Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Lentilky miluje již několik generací. Byly první ony nebo jejich americké příbuzné M&M's?
Zdroj: Unsplash, Daniel Schludi

Kdo by neznal lentilky? Dokonalé sladké čokoládové čočky obalené v křupavé cukrové polevě mnoha barev u nás zbožňují děti i dospělí. Podobně jako je tomu v jiných zemích s proslavenými bonbony M&M's. Víte, které z nich spatřily světlo světa první a jak se od sebe tyhle cukrovinky liší?

Jedna lentilka jako druhá

Ačkoli my považujeme lentilky za český vynález, jímž opravdu jsou, podobné bonbony se vyrábějí po celém světě. Ve většině zemí jsou známé jako Smarties, vedle nich existují ještě konkurenční M&M's. I když se možná vyvinuly nezávisle na sobě, české lentilky byly pravděpodobně první – vyrábějí se totiž již od roku 1907. Na první pohled vypadají stejně, bonbony se od ale sebe odlišují. M&Ms jsou menší a buclatější, v barevné krustě se někdy ukrývají navíc arašídy nebo mandle nebo jsou bonbony plněny arašídovým máslem místo čokolády. Smarties jsou placatější, oproti lentilkám mají nepravidelný tvar a obsahují větší množství mléčné čokolády. Lentilky mají pravidelný tvar, jedna je jako druhá, každá měří přesně 1 cm a váží 1 gram. Navíc mají tlustší a křupavější cukrovou krustu, díky níž jsou i hladší a stejné. Jen v případě množství barev v balení se na nějakou pravidelnost spolehnout nemůžeme. Všechny barvy jsou totiž namíchány dohromady a teprve pak se sypají do krabiček. Jde ale jen estetický vjem, barva lentilky nemá na chuť žádný vliv a věřte, že ani hnědé lentilky opravdu nebyly čokoládovější. Barvy lentilek se v průběhu vývoje měnily, dnes se vyrábějí v sedmi barvách - ve žluté, červené, modré, zelené, fialové, růžové a oranžové. Od roku 2014 se používají jen barviva přírodního původu.

Příběh slavných bonbonů

Dějiny Lentilek se pojí s cukrovinkovou firmu Sfinx, která již dlouhá léta sídlí v moravském městě Holešov na úpatí Hostýnských vrchů. Právě odsud pochází spousta legendárních bonbonů, z nichž mnohé se dochovaly až do dnešních dob. Tady se vyrábějí Bon Pari, Hašlerky, Atlasky, Klokanky nebo Slavie. Lentilky se prodávají pod značkou Orion vycházející ze slavné továrny na čokoládu Orion, která byla založena na pražských Vinohradech již v roce 1896. Počátky továrny Sfinx se datují, jak je uvedeno na stránkách Nestle.cz, do roku 1863, kdy začal vyrábět místní podnikatel Philippa Kneisl v malé provozovně v Palackého ulici tvrdé bonbony, tzv. kandyty. Součástí výrobny byl i malý krámek, kam si lidé chodili pro další dobroty - cukrové špalky, karamelky, proslazované ovoce, kuličky z arabské gumy, furé nebo mentolové pastilky. Protože se firmě dařilo, koupili v roce 1906 již jeho synové speciální dražovací kotle, v nichž začali vyrábět předchůdce dnešních lentilek – čokoládové čočky a fazole obalené v cukru, které se ihned staly hitem. Firmě to pomohlo natolik, že se přesunula do nové velké tovární budovy na okraji Holešova.

Zpočátku bonbony neměly žádný název, lentilkami se staly až v roce 1930. Mohl za to jejich tvar připomínají zrnka čočky, jíž se latinsky řekne lens nebo lenticula. Tento název si Kneislovi nechali hned patentovat, již předtím v roce 1912 si zřídili ochrannou známku pro název Sfinx a logo se sfingou. Důvod výběru sfingy je prostý, jeden z bratrů Kneislových Rudolf totiž velmi miloval egyptskou historii a památky a Egypt dokonce sám několikrát navštívil. Až do roku 1949 nesl závod jméno svého zakladatele Philippa Kneisla, na Sfinx byl přejmenován až po znárodnění. V roce 1992 pak Sfinx koupila společnost Nestlé.  Na jaře letošního roku se výroba lentilek přesunula Hamburku, což vyvolalo velký poprask. Nynější lentilky by ale měly obsahovat víc čokolády a méně cukru. Otázka pak je, zda se budou dále odlišovat od bonbonů Smarties.

Které byly první?

Pokud by vás ještě zajímalo, jak to bylo s historií M&M's, nápad na tyto bonbony vznikl, podle webu Moma.org, v době španělské občanské války, tedy v letech 1936-1939. Právě ve Španělsku je poprvé spatřil zakladatel firmy Forrest Mars starší, který je pak v roce 1941 začal vyrábět v New Jersey v USA. Původně byly bonbony určeny pro vojáky, aby jim dodaly energii, a byly mezi nimi velmi oblíbené i za 2. světové války. Bylo to z ryze praktických důvodů - čokoláda v cukrové vrstvě se totiž tak rychle neroztékala. Z toho vychází i slogan značky, který vznikl v roce 1954: „Rozpouští se v ústech, ne v rukou“. A můžeme vás uklidnit, že ani Smarties nejsou zřejmě starší než naše lentilky. Oficiálně se totiž vyrábějí až od roku 1937.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více