Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední díl pořadu Buchty po ránu, který uvádí cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou potěšil určitě všechny milovníky čokolády. Snad všemi zbožňovaný „pokrm bohů“, jak se čokoláda označuje, byl jeho hlavní hvězdou. Pokud nemáte času nazbyt, pusťte se třeba do rychlých čokoládových řezů.

Rychlá buchta na plech

Jednoduché řezy nebo jsou u nás populárním moučníkem. Dají se vyšvihnout za chvilku pro nečekanou návštěvu, nebo když vás popadne nepřekonatelná chuť na sladké. Udělat je můžete v mnoha verzích – s ovocem, tvarohem, perníkovým kořením nebo třeba s kakaem. Jejich příprava je velmi snadná, což se v nedělním díle pořadu Buchty po ránu jen potvrdilo. I v případě takto jednoduchého moučníku však přijdou vhod rady slavného cukráře, díky nimž pak budou řezy chutnat přímo božsky. 

Těsto na koláč odlehčí kefír

Základem řezů je jednoduché lité těsto, na které je třeba všechny ingredience přesně navážit, jak doporučuje Josef Maršálek: „Čím je ta ingredience menší ve smyslu gramáže, tím je v tom receptu důležitější.“ Tereza Bebarová pak dodala tip, jak postupovat, když vám to malé množství nebude chtít váha navážit: „Dejte si tam třeba mouku a k ní přisypejte gramy kypřicího prášku.“ 

Na těsto radí známý cukrář použít hladkou mouku: „Je totiž nejvíc flexibilní, dá se použít prakticky na cokoliv.“ Těsto na tyto řezy je jiné tím, že se do něj nepoužívá kypřicí prášek, ale jedlá soda. „Jedlou sodu používáme vždy tam, kde máme vysoký poměr tekutých ingrediencí k těm sypkým. Navíc se používá kefír, který je lehce kyselý a se sodou krásně reaguje a těsto dobře nakypří,“ říká Josef Maršálek. Kefír lze případně nahradit podmáslím, řidším jogurtem nebo zákysem. 

Jak na snadné lité těsto na koláč?

Těsto se připravuje jako všechna litá těsta tak, že se nejprve důkladně smíchají všechny sypké ingredience tak, aby se jedlá soda dostala do všech částí směsi, a teprve pak se přidají ingredience tekuté. „I když se k zamíchání používá metlička, v žádném případě nic nešleháme,“ radí Josef Maršálek. „Pokud byste do hmoty přidali sníh, těsto by se sice na začátku pečení krásně nadzvedlo, ale pak by se vyfouklo jako pneumatika, takže byste to z trouby vytáhli zdrclé.“ Na pečení klidně použijte větší plech, vrstva těsta může být tenčí, aby koláč nebyl příliš hutný, jak říká Josef Maršálek: „Tam musí být rovnováha mezi korpusem a náplní nebo polevou." 

Jak se dělá ganache?

Jednoduché řezy nakonec vylepšíte pomocí polevy, která je zároveň jakýmsi krémem. Jde o hutnější čokoládovou směs - ganache. Ta se vyznačuje tím, že je tam vždy čokoláda, nějaká tekutina a tuk. S polevou začněte až ve chvíli, kdy budete mít upečený a vychladlý korpus. Čokoládu nejprve rozpustíte s tukem ve vodní lázni, hrnec s čokoládou by se neměl dotýkat vodní hladiny. „Je třeba to míchat, teplota nesmí jít nad 45 °C, jinak by se čokoláda připálila,“ radí Josef Maršálek. Vše se pak musí vymíchat dohladka a nakonec se do polevy přidá kysaná smetana s vysokým obsahem tuku, protože „v tuku je ta chuť“, jak říká slavný cukrář. Pak už stačí jen hotovým krémem potřít koláč a posypat drcenými čokoládovými boby. Před krájením už jen dejte řezy krátce vychladit a můžete podávat.

Čokoládové řezy s krémem podle Josefa Maršálka

Dostali jste během sledování pořadu nebo v průběhu čtení na řezy chuť? Tak si je můžete ihned připravit podle následujícího receptu a do půl hodinky je můžete mít na stole.  

Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 125 g cukru krupice, 200 g oleje, 500 g kefíru, 30 g kakaa, 1 vejce velikosti M, 3 g skořice, 6 g jedlé sody a 2 g soli. Na polevu si připravte: 125 g hořké čokolády, 250 g zakysané smetany, 20 g másla a kakaové boby. 

  1. Do velké mísy si odvažte mouku, přidejte kakao, skořici, jedlou sodu, cukr a sůl a vše dobře promíchejte. V jiné nádobě smíchejte kefír s vejcem a olejem a vše pak přilijte do sypké směsi. Promíchejte do krásné hladké směsi.
  2. Hlubší plech na pečení vytřete olejem, sádlem nebo papírem od másla. Lehce jej vysypejte hladkou, polohrubou nebo hrubou moukou a těsto do něj nalijte. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 170-180 stupňů asi 15 minut (dle výšky řezů), nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde ven suchá. Upečené řezy vyndejte a nechte zcela vychladnout. 
  3. Na polevu si dejte čokoládu do hrnce, přidejte máslo, rozpusťte ve vodní lázni a promíchejte do hladka. Pak do čokolády vmíchejte smetanu, ne obráceně, aby čokoláda mezitím neztuhla. Jen zlehka zamíchejte a vyklopte na korpus a rozetřete. Řezy dozdobte kakaovými boby a nechte vychladit. Pak krájejte na porce a podávejte, ideálně ke kávě.  

    Postup přípravy řezů si může připomenout v naší fotogalerii

    Fotogalerie - Čokoládová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Hotová je za pár minut, nejdůležitější je u ní jen vše dobře odvážit

    Ukázat 9 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti budou společně před zraky diváků péct každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Komentáře

sevcikema@seznam.cz sevcikema@seznam.cz

17. 3. 2023 08:57

Všechny vámi uváděné recepty mají jeden zásadní nedostatek: neuvádíte rozměry plechů ~ forem, na kterých by se měly moučníky péct. Byl by to, prosím, problém u receptů tento údaj uvádět?
Zejména u skvostných receptů p. Maršálka, specifikovaných na gramy a s množstvím bezvadných rad, mi tento údaj opravdu chybí. Děkuji :-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více