Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní polévka yayla çorbası: Lahodná turecká specialita si vás získá svěží mátovou chutí a vůní i neobvyklou ingrediencí
Zdroj: Wikimedia Commons, By E4024 - Own work, CC BY-SA 4.0

Jaro je konečně tady, takže na vydatné polévky na zahřátí můžeme na čas zapomenout. Slunečné dny si žádají naopak nějaké lehké a plné bylinek. Turecká je na jaro a léto jako dělaná. Přitom díky rýži je i vydatná a vynikající je s cizrnou.

Polévky turecké kuchyně

Při zmínce o turecké kuchyni si většina lidí vybaví kebab, masové kuličky köfte a ti větší znalci třeba i tureckou „pizzu“ lahmacun nebo varianci na palačinky - gözleme. Turecká kuchyně je ovšem vyhlášená i svými polévkami, jimž se říká çorba nebo çorbası (čorbasi). Místní polévky se připravují v mnoha variantách, z masa i zeleniny a často bývají zahuštěné, takže se obvykle podávají jako hlavní jídlo jen s chlebem, nejčastěji pita

Jogurtová polévka v různých verzích

Yayla çorbası je výjimečná tím, že se do ní přidává na polévku poměrně netypická ingredience, a to jogurt. Jogurt je sice běžný třeba pro studenou bulharskou polévku tarator, yayla çorbası je ovšem teplá, takže ji oceníte i za chladných večerů.

Ačkoli jde o typickou tureckou polévku, v různých obměnách se taková polévka dělá po celém Středním východě – hodně se jí blíží třeba rovněž jogurtová polévka ash-e doogh, oblíbená v Íránu a hlavně v Ázerbájdžánu. Podobná je i turecká polévka toyga, do níž se však dává pšenice, nebo dovga, která se v Ázerbájdžánu servíruje jako typická svatební polévka. 

Jako zelená louka

Na tuto polévku nepotřebujete moc ingrediencí a její příprava je poměrně snadná. Kromě jogurtu jsou neoddělitelnou součástí polévky zelené bylinky, které jí dodávají svěží barvu – hlavně máta, petrželka, možný je i koriandr. Zřejmě díky bylinkám se jí přezdívá luční polévka.

Sytá je polévka díky vařené rýži, často se do ní ještě přidává i cizrna. Vzhledem k použitým ingrediencím je pak přirozeně vegetariánská. Samozřejmě si ji ale můžete udělat i z kuřecího vývaru, díky němuž bude výraznější. 

Recept na yayla çorbası s cizrnou

Pokud patříte k příznivcům turecké kuchyně nebo si prostě jen chcete zpestřit svůj polévkový repertoár, můžete si yayla çorbası uvařit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: ½ šálku dlouhozrnné rýže, 1 šálek sušené cizrny, 2 lžíce mouky, 1 kelímek hustého bílého jogurtu (třeba řeckého) pokojové teploty, 1 velký žloutek (pokojové teploty), 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci másla, 2 lžíce sušené máty, 1 lžičku soli, 5 šálků vody, červené pepřové vločky podle chuti a citronovou šťávu podle chuti. 

  1. Cizrnu namočte přes noc. Pak ji vařte v hrnci s vodou asi 40 minut až hodinu, dokud nezměkne. Slijte ji a dejte stranou. Použít můžete i cizrnu z konzervy. 
  2. Mezitím dobře propláchněte rýži, abyste ji zbavili přebytečného škrobu. Rýži vložte do zakrytého hrnce s 5 šálky vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte rýži, dokud nezměkne.
  3. V míse vyšlehejte vejce, jogurt a mouku metličkou, dokud se dobře nespojí a nevznikne krémová hmota. Pomocí naběračky pomalu přidejte asi 1 šálek vody z hrnce s rýží do jogurtové směsi a promíchejte. Díky tomu zabráníte, aby se směs srazila. 
  4. Do hrnce s rýží přidejte okapanou cizrnu a poté jogurtovou směs s rýží. Dobře promíchejte a přiveďte k mírnému varu. Za občasného míchání vařte 15 minut.
  5. V malé pánvi rozehřejte máslo a olivový olej. Vhoďte na pánev sušenou mátu a vločky červené papriky a smažte asi 30 sekund. Osmaženou mátu pak vsypte do polévky a osolte. Dobře promíchejte a polévku nakonec zakápněte trochou citronové šťávy. Pokud by byla příliš hustá, můžete ji naředit vodou. Hotovou polévku lze dozdobit i čerstvou mátou.

Zdroje informací: 
Thesoundofbutterflies.com: Turkish Yoghurt Soup (Yayla Çorbası) with Chickpeas
Wikipedia.org: Yayla çorbası


Náš tip: Pokud vám zbyl jogurt, můžete vyzkoušet i tyto turecké jogurtové brambory podle našeho videoreceptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více