Domácí karamely

aadulka Kuchařka: aadulka

cca 40ks Moučníky , Nepečené a mražené, Ostatní 10 názorů

Suroviny

1 hrnek šlehačky (250 ml)
5 lžic rozpuštěného másla
1 vanilkový lusk
(rozpůlený a vyškrabaný vyškrabaný lusk můžeme strčit do nádoby s cukrem, který se tak krásně ovoní)
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku medu
1a1/4 hrnku cukru
(vločková sůl)
digitální teploměr, nádoba asi 20x20 cm, pečící papír
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Šlehačku, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme při pokojové teplotě někde po ruce.

  2. Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138°C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126°C.

  3. Nádobu či plech si vyložíme pečícím papírem, kam vylijeme hotovou směs. (Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.) 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.

  4. Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečícího papíru či potravinové fólie.

  5. Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.

Poznámka

Je opravdu důležité dodržet teplotu karamelové směsi, jinak nedosáhnete požadovaného výsledku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 367 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí karamely

  • alexzuzka alexzuzka

    Prosím kdo poradí - karamely lijeme běžně do silikonové formy a dáváme tuhnout, teď jsou třetí den v mrazáku (nejdřív to byla lednice) a karamel je "tekutý" táhne se, prostě to neztuhlo - nevím vůbec co s tím nebo kde jsem něco udělala špatně, dělám je pravidelně ale tohle se mi nikdy nestalo :(

    Odpovědět

  • iveta 3 iveta 3

    At zkousim jak zkousim bud jsou tvrde ,nebo se mi rosypaji?chutove ale dobre,kde delam chybu? a jak dlouho se to musi michat?Delala sem vic jak 30 min a uz se mi zacali palit.Poradte

    Odpovědět

  • iveta 3 iveta 3

    At zkousim jak zkousim bud jsou tvrde ,nebo se mi rosypaji?chutove ale dobre,kde delam chybu? a jak dlouho se to musi michat?Delala sem vic jak 30 min a uz se mi zacali palit.Poradte

    Odpovědět

  • aadulka aadulka(autorka receptu)

    jar11: Sůl, která je zpracována na tenké plátečky. Foto například zde: http://www.spanelske-speciality.cz/vlockova-sul-ri.... :-)

    Odpovědět

  • jar11 jar11

    dobrý den,
    co znamená vločková sůl??

    Odpovědět

  • Eliška Havelková Eliška Havelková(neregistrovaný)

    Ááá, ňááám, to chci, chci, chci!!! Jste hvězda! Donutím babičku vyrobit karamely pro děti. Díky.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-p:-p Pro jednu bych si sáhla přes monitor, škoda, že to nejde :-(

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Zajimave, ukladam si a bod leti:yes:.

    Odpovědět

  • aadulka aadulka(autorka receptu)

    spagetka: Zrovna jsem ji chtěla měnit. :-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Nechceš si dát tu poslední fotku jako hlavní? Ale je to na tobě ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: domaci karamelky recept na domácí karamelky jak udělat domácí karamel karamely karamelky recept jak vyrobit karamel karamelky karamel z medu karamely recept jak se děla karamel domaci karamelky recept jak se vaří karamel recept na karamelky recepty na karamel jak udelat karamel smetanové karamely domaci smetanove karamelky karamel recept karamel domácí karaely

Zapomněl/a jsem heslo