Dunajské vlny podle Josefa Maršálka: Dvoubarevný moučník s višněmi a vanilkovým krémem chutná skvěle
4. 2. 2024 Vaření
Opět tu máme další řadu oblíbeného pořadu Buchty po ránu, v níž se s vámi cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová podělí o spoustu nových receptů. Dunajské vlny, které společně upekli v prvním díle, jsou jedním z nich. A nyní si můžete tento populární moučník udělat doma i vy.
Řezy s efektními vlnami
Dunajské vlny jsou jedním z klasických moučníků na plech, které můžete upéct k nedělnímu posezení u kávy. Jsou poměrně snadné, rychle hotové a přitom vypadají efektněji než jiné druhy řezů.
Moučník se totiž skládá ze dvou vrstev těsta, které po upečení vypadají jako vlny, jež právě daly zákusku jméno. Malé vlnky se navíc tvoří ještě v čokoládové polevě, jíž se moučník obvykle přelévá.
Mohlo by vás zajímat
Dunajské vlny z Rakouska
Ačkoli dunajské vlny považujeme za takový retro moučník z období socialismu, jsou možná ještě víc retro, než si myslíte. Moučník je českou a samozřejmě i slovenskou verzí rakouského moučníku Donauwelle – tradičního moučníku vídeňských cukráren.
V některých regionech Rakouska se mu ovšem říká i Schneewittchentorte neboli Sněhurčin dort. Tato pohádková princezna má pleť bílou jako sníh, rty rudé jako krev a vlasy černé jako eben a právě stejné barvy se odrážejí i v dunajských vlnách. Do zákusku se totiž většinou dávají i višně.
Klasika s višněmi
Dunajské vlny se dají udělat v několika verzích a příchutích. Důležitý je u nich totiž hlavně vzhled a vlnky. Tu klasickou verzi pak představil v pořadu Buchty po ránu i cukrář Josef Maršálek.
Dunajské vlny se dělají obvykle z třeného těsta, které se rozdělí na dvě části, jedna se pak nechá světlá a druhá se obarví kakaem. I když existují verze dunajských vln s broskvemi, meruňkami nebo i bez ovoce, Josef Maršálek se drží originální verze s višněmi, jež právě dodávají řezům onu zmiňovanou rudou barvu.
Jak na pudinkový krém?
Dvoubarevné těsto se v případě dunajských řezů zakrývá ještě pudinkovým máslovým krémem. Známý cukrář nepoužívá jen pudink z prášku, krém navíc vylepšuje pravou vanilkou a žloutky.
Jeho příprava není nijak těžká, krému se navíc připravuje jen málo, takže si můžeme dovolit dát do hrnce všechny ingredience hned na začátku a pak už jen musíme míchat celou dobu během vaření.
„Protože tam máme škrob hned od začátku, stačí mu bohatě jedna minuta vaření,“ říká v pořadu Buchty po ránu Josef Maršálek.
Hotový pudink je nutné nechat vychladnout tak, že povrch zakryjete fólií, aby se na pudinku nevytvořil škraloup. „Místo fólie můžete použít papír na pečení, který lehce potřete máslem nebo olejem a tím, jak tam nemůže kondenzovat voda, tak škraloup nevznikne,“ upozorňuje cukrář.
Hotový pudink už zbývá jen spojit s máslem. Důležité však je, aby měly obě suroviny stejnou teplotu. „Když ji nemají, tak se ten krém rád sráží,“ říká Josef Maršálek.
Dunajské vlny podle Josefa Maršálka
Začaly se vám na dunajské vlny sbíhat sliny? Tak si je můžete rovnou podle receptu slavného cukráře upéct. Jak na to?
Budete potřebovat: 350 g hladké mouky, 10 g kakaa, 20 g vody, 175 g oleje, 12 g prášku do pečiva, 2 g soli, 150 g cukru krupice, 175 g mléka, 3 vejce M, višně. Na krém si připravte: 350 g mléka, 50 g vanilkového pudinkového prášku, 250 g másla, 1 vanilkový lusk, 2 žloutky M a 100 g cukru krupice. Na polevu: cca 300 g mléčné čokolády, 5 lžic kokosového oleje.
- Nejprve smíchejte všechny tekuté ingredience včetně vajíček. Vynechejte jen vodu. Metličkou pak vše zlehka promíchejte.
- Pak do směsi přimíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Opět metličkou nebo stěrko vymíchejte do hladké mouky.
- Plech vyložte pečicím papírem. Dvě třetiny hmoty nalijte na plech. Do zbytku těsta zamíchejte kakao a vodu a opět promíchejte dohladka.
- Tmavé těsto pak nalijte na světlé tenkým pramenem po celé ploše, rozetřete je a uhlaďte dohladka. Teprve pak na těsto vyskládejte vypeckované višně do mřížky.
- Plech poté vložte do trouby předehřáté na 160 °C (horkovzduch) a pečte 20-25 minut. To, zda je těsto upečené, zkontrolujte špejlí.
- Na krém si uvařte pudink. Mléko nalijte do kastrolu, přidejte žloutky, zrníčka z vanilkového lusku, cukr krupici, 50 g másla a vanilkový pudinkový prášek a uvařte pudink za stálého míchání metličkou, aby se nepřipálil.
- Pudink dejte do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink pak krátce, nejlépe v robotu, prošlehejte (stačí asi 30 sekund) a pak k němu přidejte změklé máslo a vyšlehejte do krásně nadýchaného krému. Zpočátku stačí šlehat pomalu, pak zvyšte otáčky. Šlehejte asi 3-4 minuty.
- Na vychladlý koláč neneste pudinkový krém a rozetřete jej, pak nechte ztuhnout asi hodinu v lednici.
- Ve vodní lázni si nakonec rozpusťte mléčnou čokoládu s kokosovým olejem a přelijte jí řezy a stěrkou jemně rozetřete po celé ploše koláče. V polevě můžete navíc vidličkou udělat další vlnky.
Náš tip: Místo dunajských můžete upéct i neméně oblíbené Míša řezy, které se rovněž dělali v Buchtách po ránu, podle našeho video receptu.
Fotogalerie - Dunajské vlny podle Josefa Maršálka jsou jednoduché, doma s nimi ale, jak říká Tereza Bebarová, uděláte velkou parádu
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kardinálské řezy jako z vídeňské cukrárny: Lehounký sněhový moučník, do kterého využijete sezónní ovoce
Meruňkové řezy Henrietta: Slavnostní dezert s jemným máslovým krémem a meruňkovou náplní chutná božsky
Voňavý jablečný perník podle Josefa Maršálka: Těsto nikdy nešlehejte, jen opatrně míchejte, radí cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládové řezy na plech podle Josefa Maršálka: Příprava zabere 5 minut, vláčnost zajistí kefír i správné kypřidlo
Dunajské vlny podle Josefa Maršálka: Dvoubarevný moučník s višněmi a vanilkovým krémem chutná skvěle
Na poctivý domácí pudink nepotřebujete pudinkový prášek. Stačí 4 suroviny