčs. Již více než šedesát let si na nich pochutnávají nejen fanoušci fotbalu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 21 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Retro okénko: Fialky se kdysi vyráběly z opravdových květů fialek. Tyto voňavé bonbóny stály 1 Kčs, teď za sáček dáme 50 Kč