Šlehačkový mazanec
Mazanec je u nás nejstarším doloženým velikonočním pečivem a těsto na něj se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno. Tato pochoutka by neměla chybět na žádném velikonočním stole. Upečte si i vy jednu z jeho variant.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 073 kJ / 3 603 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 97,14 g |
Tuky | 120,02 g |
Vláknina | 29,61 g |
Cholesterol | 981 mg |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,84 g |
Sacharidy | 518,65 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto uděláme nejlépe v pekárně. Lze samozřejmě vypracovat i ručně.
Krok 2: Do pekárny nalijeme šlehačku, přidáme vajíčka, mouku, oba cukry, sůl a droždí. Zapneme program Těsto.
Krok 3: Rozinky zalijeme horkou vodou, pro vylepšení můžeme přidat i kapku rumu nebo citronu. Necháme máčet asi 10 minut, potom vodu slejeme.
Krok 4: Během hnětení (zhruba v polovině programu) přidáme scezené rozinky. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 5: Když je těsto hotové, vytvoříme z něj 2 menší bochánky, které necháme na plechu ještě chvíli kynout.
Krok 6: Mezitím vyhřejeme troubu na 170 °C.
Krok 7: Mazance potřeme žloutkem smíchaným s pár kapkami rumu a mléka a vložíme je do vyhřáté trouby.
Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme zhruba 30 minut. Po upečení ještě jednou můžeme mazance pomazat žloutkem s rumem a mlékem.
Zveřejněno 27. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šlehačkový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gjkr
Moje poznámka
Šlehačkový mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gjkr
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Vepřové kostky na sladkokyselých hříbkách a čerstvé paprice v pomalém hrnci
Přidáno před 10 hodinami
Dort s vaječným likérem
Přidáno před 13 hodinami
Rolka z kapra a kapusty
Přidáno před 15 hodinami
Štóla s karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí játra na červeném víně a cibuli
Přidáno před 21 hodinami
TIP
Rohlíčky obzvláště vypečené
Přidáno 5. 12. 2024 21:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Pomocí jednoduchého triku už nikdy nebudete bojovat s víčkem na PET lahvi: Konec rozčilování a klení
Zpěvačka Kamila Nývltová peče cukroví po tunách. Nám prozradila recept na linecké babičky Litkové
Vynálezce Samuel Morse jedl skromně. Pizzu považoval za druh nechutného koláče, který jako by vytáhli z kanálu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí špízy s klobásou a rozmarýnem
bludicky před 5 hodinami
Listové šátečky s vanilkovým krémem
ivackova před 6 hodinami
Pomerančový krém
Brumaire před 8 hodinami
Putimské vepřové nudličky
Svetlonosna před 13 hodinami
Římská polévka
Kajkajak před 13 hodinami
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
wimra před 16 hodinami
Krůtí mleté šišky se sýrem a zeleninou
bajoo před 17 hodinami
Medailonky v hrubozrnné hořčici
Christine před 18 hodinami
Bramborová polévka s vločkami
TondaJ před 19 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec šlehačkovy,
velikonoční mazané se slehackou,
velikonoční mazanec recept,
mazanec recept,
velikonocní mazanec se slehackou recept,
mazanec z práškového z droždí,
vyborny slehackovy mazanec,
mazanec z praskoveho drozdi,
velikonoční mazanec ze šlehačky,
velikonoční mazanec se šlehačkou,
vánočka ze šlehačky,
velikonoční mazanec s rumem,
šlehačkivý mazanec,
mazanec s rumem,
slehackovy velikonoční mazanec,
šlehačkovýmazanec,
velikonoční mazanec recept se šlehačkou,
velikonoční mazanec se šlehačky,
recept na mazanec,
mauanec šlehačkou
Suroviny:
mouka hladká,
šlehačka,
droždí čerstvé,
cukr moučkový,
sůl,
cukr vanilkový,
vejce,
bílek,
rozinky,
rum,
žloutek,
rum
Komentáře (12)