Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe dozdobit beránka: Recepty na bílkovou, ledovou i karamelovou polevu zvládne podle návodu každý
Zdroj: Toprecepty

Beránek je tradiční moučník velikonočního stolu. Obvykle ho jen stačí pocukrovat moučkovým cukrem, pokud se vám to ale zdá málo, můžete vsadit na nějakou polevu. Možností, jak tradiční velikonoční pečivo vylepšit je totiž nepočítaně. Tak kterou si vyberete?

Beránek jako tradiční velikonoční moučník

Beránek patří k nejoblíbenějším velikonočním specialitám. Na rozdíl od mazance není tak složitý na přípravu, neboť se nedělá z kynutého těsta, ale klidně i jen z toho nejjednoduššího litého, navíc děti z něj bývají nadšené - aspoň do té chvíle, než se začne řešit, že by se měl konečně nakrojit. 

Beránek je hodně variabilní moučník, peče se z různých druhů těsta podobně jako bábovka, záleží tedy na každém, které těsto a příchuť má zrovna nejradši. Beránek může být citronový, čokoládový, mrkvový nebo třeba makový. I když pečivo zdobí sváteční stůl už jen díky svému tvaru, stojí za to je ještě trochu nazdobit, aby beránek vypadal skoro jako živý a nebo aspoň ještě veseleji. Ideální jsou k tomu různé druhy polev. Které se na beránka hodí?

Bílkový sníh 

Toto zdobení je trochu náročnější, ale beránek pak opravdu připomíná toho opravdového s kudrlinky vlny. Bílkový krém můžete nanést jen tak, je však možné ho na beránkovi i zapéct v troubě předehřáté na 200 °C lehce dozlatova. 

Jak na zdobení: Tři bílky se špetkou soli prošlehejte nad párou ve vhodné nádobě do polotuha. Pak postupně přisypávejte 210 g krupicového cukru a stále šlehejte, až se na sněhu tvoří špičky. Trvá to asi 15 minut. Pak přidejte pár kapek citronové šťávy a ještě chvilku šlehejte. Odstavte a prošlehávejte, až sníh trochu vychladne. Pak pomocí zdobícího sáčku pokryjte sněhem povrch beránka.

Čokoládová poleva

Čokoládová poleva je asi nejoblíbenějším a také nejjednodušším způsobem ozdobení beránka, pokud vám tedy nestačí jej jen posypat moučkovým cukrem. Chcete-li si práci ještě zjednodušit, můžete si již hotovou polevu v sáčku rovnou koupit v obchodě. 

K polevě na přelévání si připravte rovnou i polevu kontrastní barvy (na hořkou čokoládu bílou a obráceně), kterou pak můžete na beránkovi tenkou linkou nakreslit oči, čumáček, obrysy oušek nebo kudrlinky v srsti.

Na ozdobu se hodí i třeba i hobliny čokolády, které také mohou připomínat vlnu, ale i plátky mandlí, kokosové lupínky nebo jiné nasekané oříšky. Chcete-li beránka trochu oživit, můžete na polevu, dokud ještě nezatuhne, nalepit barevné lentilky nebo cukrové zdobení či dokonce jedlé květy.

Jak na ni: 250 g kvalitní čokolády nalámejte na malé kousky, pak polovinu rozpusťte nad párou nebo v mikrovlnce a přisypte k ní druhou půlku. Tím se čokoláda zchladí a částečně vytemperuje. Čokoládou hned polijte beránka a nechte ji zatuhnout. Poté dozdobte, pokud chcete, kontrastní čokoládou. 

Cukrová poleva

Chcete-li mít raději bílého beránka, ale bílé čokoládě moc nefandíte, můžete jej přelít jednoduchou cukrovou polevou, která se často používá na bábovku nebo třeba i na perník na plech. Tato poleva mívá nejčastěji citronovou či rumovou chuť, můžete ale obě ingredience na dochucení spojit dohromady. Očka tomuto beránkovi vytvořte třeba s pomocí rozinek nebo kandovaného ovoce. 

Jak na ni: Příprava je velmi jednoduchá. Stačí smíchat 200 g moučkového cukru se 2-3 lžícemi citronové šťávy, horké vody nebo rumu a vymíchat dohladka. Podle hustoty lze polevu případně doředit vodou. 

Ledová poleva

Hodně se podobá té citronové nebo rumové. Rozdíl je v tom, že se do ní přidává ještě tuk, poleva se pak na moučníku krásně leskne. Můžete ji navíc udělat jen jednoduchou bez příchutě nebo rovněž citronovou, rumovou, čokoládovou nebo dokonce kávovou. 

Jak na ni: 180 gramů moučkového cukru prosejte do misky a přimíchejte k němu 3 až 4 lžíce horké vody a 1 lžičku oleje. Směs pak třete tak dlouho, až je poleva dokonale hladká a vláčná. Na polevu s citronovou příchutí nahraďte polovinu vody citronovou šťávou. Na čokoládovou příchuť přimíchejte již do hotové polevy nakonec 30 až 50 gramů rozehřáté čokolády. Na kávovou nahraďte vodu 3 lžíce horké kávy a na likérovou část vody nahraďte likérem podle chuti. Kávu a likér je nutné přimíchávat postupně. 

Karamelová poleva

Tato poleva je tak trochu již pro fajnšmekry. Hodí se na čokoládové, ořechové nebo jablečné beránky, zkrátka k chutím, které se hezky snoubí s karamelem. Poleva je trochu náročnější na přípravu kvůli vaření karamelu, který je třeba hlídat, aby se nepřipálil a nebyl hořký. Karamelová poleva se dá připravovat více způsoby, nejlahodnější však je ta se smetanou ke šlehání.

Jak na ni: Nejdříve v hrnku ohřejte 250 ml smetany a pak nechte za stálého míchání ve vyšším kastrůlku zkaramelizovat 250 g cukru na světle hnědou barvu. Do zcela rozpuštěného cukru opatrně vmíchejte teplou smetanu. Poleva bude pěnit i prskat a srazí se na hrudku, která se ale během dalšího míchání rozpustí na hladký krém.

Náš tip: Celého beránka s citronovou bílkovou polevou si můžete upéct podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více