Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snad žádný jiný moučník nemá tolik variant jako bábovka. Jednu takovou méně tradiční upekl Josef Maršálek v dalším díle pořadu Buchty po ránu. Ta jeho voní kořením a medem, navíc je přelitá polevou, ozdobená sušenými jablky a stylově i pylovými zrny. Kdo by odolal?

Bábovka může být i medová

Bábovka je tradičním moučníkem k nedělnímu posezení u kávy. Snad žádný jiný moučník se tak krásně nevyjímá na stole jako právě pocukrovaná bábovka… a nebo politá nějakou polevou. Ta může být čokoládová, cukrová a nebo karamelová jako v případě bábovky Josefa Maršálka. Ta je navíc vylepšená medem, takže krásně doplňuje samotnou bábovku.

Právě med byl totiž hlavní ingrediencí nejnovějšího dílu pořadu Buchty po ránu a medová je i bábovka, kterou v něm Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou upekli. 

Jak na lité těsto?

Bábovka se dá upéct z různých druhů těst, Josef Maršálek v tomto případě zvolil lité těsto. Při jeho přípravě je nejdůležitější se řídit jednou zásadní poučkou, a tedy zvlášť smíchat sypké a zvlášť mokré ingredience

Bábovka je trochu zdravěji pojatá, připravuje se totiž ze špaldové mouky (špalda je prastará odrůda pšenice, která je lépe stravitelná), a to hladké i celozrnné. „Ta je výživnější, tmavší a bohatší na chuť a velmi často se míchá s obyčejnou hladkou,“ upozorňuje Josef Maršálek. Kromě toho jsou ještě v těstě i jablíčka nakrájená na kousky. 

K nakypření těsta se pak v tomto případě nepoužívá kypřicí prášek ale jedlá soda. Jde totiž o těžkou hmotu, ve které je celozrnná mouka, med, hodně tekutin (olej, jogurt a vejce) a mokrá jablíčka. „Prášek do pečiva nemá dost síly, aby bábovka v troubě vyšla nahoru a udržela si objem,“ vysvětluje Josef Maršálek. 

Vzhledem k tomu, že jde o litou hmotu, není vhodné ji míchat mixérem nebo robotem, stačí jen ingredience jednoduše promíchat vařečkou nebo stěrkou. „Je to litá hmota, které by šlehač spíš ublížil. Nechceme totiž do ní zašlehat žádný vzduch, stačí jen smíchat sypké a tekuté ingredience,“ radí Josef Maršálek a dodává, že ani žmolky či hrudky u tohoto těsta nevadí, stejně jako třeba u muffinů

Recept na medovou bábovku Josefa Maršálka

Na bábovku pak slavný cukrář doporučuje formu hliníkovou nebo z nějakého těžkého materiálu, který dobře vodí teplo. Tak zabráníte tomu, aby měla bábovka tvrdou krustu a uvnitř byla suchá a dusivá. A aby nebyla bábovka jen tak obyčejná, vylepšuje ji Josef Maršálek tím, že ji nakonec přelévá karamelovou polevou. Ta je rovněž s medem, který je již v těstě. A pokud vás tato bábovka zaujala, můžete si ji podle receptu známého cukráře upéct třeba hned. 

Budete potřebovat: 270 g hladké špaldové mouky, 175 g celozrnné špaldové mouky, 3 vejce velikosti M, 150 g jogurtu, 140 g medu, 300 g oleje, 150 g třtinového cukru, 6 g jedlé sody, 4 g skořice, 2 g soli, 1 g mletého hřebíčku, 2 g muškátového oříšku, 300 g nakrájených jablek a trochu mouky. Na polevu si připravte: 75 g smetany ke šlehání, 50 g třtinového cukru, 50 g másla, 1 g soli a 100 g medu. Dále: sušená jablka a pylová zrna na ozdobu.

  1. Nejprve si do mísy odvažte všechny sypké ingredience, tedy oba druhy mouky, jedlou sodu, sůl, koření a cukr. Sodu je důležité důkladně smíchat se sypkými ingrediencemi, neboť tam funguje právě jako kypřidlo. 
  2. Poté do směsi přidejte mokré ingredience, tedy vejce, olej, jogurt a med. Vše opět promíchejte, až vznikne těsto. K jablkům přidejte asi lžičku mouky a jablíčka v ní zlehka obalte. Pak je přidejte do těsta.
  3. Formu na bábovku dobře vytřete olejem, povoleným máslem nebo sádlem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto.
  4. Troubu předehřejte na 160-170 °C na horkovzduch a bábovku v ní pečte 45-50 minut. Dopečenost bábovky zkontrolujte špejlí. 
  5. Do většího hrnce si dejte všechny ingredience na polevu kromě smetany a připravte si karamel, zpočátku míchejte. Do menšího rendlíku dejte smetanu a zahřejte ji na teplotu cca 90-100 °C. Pak ji ve dvou dávkách přilijte ke karamelu.
  6. Upečenou bábovku nechte trochu vychladnout, pak ji přelijte připravenou polevou a ozdobte na kousky nakrájenými sušenými jablíčky a pylovými zrny. 

Náš tip: Trochu jinou bábovku, tentokrát s tvarohem, si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Na přípravu bábovky v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat i v naší fotogalerii.

Fotogalerie - Buchty po ránu: Noblesní medová bábovka Josefa Maršálka je vláčná díky jablkům a chutná božsky

Ukázat 15 fotografií

 

Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více