Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční velikonoční mazanec připravujeme z kynutého těsta, podobného jako je těsto na vánočku, ale s rozdílem, že mazanec je více máslový a plný rozinek. Kříž, který nařízneme, nemá pouze symbolický charakter, ale také technologickou roli.

Tento kynutý bochánek ze sladkého těsta a plný rozinek se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený do kostela na nedělní svaté pomazání - odtud vznikl název mazanec. Po tomto obřadu se teprve mazanec mohl nakrojit a konzumovat.

Kdy se nařezává kříž na mazanci

Nejprve si zaděláme těsto na mazance. Jakmile máme připravené dokonale nakynuté bochánky, přichází čas nastřihnutí mazance, který provedeme pouze na povrchu nejlépe nabroušenými nůžkami nebo řezem ostrou žiletkou. Nakrojit lze také nožem, se kterým to jde ale poněkud těžce a hrozí, že těsto "splácneme". Nastřihávání mazance do kříže děláme ze 2 důvodů:

  • Je to tradiční symbol, který nám připomíná Kristovu oběť.
  • Křížek na mazanci plní zároveň i technologickou funkci, protože pak z mazance lépe odchází pára a mazanec nepraskne.

Máme pro vás názorný videorecept, se kterým hravě zvládnete i velikonoční mazanec z kynutého těsta. Jaká je vaše vychytávka při pečení mazance?

 

Komentáře

Další tipy a triky