Karamel

eva hubova Kuchařka:

Doba přípravy: asi 45 minut PT0H45M 1 sklenice-350 ml Moučníky , Krémy, polevy, náplně 65 názorů

533
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Suroviny

300 g cukr krystal (krupice)
200 g smetany na šlehání 30%
125 g másla
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Já ho sem tam zamíchám, ať se nepřipálí a občas stáhnu z plotny a míchám mimo.

  2. Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a pořád mícháme, až se máslo rozpustí. Přilejeme smetanu, začne bublat (cukr se srazí a ztvrdne, dávat pozor na opaření) a za stálého míchání rozvaříme. Zkaramelizovaný cukr se rozpustí a vznikne řídká omáčka. Omáčku přecedíme přes drátěný cedník do sklenice (se šroubovacím uzávěrem) a necháme vychladnout.

  3. Karamel po ztuhnutí má konzistenci husté omáčky. Sklenici s vychladlým karamelem uzavřeme víčkem a dáme do lednice. Podle potřeby odebíráme. Použití karamelu:

  4. 1.Na přípravu polevy.

  5. 2.Do různých krémů zašlehat 2-3 polévkové lžíce- karamel musí mít pokojovou teplotu, nezašlehávat přímo z lednice.

  6. 3.Na polití palačinek, na šlehačkové poháry, atd-krátce ohřát ve vodní lázni nebo mikrovlnce.

Poznámka

Foto postup zde:

zhttp://www.toprecepty.sk/recept/1319-karamel/

Recept mám od kamarádky.

Do hrnce ve kterém jsme karamel vařili nalejeme vodu a necháme odmočit, hrnec bude jak nový.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 299 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karamel

  • janiko janiko

    Právě jsme podle tohoto receptu udělala zásobu karamelu a je moc výborný!!!

    Odpovědět

  • casino casino

    "Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat, já ho sem tam zamíchám,..."
    Při tomto způsobu se stává, že neroztavený cukr udělá hrudky, které se následně špatně v karamelu rozpouštějí. Riziko lze zmenšit tím, že v kastrole se SILNÝM dnem dáme cukr na zdroj tepla a NEMÍCHÁME!!! ale spíše pracujeme s regulací teploty: cukr začne měknout, pak se pomalu taví (tavenina je světlá, skoro bílá) pak žloutne - ubrat tepla, nebo dát na chvilku pryč z plotny. Podle množství cukru 2x, 3x zopakovat a když posléze začne tmavnout (všechen krystal už bude skoro roztavený) tak teprve začít míchat až do požadované barvy - čím tmavší, tím méně sladký karamel bude, ale když se to přežene, tak se chuťově posune dokysela (ale to už jsme uklohnili základ pro kulér, což asi nebyl úmysl)
    ...a smetana se přilévá vroucí, ale ani tak se nevyhneme malému nukleárnímu výbuchu...:-D

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Marcela: Marcelo, není problém nechat ho v lednici i víc, jak měsíc.. Pokud jsou v lednici 2-3 stupně, pak obecně většina potravin vydrží překvapivě dlouho.

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Ahoj . Mám dotaz. Jak dlouho tento karamel vydrží v lednici? Nebo se musí co nejdřív spotřebovat? Je taky vhodný do Medovníku, místo kondenzovaného mléka? Díky za odpověd. Marcela

    Odpovědět

  • Ivana Ivana(neregistrovaná)

    ted jsem ho dodělala a je super super super :-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Díky všem:-)

    Odpovědět

  • Tereza Ř Tereza Ř(neregistrovaný)

    Karamel je parádní. Krásně hlaďoučký a hlavně jak zůstane perfektně měkkoučký i po vystydnutí. Děkuji za recept! :-K

    Odpovědět

  • Mája Mája(neregistrovaná)

    Děkuju za výborný recept ;-) karamel se povedl a chladne ve skleničce. Tak jak psal Michal studenou smetanu vlít do vařícího hrnce je nebezpečné :-)řídila jsem se proto jeho radou: smetanu jsem ohřála minutku v mikrovlnné troubě, aby nebyla úplně ledová ;-)děkuju tímto za radu :yes: a hrnec odmočila ihned po skončení vaření a úplně krásně šel umýt, takže se nebojte tohoto receptu a huráááá do něj :-D

    Odpovědět

  • Tereza Tereza(neregistrovaná)

    dá s místo smetany použít mléko nebo voda?

    Odpovědět

  • kanibal kanibal(neregistrovaný)

    karamel se nám nepovedl, zůstala z toho žlutobílá hrouda a chutnal jak krupice:-((;-(;-(

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Michal: geniálně jednoduchá vychytávka:-!:yes:

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Děvčata.. Divím se, že se plácáte s nějakou sraženou hroudou, pak s jejím rozbíjením a pak s cezením.. Dělal jsem to poprvé a od začátku jsem si říkal: do 400 stupňů nalít smetanu z ledničky? To je přece kravina.. Pokud tu smetanu přivedete k varu a nalijete ji dle návodu do směsi, pak se nic nesrazí, nic nehrudkuje a nic necedí - výsledek je prostě bez práce tekutý a čistý.
    Takže směle do toho :-)

    Odpovědět

  • Adelianka Adelianka(neregistrovaná)

    Super recept díky :)

    Odpovědět

  • Gertruda Gertruda(neregistrovaná)

    Místo tuku se dá použít olej. Přiměřeně. a místo smetany mlíko. cedlé nejdřív osmažit, potom pečlivě míchat než trochu zhoustne. Nakonec sósem přelít broskve na bílém talíři. Je to dost "fuj a lepivý" (řekla kuchařka). Přesto lajkuje 9/10 poživatelů.:yes: muck

    Odpovědět

  • Katy Katy(neregistrovaný)

    vyborne s jahody a slehackou.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo