Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věnečky s karamelovou šlehačkou: Nadýchané odpalované těsto není vůbec složité a krém nahradí ochucená šlehačka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete věnečky s karamelovou šlehačkou a nemáte uvařený pudink na krém, a chcete je mít co nejdříve na stole? Zjistěte, jak tento vynikající zákusek připravit a jak do něj přichystat vynikající karamelovou náplň.

Jak správně udělat odpalované těsto

Za nadýchanými věnečky většinou míříme do cukrárny. Možná se obáváme, že je jejich pečení nad naše síly. Věnečky se připravují z odpalovaného těsta. Vypadá jako velmi náročné, ale když se budeme řídit několika pravidly, podaří se nám upéct i tento velmi oblíbený zákusek. 

Na odpalované těsto potřebujeme jen: vodu, máslo, mouku, vejce a špetku soli. Základem je tekutina, kterou obvykle bývá voda, případně mléko. Pokud chceme věnečky nazlátlejší, bude mléko tou správnou volbou. Tuk zase přispěje k nadýchanosti korpusu. Může jít o máslo, ale také o olej nebo sádlo.

Všechnu hladkou prosátou mouku najednou nasypeme a do vroucí směsi tekutiny a tuku, kterou připravujeme na mírném plameni. Tak nevzniknou hrudky. Zahříváme, dokud na dně nevznikne bílý povlak, důkaz dobře spařeného těsta. Výsledná směs se nechytá hrnce ani vařečky. Hmotu necháme částečně zchladnout. Pak jsou na řadě vejce. Potřebujeme zchladlou hmotu, aby vejce krásně pojila. Správně přidaná vejce ovlivňují sametovost směsi a to, jak moc těsto při pečení vyběhne. Postupně přidáváme vejce a stále mícháme dohladka a potřebné konzistence.

A jak má vypadat správně zpracované odpalované těsto? Nesladké těsto je hladké bez hrudek a připomíná hodně hustou kaši. Pružné a měkké těsto se dobře dá roztírat nebo stříkat sáčkem s trubičkou na připravený plech.

Jak péct věnečky

Vzniklé těsto dáváme na plech vyložený pečicím papírem a tvoříme na něm příslušné tvary. Plech dáváme do vyhřáté trouby (nepečeme na horkovzduch) a během pečení ji neotevíráme, protože by věnečky spadly a nebyly nadýchané. Otevřeme ji, až když chceme věnečky vyndat. 

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit věnečky s karamelovou šlehačkou

Na věnečky budete potřebovat: 250 ml vody, 100 g másla, 50 g sádla, 200 g hladké mouky, 5 vajec a 1 špetku soli. Náplň: 350-400 ml rostlinné šlehačky, 4 plné lžíce karamelového Salka a 1 vanilkový cukr.

Jak na to? Klasické Salko můžete zkaramelizovat i doma. Vodu svařte v hrnci s tukem a solí. Přisypte mouku a míchejte, až se začne oddělovat od hrnce. Pak nechte směs vychladnout.

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Do chladného těsta za stálého míchání postupně přidávejte rozklepnutá vejce. Hotovou směs dejte do sáčku a na papír stříkejte malé kroužky. Hotový plech vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 15 minut. Troubu nesmíte zbytečně během pečení otevírat, těsto by spadlo. Dozlatova upečené věnečky vyndejte z trouby a nechte je vychladnout. Pak věnečky rozřízněte.

Šlehačku nalijte do vyšší misky a ušlehejte ji do polohusta. Postupně přidávejte karamelové Salko. Kdyby se zdálo, že už je směs příliš hustá, můžete přikapávat studenou vodu. Šlehačka zvláční a zůstane našlehaná. Doslaďte vanilkovým cukrem.

Karamelovou šlehačkou nastříkejte na spodní část věnečku a přiklopte horní částí. Hotové věnečky dejte uležet do chladna. Věnečky neplňte dlouho dopředu.

Náš tip: Připravte si podle následujícího videoreceptu věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více