Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamel

Smetanový karamel můžete použít na palačinky, do dortů, koláčů, na zmrzlinu či cupcakes. Pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat, proto je dobré připravit si ho doma do zásoby. Příprava je snadná, chce to jen trochu opatrnosti při samotném vaření. K dokonalosti mu pomůže špetka soli.

Hodnocení receptu je 5,0 (48×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava)

29. 10. 2010 00:42

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

1 sklenice o objemu 350 ml

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie11 352 kJ / 2 713 kcal
Bílkoviny5,68 g
Tuky162,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 519 mg
Sodík 63 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy307,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Fotopostup zde:

http://www.toprecepty.sk/recept/1319-karamel/

Recept mám od kamarádky.

Do hrnce, ve kterém jsme karamel vařili, nalijeme vodu a necháme odmočit, hrnec bude jak nový.

Možnosti použití karamelu:

1. Na přípravu polevy.

2. Do různých krémů zašleháme 2-3 lžíce - karamel musí mít pokojovou teplotu, nezašleháváme jej přímo z lednice.

3. Na polití palačinek, na šlehačkové poháry - krátce ohřejeme ve vodní lázni nebo mikrovlnce.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

NatyVia NatyVia

12. 4. 2024 20:42

Karamel se povedl, bez zádrhelu👍

lelenka

17. 3. 2021 12:45

Tereza: když jsem ho dělala na podruhé dala jsem tam mléko protože mi už nezbyla další smetana. musí být plnotučné, nebo alespoň polotučné, z odtučněného to nejde. musí se akorát vychytat množství a proto je možné že budete několikrát dodávat cukr/mléko;-)

lelenka

17. 3. 2021 12:41

můj karamel i když jsem ho dělala přesně podle návodu nevypadá stejně. je mnohem víc krystalovitý

Dalibor

25. 6. 2017 10:24

Tato metoda přípravy je velmi nebezpečná. Doporučuji na začátku do hrnce spolu s krystalickým cukrem přidat trošku horké vody (cca 30 ml). Vznikne hustý sirup, který poté karamelizuje krásně rovnoměrně bez hrudkování. Do něho se dá potom přilít bud jen voda ad 220ml nebo smetana ev. máslo apod..

KulisekKulich KulisekKulich

10. 11. 2016 00:09

Dělala jsem ho dnes poprvé a fakt je to jednoduché. Povedl se! S tím mícháním mě to došlo hne, jak se začaly objevovat hrudky, ale později se naštěstí většina rozpustila.

janiko

21. 12. 2015 23:22

Právě jsme podle tohoto receptu udělala zásobu karamelu a je moc výborný!!!

casino casino

6. 11. 2014 23:54

"Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat, já ho sem tam zamíchám,..."
Při tomto způsobu se stává, že neroztavený cukr udělá hrudky, které se následně špatně v karamelu rozpouštějí. Riziko lze zmenšit tím, že v kastrole se SILNÝM dnem dáme cukr na zdroj tepla a NEMÍCHÁME!!! ale spíše pracujeme s regulací teploty: cukr začne měknout, pak se pomalu taví (tavenina je světlá, skoro bílá) pak žloutne - ubrat tepla, nebo dát na chvilku pryč z plotny. Podle množství cukru 2x, 3x zopakovat a když posléze začne tmavnout (všechen krystal už bude skoro roztavený) tak teprve začít míchat až do požadované barvy - čím tmavší, tím méně sladký karamel bude, ale když se to přežene, tak se chuťově posune dokysela (ale to už jsme uklohnili základ pro kulér, což asi nebyl úmysl)
...a smetana se přilévá vroucí, ale ani tak se nevyhneme malému nukleárnímu výbuchu...:-D

Michal

6. 11. 2014 22:51

Marcela: Marcelo, není problém nechat ho v lednici i víc, jak měsíc.. Pokud jsou v lednici 2-3 stupně, pak obecně většina potravin vydrží překvapivě dlouho.

Marcela

1. 11. 2014 19:20

Ahoj . Mám dotaz. Jak dlouho tento karamel vydrží v lednici? Nebo se musí co nejdřív spotřebovat? Je taky vhodný do Medovníku, místo kondenzovaného mléka? Díky za odpověd. Marcela

Ivana

3. 9. 2014 11:20

ted jsem ho dodělala a je super super super :-D:-D:-D:-D

eva hubova eva hubova

2. 3. 2014 02:01

Díky všem:-)

Tereza Ř

1. 3. 2014 18:46

Karamel je parádní. Krásně hlaďoučký a hlavně jak zůstane perfektně měkkoučký i po vystydnutí. Děkuji za recept! :-K

Mája

4. 11. 2013 01:59

Děkuju za výborný recept ;-) karamel se povedl a chladne ve skleničce. Tak jak psal Michal studenou smetanu vlít do vařícího hrnce je nebezpečné :-)řídila jsem se proto jeho radou: smetanu jsem ohřála minutku v mikrovlnné troubě, aby nebyla úplně ledová ;-)děkuju tímto za radu :yes: a hrnec odmočila ihned po skončení vaření a úplně krásně šel umýt, takže se nebojte tohoto receptu a huráááá do něj :-D

Tereza

29. 10. 2013 16:40

dá s místo smetany použít mléko nebo voda?

kanibal

23. 9. 2013 16:00

karamel se nám nepovedl, zůstala z toho žlutobílá hrouda a chutnal jak krupice:-((;-(;-(

1 2 3 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: karamel karamel recept recept na karamel jak udělat karamel jak se dela karamel karamel postup recept karamel jak zkaramelizovat cukr příprava karamelu karamel z cukru výroba karamelu jak uvařit karamel zkaramelizovaný cukr jak vyrobit karamel recepty karamel jak uvařit karamel z cukru recepty na karamel karamel se smetanou jak na karamel domaci karamel

Suroviny: cukr krystal, smetana ke šlehání, máslo

TopRecepty.cz

Karamel

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/69QN