

Domácí karamely
Suroviny cca 40ks
- 1 hrnek šlehačky (250 ml)
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 1 vanilkový lusk
- (rozpůlený a vyškrabaný vyškrabaný lusk můžeme strčit do nádoby s cukrem, který se tak krásně ovoní)
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku medu
- 1a1/4 hrnku cukru
- (vločková sůl)
- digitální teploměr, nádoba asi 20x20 cm, pečící papír
Postup přípravy receptu
Šlehačku, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme při pokojové teplotě někde po ruce.
Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138°C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126°C.
Nádobu či plech si vyložíme pečícím papírem, kam vylijeme hotovou směs. (Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.) 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.
Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečícího papíru či potravinové fólie.
Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.
Poznámka od kuchařky
Je opravdu důležité dodržet teplotu karamelové směsi, jinak nedosáhnete požadovaného výsledku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí karamely
-
děkuji za odpovědi
-
RomcaT: Mají v Tesco ! Nic moc kvalita ,drahý jak kdyby byl ze stříbra. Je úplně jedno, kde koupíte, jsou to úplně stejné kousky, žalostné kvality.
-
RomcaT:
Zkuste třeba tady:
https://www.zbozi.cz/hledani/?q=vanilkov%C3%BD%20o...
Je to za hubičku, že
No a pro neúrodu bude hůůůř -
nikde nemůžu sehnat vanilkový lusk nevíte někdo kde ho sehnat?
-
Prosím kdo poradí - karamely lijeme běžně do silikonové formy a dáváme tuhnout, teď jsou třetí den v mrazáku (nejdřív to byla lednice) a karamel je "tekutý" táhne se, prostě to neztuhlo - nevím vůbec co s tím nebo kde jsem něco udělala špatně, dělám je pravidelně ale tohle se mi nikdy nestalo :(
-
At zkousim jak zkousim bud jsou tvrde ,nebo se mi rosypaji?chutove ale dobre,kde delam chybu? a jak dlouho se to musi michat?Delala sem vic jak 30 min a uz se mi zacali palit.Poradte
-
At zkousim jak zkousim bud jsou tvrde ,nebo se mi rosypaji?chutove ale dobre,kde delam chybu? a jak dlouho se to musi michat?Delala sem vic jak 30 min a uz se mi zacali palit.Poradte
-
jar11: Sůl, která je zpracována na tenké plátečky. Foto například zde: http://www.spanelske-speciality.cz/vlockova-sul-ri....
-
dobrý den,
co znamená vločková sůl?? -
Ááá, ňááám, to chci, chci, chci!!! Jste hvězda! Donutím babičku vyrobit karamely pro děti. Díky.
-
Pro jednu bych si sáhla přes monitor, škoda, že to nejde
-
Zajimave, ukladam si a bod leti
.
-
spagetka: Zrovna jsem ji chtěla měnit.
-
Nechceš si dát tu poslední fotku jako hlavní? Ale je to na tobě