Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rádi zkoušíte stále něco nového a přemýšlíte, kterého beránka letos na Velikonoce upečete? A co takhle udělat toho podle slavného cukráře Josefa Maršálka? Těsto je vláčnější díky jogurtu, mramorované kakaem, lehce voní kávou a hlavně je neskutečně jednoduché.

Beránek v mnoha verzích

Beránek je moučník, který na svátečním velikonočním stole nesmí chybět. Je jakýmsi symbolem Velikonoc a jara. Původně nahrazoval jehněčí pečínku neboli beránka, který byl tradičním obřadním pokrmem již ve starověku.

V dobách, kdy bylo jehněčí maso drahé a nedostupné, začal se místo něj péct beránek z těsta. Tento sladký beránek se posléze stal nejoblíbenějším ze všech velikonočních moučníků a dnes se připravuje z různých druhů těst.

Z jednoduchého litého těsta

Beránek může být piškotový, třený, tvarohový, jogurtový – do formy na beránka zkrátka můžete nalít jakékoliv těsto, stejně jako do té bábovkové

Josef Maršálek má v oblibě beránka mramorovaného, který na řezu vypadá efektně, a ještě má příjemnou chuť po kakau. A právě toho jsme se rozhodli upéct, abychom zjistili, jak beránek podle slavného cukráře chutná a jak náročný je na přípravu. A zde je výsledek: 

  • Mramorový beránek se připravuje z klasického litého těsta, které, jak slibuje sám známý cukrář, je velmi jednoduché na přípravu. To ostatně můžeme potvrdit. Ingredience stačí opravdu jen dát do mísy a smíchat na hladké těsto. Jen samozřejmě nesmíte zapomenout na základní pravidlo u litého těsta, jež zdůrazňuje pro Toprecepty i Josef Maršálek: „Lité těsto nikdy nešlehejte. Stačí ho jen zamíchat, klidně stěrkou nebo vařečkou.“ 
  • Do těsta na beránka se přidává navíc bílý jogurt, který mu zajistí větší vláčnost a dodá mu i příjemnou svěžest. Beránek díky němu není žádná „dusivka“. Beránek šel navíc i poměrně dobře vyklopit z formy a krásně držel tvar. U formy, kterou jsme použili, se beránkovi často lámou uši, ale tady se vše povedlo. 
  • U těsta nás překvapilo, že do něj Josef Maršálek jako tuk používá olivový olej. Ten je ovšem vynikající náhražkou másla právě u litých těst. Příprava těsta je s ním jednodušší a beránek díky němu zůstane i delší dobu vláčný.
  • Použít můžete samozřejmě i levnější slunečnicový nebo řepkový olej, ale v originálním receptu je olej olivový. Třeba ve Španělsku se, jak říká cukrář, do sladkých koláčů používá úplně běžně.
  • U beránka nás zaujalo, že se do něj přidává káva, konkrétně espresso. To Josef Maršálek vmíchává do kakaa, které se dává do části těsta, aby pak vznikl mramorovaný efekt. „Kakao je totiž potřeba něčím naředit. Je třeba, aby hustoty obou těst byly stejné. Kakaová směs může být dokonce klidně i řidší,“ vysvětluje použití espressa cukrář. Do těsta jsme přilili 30 ml kávy, jak je uvedeno v receptu, příště bychom ale asi zvolili silnější kávu, aby měl beránek intenzívnější kávovou příchuť
  • Beránka jsme po upečení pocukrovali jen moučkovým cukrem. Josef Maršálek ovšem doporučuje jej ozdobit bílkovým sněhem, aby byl krásně bílý a vypadal jako opravdový. Příště tuto variantu určitě také vyzkoušíme.  

Recept na beránka Josefa Maršálka

V případě, že byste chtěli mramorovaného beránka podle Josefa Maršálka vyzkoušet, máme pro vás recept. Jak na to? 

Budete potřebovat: 330 g hladké mouky, 260 g cukru krupice, 130 g olivového oleje, 250 g bílého smetanového jogurtu, 20 g kakaa, 6 vajec, 1 prášek do pečiva, 1 menší citron (šťávu i kůru), 1 g soli, 1 uvařené silné espresso (30 ml), 30 g oleje do formy a 30 g strouhaného kokosu na vysypání formy, olej.

  1. Mouku smíchejte s cukrem, solí, práškem do pečiva a citronovou kůru. Přidejte vejce, olej, jogurt a šťávu. Stěrkou vymíchejte těsto dohladka. 
  2. Formu na beránka vymažte olejem a vysypejte kokosem. Do spodní části nalejte větší polovinu hmoty, zbylou část obarvěte kakaem a přidejte do ní 1 malé espresso. Těsto nalijte na světlou hmotu a vidličkou promíchejte, aby se vytvořilo mramorování. Pečte v rozehřáté troubě při 160 °C asi 45-50 minut. To, zda je beránek upečený, vyzkoušejte špejlí. 
  3. Vyjměte beránka z trouby a nechte jej částečně vychladnout. Poté beránka z formy opatrně vyjměte. 

Náš tip: Pokud byste chtěli beránka dozdobit bílkovým sněhem, nahřejte ve vodní lázni do horka 5 bílků, 300 g cukru krupice, 30 g citronové šťávy a 1 vanilkový cukr. Cukr musí být zcela rozpuštěný. Poté vše vyšlehejte do pevna. Sníh dejte do sáčku se zdobicí trubičkou a naneste jej na beránka. Hotového beránka můžete navíc ještě dozdobit čokoládou, lentilkami nebo sušenými jedlými květy

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více