Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč se nedaří kynuté těsto? Nejčastější důvody, se kterými se setkává Josef Maršálek
Zdroj: Toprecepty.cz

Během setkání s předním českým cukrářem a pekařem Josefem Maršálkem jsme si nemohli nechat ujít možnost zeptat se ho na několik otázek. Jednou z nich bylo, s jakým dotazem týkajícím se chyb se setkává nejčastěji.

Proč mi nevyšlo kynutí nebo pečení, přestože jsem dodržel/a recept i postup? Tak zní nejčastější otázka, se kterou se Josef Maršálek setkává. Máme pro vás 3 časté důvody, proč se vám nedaří s kynutým těstem a tipy, jak tomu předejít.

Důvody problémů s kynutým těstem podle J. Maršálka

Přinášíme vám 3 důvody, proč jste z kynutého těsta nešťastní. Změňte to:

  1. Chybné zdroje - neúplný či neověřený recept. Kvůli tomuto se často stává, že těsto nemá takovou konzistenci a strukturu, jakou by mělo být. Proto se pak mnozí uchylují např. k dosypávání mouky k lepivému těstu, což je další kámen úrazu. Pokud chcete docílit dobrého těsta, vždy volte ověřený recept.
  2. Ingredience rozdílných teplot - kdybyste dodrželi recept na gram stejně a postup jakbysmet, rozdílné teploty ingrediencí vaši snahu zcela pohřbí. Sražené těsto, hrudky a další neduhy jsou právě kvůli této chybě. Vše má svůj čas, práce s těstem nejde uspěchat, pokud chcete mít kvalitní a chutný výsledek.
  3. Hrnkové recepty - každý hrnek i lžíce mají jiný objem, proto je nepoužívejte jako měrnou jednotku. Ano, poměr surovin zůstane stejný, problém nastává při přidání surovin neměřených na lžíce či hrnky. Pokud máte v hrnkovém receptu napsáno, že máte přidat 2 vejce, přichází problém - je rozdíl, dáte-li 2 vejce na měrnou jednotku hrnku o objemu 250 nebo 500 ml.
  • TIP: Pokud se vaší sousedce daří dokonalý moučník a podělila se s vámi o hrnkový recept, zeptejte se jí na objem používaného hrnku, abyste docílili stejně chutného výsledku.

Pokud jste se v nějakém pochybení našli, věříme, že příště se mu vyhnete velkým obloukem. Pro potěšení oka i chuťových pohárků si podle videoreceptu připravte makový závin z kynutého těsta, tentokrát se jistě povede.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více