Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše z tvarohového těsta jsou neskutečně vláčné a jemné, stačí na ně jen pár ingrediencí a hotové jsou za chvíli
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi lokše? Slavné bramborové placky podobné palačinkám jsou oblíbenou přílohou nejen na Slovensku. K pečené kachně si je dávají místo knedlíků, naplněné brynzou nebo paštikou jsou výborným malým občerstvením. A co je zkusit z netradičního tvarohového těsta?

Lokše jako příloha

Lokše jsou jednou z typických slovenských specialit, známé jsou však i u nás. Na Valašsku se připravují úplně běžně, postupně se ale stávají moderním pouličním občerstvením i jinde a třeba na svatého Martina se k pečené huse nabízejí ve spoustě restaurací po celé naší vlasti. 

Placky jako palačinky

Lokše ostatně mají poměrně blízko k českým bramborovým plackám, které se u nás dělají spíš menší a tlustší. I ty tenké se ale u nás kdysi připravovaly a označovaly se na některých místech jako patenty nebo laty. Podávaly se potřené povidly, zabalené jako palačinka, posypané cukrem a někdy i mákem

Klasické lokše se běžně dělají z bramborového těsta podobného tomu na bramborové knedlíky, jejich příprava je ale snazší, neboť u nich nehrozí, že by se rozvařily ve vodě jako právě knedlíky. Na klasické lokše tedy potřebujete brambory vařené ve slupce, které se nastrouhají nebo prolisují a smíchají s moukou a solí. V některých receptech se navíc přidává i vejce. Z těsta se tvarují placky, jež se opékají nasucho na pánvi nebo na plotně, jak bylo běžné v minulosti.

Lokše bez brambor

Výborné lokše se dají ale udělat i bez brambor, a to z jednoduchého tvarohového těsta. Díky tvarohu a acidofilnímu mléku jsou krásně vláčné, měkké a jemné. Jejich příprava je velmi jednoduchá a zvládnete je snadněji, a hlavně rychleji než lokše bramborové. Už jen díky tomu, že nemusíte vařit, loupat a ještě strouhat brambory. Navíc jsou díky použitým ingrediencím odlehčenější a k úpravě nasladko se hodí víc než ty bramborové. Slané jsem ovšem také vynikající. 

Tvarohové lokše z pěti ingrediencí

Tyto tvarohové lokše se hodí podávat nejen samotné naplněné třeba povidly, mákem, dušenými jablky nebo tvarohovým krémem, ale i ve slané podobě třeba s brynzovou pomazánkou dochucenou paprikou a cibulkou. Během chvilky tak máte hotovou večeři, na níž si všichni pochutnají. A jak tedy tvarohové lokše připravíte? 

Budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 450 g acidofilního mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku jedlé sody.

  1. V misce smíchejte tvaroh, acidofilní mléko, sůl a jedlou sodu a na závěr přisypejte mouku. Promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pracujte rychle, aby se vám těsto nezačalo lepit.
  2. Z těsta pak vytvarujte tenký váleček a ten nakrájejte na 4cm kousky. Každý kousek rozválejte na pomoučeném vále na placku/lokši.
  3. Pánev zahřejte a jednotlivé placky na ní nasucho smažte dozlatova z obou stran. Hotové ještě teplé lokše pak potřete máslem nebo sádlem. 
  4. Podávejte ihned ještě teplé a čerstvé s cukrem, džemem, mákem, jogurtem, tvarohem, ovocem nebo v slané verzi třeba s česnekovou pomazánkou a čerstvým koprem.

Náš tip: Klasické bramborové lokše si můžete udělat podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více