Šlehačkový mazanec

JanaDorazinova Kuchařka: JanaDorazinova

Doba přípravy: doba kynutí + pečení cca 2 hodiny 2 menší mazance Moučníky , Kynuté 11 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
250 ml šlehačky - nejlépe z krabičky
1 kostka droždí
50 g práškového cukru
2-3 špetky soli
1 vanilkový cukr
2 celá vejce + 1 bílek - žloutek necháme na pomazání mazanců
1/2 hrnku rozinek
rum na namočení rozinek
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto uděláme nejlépe v pekárně. Lze samozřejmě i ručně.

  2. Do pekárny nalijeme šlehačku, přidáme vajíčka, mouku, oba cukry, sůl a droždí.
    Zadáme program těsto.

  3. Během hnětení, zhruba v polovině programu přidáme scezené rozinky.

  4. Když je těsto hotové, vytvoříme 2 menší bochánky, které necháme na plechu ještě chvíli kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 170 stupňů.

  5. Mazance potřeme žloutkem s pár kapkami rumu a mléka a vložíme je do vyhřáté trouby.

  6. Pečeme zhruba 30 minut. Po upečení ještě jednou můžeme mazance pomazat žloutkem s rumem a mlékem.

Poznámka

Zatím nejlepší mazance, jaké jsem dělala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 610 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šlehačkový mazanec

  • jirholu: Díky za vyzkoušení a foto! :-)

    Odpovědět

  • jirholu jirholu

    Výborný bochánek :-Q :yes: Dala jsem půl kostky droždí, pekla horkovzduchem na 150°C. Bochánek nepraskl. Na pomazání jsem do žloutku dala jenom rum. Děkuji za bezvadný recept, přidávám fotku :yes: :-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI: To mne moc těší Ivet!! Ale jak zde holky píšou, asi by fakt stačila půlka droždí. Já se nad tím nějak nepozastavovala a pravda je, že je lépe, když těsto kyne pomalu, jak píše mata3636. Letos jsem ho ještě nedělala ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    mata3636: ďakujem, bežne pečiem kysnuté cesto bez problémov - každý týždeň pečiem niečo kysnuté...ale práve tento recept ma zaujal - v ceste nie je tuk (okrem tuku v šľahačke) a relatívne veľa droždia.

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    magdalenka: Na pol kila múky stačí polovica droždia. Cesto na mazanec ( vianočku ) je lepšie, keď kysne pomaly. Ja ho nechávam cez noc v chladničke a je perfektné. A určite by som dala viac ako dve tri štipky soli. Kysnuté cesto, keď je neslané, je také plané. Nekritizujem recept, mazanec je krásny, na reze vyzerá, že je ako obláčik :-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    BILKOVAI: Ivet, prosím, dala si celu kocku drozdia? Alebo menej? Chcem vyskusat.
    Jani, ty si to skusala s tou povicou potom? Dik.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Jani, tak to je fakt nejlepší mazanec, co jsem kdy pekla. Včera jsem dělala a dnes opět :-D:-*

    Odpovědět

  • rihana: Myslím, že spíš množstvím rozinek a ořechů, nebo od všeho něco. Já používám úplně normální mouku a mám ho bílý. Myslím, že je to na řezu vidět. A na chuti je dobrý?? Pokud ano, není co řešit. Jen příště dám polovinu droždí, určitě by stačilo..

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Krásný, jen bych se chtěla zeptat. Používám tu Babiččinu mouku na kynuté těsto, takže taky dobrou, ale vždycky mám to těsto takové tmavé. Není takový bělostný jako kupovaný. Jestli to ale nebude rumem, který do těsta dávám s rozinkama. Nebo vlašskýma ořechama, těmi taky nešetřím.

    Odpovědět

  • yanull: děkuji :-8

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Také už jsem vyzkoušela mnoho receptů na mazance, ale tyto jsou opravdu výborné. Tudíž potvrzuji názor kuchařky. Mouku jsem dala napůl se Zlatkou, 2 celá vejce, do žloutku pouze rum, hezky na tom držely plátky mandlí. Určitě je zopakuji a chválím :yes::-K

    Odpovědět

Tématické fráze: velikonoční mazanec se šlehačkou mazanec recept vánočka ze šlehačky vyborny slehackovy mazanec velikonoční mazanec recept se šlehačkou velikonoční mazanec ze šlehačky mauanec šlehačkou slehackove mazanec z pekárny slehackovy beranek z hladke mouky mazanec z praskoveho drozdi velikonoční mazanec se šlehačky mazance se slehackou recept na mazanec šlehačkový beránek albert nejlepší mazanec s rumem velikonoční mazanec ze šlehačky) mzanec se šlehačkou

Zapomněl/a jsem heslo