Karamel
Smetanový karamel můžete použít na palačinky, do dortů, koláčů, na zmrzlinu či cupcakes. Pokud ho jednou ochutnáte, nejde přestat, proto je dobré připravit si ho doma do zásoby. Příprava je snadná, chce to jen trochu opatrnosti při samotném vaření. K dokonalosti mu pomůže špetka soli.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
1 sklenice-350 ml
Nutriční hodnoty
Energie | 11 352 kJ / 2 713 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 5,68 g |
Tuky | 162,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 519 mg |
Sodík | 63 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 307,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Fotopostup zde:
zhttp://www.toprecepty.sk/recept/1319-karamel/
Recept mám od kamarádky.
Do hrnce, ve kterém jsme karamel vařili, nalijeme vodu a necháme odmočit, hrnec bude jak nový.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 3. 2021 11:45

17. 3. 2021 11:41
25. 6. 2017 09:24
9. 11. 2016 23:09
21. 12. 2015 22:22
6. 11. 2014 22:54
Při tomto způsobu se stává, že neroztavený cukr udělá hrudky, které se následně špatně v karamelu rozpouštějí. Riziko lze zmenšit tím, že v kastrole se SILNÝM dnem dáme cukr na zdroj tepla a NEMÍCHÁME!!! ale spíše pracujeme s regulací teploty: cukr začne měknout, pak se pomalu taví (tavenina je světlá, skoro bílá) pak žloutne - ubrat tepla, nebo dát na chvilku pryč z plotny. Podle množství cukru 2x, 3x zopakovat a když posléze začne tmavnout (všechen krystal už bude skoro roztavený) tak teprve začít míchat až do požadované barvy - čím tmavší, tím méně sladký karamel bude, ale když se to přežene, tak se chuťově posune dokysela (ale to už jsme uklohnili základ pro kulér, což asi nebyl úmysl)
...a smetana se přilévá vroucí, ale ani tak se nevyhneme malému nukleárnímu výbuchu...

6. 11. 2014 21:51
1. 11. 2014 18:20
3. 9. 2014 10:20




2. 3. 2014 01:01

1. 3. 2014 17:46

4. 11. 2013 00:59





29. 10. 2013 15:40
23. 9. 2013 15:00



21. 9. 2013 17:43


Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Indické kuřecí biryani
Přidáno před 6 hodinami

Šťavnatý salát z červené řepy a křenu
Přidáno před 22 hodinami

Mrkvový salát s jablkem a pistáciemi
Přidáno 24. 3. 2023 14:24

Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
Přidáno 24. 3. 2023 12:11

Smažený camembert s bramborovo-celerovou kaší
Přidáno 24. 3. 2023 11:16

Zapečené penne se zeleninou a kuřecím masem
Přidáno 24. 3. 2023 10:44
Právě bylo uvařeno:

Kuřecí paprikáš z receptů slovenské kuchyně
uvařil/a Moanka
před 5 minutami

Nekynuté mini koláčky
uvařil/a Moanka
před 18 minutami


Vepřová krkovice v majonéze
uvařil/a Panova
před 42 minutami

Kyselica (polévka z Vlčnova)
uvařil/a Ladka1952
před 57 minutami

Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
uvařil/a Blazenka
před 1 hodinou

Krakonošův mazanec
uvařil/a Jajka70
před 1 hodinou

Domácí krtkův dort
uvařil/a Petulina33
před 1 hodinou

Banánový zákusek
uvařil/a Petulina33
před 1 hodinou

Svíčková na smetaně
uvařil/a kyskamaryska
před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: karamel karamel recept recept na karamel jak udělat karamel jak se dela karamel karamel postup recept karamel jak zkaramelizovat cukr příprava karamelu karamel z cukru výroba karamelu jak uvařit karamel zkaramelizovaný cukr jak vyrobit karamel recepty karamel jak uvařit karamel z cukru recepty na karamel karamel se smetanou jak na karamel domaci karamel
Suroviny: cukr krystal, smetana ke šlehání, máslo
Karamel
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/69QN
69 názorů