Dunajské vlny krok za krokem

Suroviny

Těsto:
4 vejce
250 g Hery
170 g cukru
300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
1 dl mléka
špetka soli
Na pokladení:
půlky meruněk
Krém:
2 dl mléka
1,5 polévkové lžíce polohrubé mouky
250 g másla
2 polévkové lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Čokoládová poleva:
100 g vysokoprocentní čokolády
3 pol. lžíce mléka
200 g másla
3 pol. lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Bílky oddělíme od žloutků, přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh.

  2. Heru rozpustíme a vlažnou zaděláme se žloutky, cukrem, moukou, práškem. Mléko přiléváme pomalu, až vznikne poměrně tuhé těsto, které nesteče s vařečky. Po částech zapracujeme bílkový sníh, který těsto naředí na tužší lité těsto husté asi jako bramborová kaše.

  3. Polovinu těsta rozetřeme na plech s vyšším okrajem cca 20x30 cm vyložený pečícím papírem.

  4. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao, přisladíme a naředíme cca 2 pol. lžícemi mléka. Toto těsto rozetřeme po světlém. Povrch poklademe pravidelně půlkami meruněk.

  5. Dáme péct do vyhřáté trouby při 170 st. na 35 minut. Po upečení necháme vychladnout.

  6. Připravíme základ na krém tak, že mouku rozkvedláme v mléce a za stálého míchání vaříme při varu ještě cca 2 minuty. Necháme vychladnout.

  7. Krém: Změklé máslo utřeme s vanilkovým a pískovým cukrem a po částech přidáváme vychladlý základ z mléka a mouky. Důkladně vymícháme nebo vyšleháme hladký krém a potřeme jím vršek vychladlého dezertu po celé ploše..

  8. Všechny suroviny na čokoládovou polevu za stálého míchání rozehřejeme. Vzniklou lesklou, hladkou polevu necháme mírně zchladnout, aby byla jen vlažná a nerozpouštěla krém. Polevou polijeme moučník po celé ploše. Dobře rozetřeme a necháme ztuhnout.

Poznámka od kuchařky

Často jsem v práci slýchala, jak je těžké i podle receptu udělat tento dezert správně. Napsala jsem tedy recept při současném pečení po jednotlivých krocích tak, jak jsem ho podědila z babiččina receptáře a najednou se všem kolegyním, které ho podle něj dělaly, dunajské vlny povedly. Rozhodla jsem se, že ho sem přidám, i když tu hodně hezkých receptů na dunajské vlny už je. Je sice obsáhlý, ale to proto, aby ho zvládla i méně zkušená kuchařinka. Přeji všem, aby zákusek chutnal. Je lepší trochu odleželý třeba do druhého dne v chladu.

Komentáře k receptu Dunajské vlny krok za krokem

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    Peču to v klasickém plechu s vyšším okrajem 20x30 cm. Většinou se krémy dělají tak, že se do másla zašlehá nebo "utře" chladný vanilkový puding. Místo pudingu používám uvařenou a vychlazenou hmotu z mouky a mléka - takovou hodně hustou "krupicovou kaši". Nebojte se toho, že je tuhý tak, že s ním nezamícháte. Zašlehejte to k máslu vše tak, jak to je v receptu. Hotový krém je pevnější a vlažnou polevu snese. Není třeba chladit v lednici, stačí pokojová teplota. Recept jsem rozepsala do detailů právě proto, že počítám s tím, že by dunajské vlny chtěla udělat i méně zkušená kuchařka. Pro ně jsem ho vlastně původně napsala podrobně a když se u nich osvědčil, napadlo mě dát ho sem. Je to více čtení, ale když se budete držet opravdu "krok za krokem" přesně receptu, nemůžete to zkazit. Hlavně v tom nehledejte vědu, jen v souvislosti s pečením a chladnutím mezi jednotlivými postupy počítejte s delší dobou, kterou Vám příprava dezertu zabere, ale chladnutí probíhá samo a Vy s tím nemáte žádnou práci. V podstatě s přípravou máte práci cca 30 minut, ostatní je pečení a chladnutí, takže žádný stres.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Ak sa donútim piecť múčnik, kde sa krém polieva čokopolevou, vždy ho nechám pred poliatím v chladničke pre istotu tuhnúť aj 3 hodiny.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    taddy1: Já peču dost často tyto řezy a tam je stejně moc choulostivý krém.https://www.toprecepty.cz/recept/36170-orechovo-kavove-rezy/
    Když se to nevychladí před polevou, katastrofa. Jak to nevychladím dost, tak to poleva rozehřeje, nedá se to natřít. Musíš počítat vždycky s tím, že někdo, něco peče poprvé ! Plácne polevu na právě natřený krém a pak si bude stěžovat, že se koláč nepoved!:-D Prosím napiš i velikost plechu , podle hmotnosti přísad to bude asi menší plech, než standartní velikost.

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    Veronika.Hrozna: V receptu je uvedeno, že po upečení necháme moučník vychladit a pak teprve jsem psala o krému a čokoládě. Jinak - peču z meruněk čerstvých v sezóně i z kompotovaných, když čerstvé nejsou. Také jsem zkusila kaki oloupané a nakrájené na velikost půlek meruněk a bylo to velice dobré. Ty teploty se opravdu musí hlídat, protože krém se natírá na vychlazený moučník a navrch se zalévá čokoládovou polevou, u které je také třeba pohlídat teplotu, aby se krém nezačal rozehřívat. Ale to už dá rozum. Děkuji za komentář a když vlny budeš péct, přeji hodně zdaru a dobré pochutnání. :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Hezky recept. Kdybych to pekla ja, tak bych nechala dobre vychladit pod polevu, jinak by ten maslovy krem mohl tect , poleva by se davala bez problemu na vychlazeny kolac. Peces z cerstvych merunek?

    Odpovědět

Tématické fráze: recept na dunajské vlny pečeme krok za krokem dunajské vlny recepty krok za krokem recepty krok za krokem s fotem