Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto patří už dlouhá léta ke stálicím naší kuchyně. Velice ráda si s ním pohraji a pokud to jde, nechávám ho déle kynout. Tím zajistím mnohem bohatší chuť hotového pečiva a nechám vyniknout všechny jeho skryté chutě a vůně.

Stane se, že přijdou dny, kdy na těsto není čas dlouho čekat. Na každého z nás občas čeká hromada práce navíc, ať v zaměstnání nebo později doma. Pokud si i v takových dnech rádi dopřejeme výborné domáci pečivo, je nutné sáhnout po osvědčeném rychlejším receptu. Proto vznikla moje nová kniha, do které jsem vřadila nejen osvědčené rychlejší kynuté recepty, ale i spoustu drobných rad (mé maminky, babičky, dobrých kamarádek), které často při pečení využívám.

Kniha Hrátky s těstem - kynuté pečivo snadno, rychle a dokonale je obsáhlejší než dvě předešlé (Ruce v mouce, Upečeno s láskou), má 344 stran (s téměř 200 recepty) a vyšla v září 2020, opět v nakladatelství CPress (Albatrosmedia).

A co v Hrátkách s těstem najdete?

Recepty, podle kterých připravíte pečivo opravdu rychle (jako jsou třeba nejrychlejší, během hodiny hotové Bleskové rohlíky, Rychlé jogurtové makovky, Koláč pro nedočkavce, Sladké bleskové rohlíčky ad.) nebo takové, které moc práce nedají (Loudavé těsto, Noční těsto, Langoše na týden), pečivo snadno připravené i tvarované (např. Snadné škvarkové pagáčky, Tlačené koláče nebo oblíbené Grilované placky).

Když jsem se kdysi jako mladá a začínající kuchařka chtěla nechat vést recepty jiných, chyběly mi třeba v různých kuchařkách podrobně popsané gramáže náplní buchet a koláčů, občas bych uvítala i nějakou fotografii z postupu tvarování. Vždyť - jak se zařídit, když recept radí pouze stručně - spodní patro vánočky upleteme ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a horní ze dvou? Na tahle svoje tápání jsem při práci na knize myslela opravdu často a výsledkem bylo zařazení mnoha foto postupů tvarování (rohlíků, pletení housek několika způsoby, sladkých plněných pletýnek, pletení vánočky z 9 pramenů a dalších), nebo obsáhlé, bohaté kapitoly s recepty na náplně do sladkého i slaného pečiva (např. maková, ořechová, čokoládová, kakaová aj.) a doplňků (jako jsou jednoduše a za pár korun doma vyrobené - granulovaný cukr, vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt do sladkých moučníků), domácí omáčky na pizzy, bylinková pesta aj.

Ani v této knize nechybí povídání o mých oblíbených prefermentech (omládku ad.), byť je probírám spíše okrajově (na doplnění), aby si kdokoliv, komu kouzlo déle kynoucího těsta učaruje, mohl všechny recepty s prefementy připravit, bude-li chtít. Jsou popsány v některých krátkých článcích, které uzavírají každou kapitolu. Další články jsou připraveny jako povídání o zajímavostech z naší kuchyně - o kefírové houbičce, medvědím česneku, domácí pekárně, zvykoslovném jarním pečivu, o štole a vánočce, o buchtách a koláčích nebo o světlém slaném pečivu (rohlíky, housky aj.).

Do knihy jsem tentokrát vřadila i texty a recepty, které na svém webu Pekárnománie zveřejněny nemám (větší množství náplní do koláčů, kynuté bábovky, plecovník, klobásníky, kohoutí hřebeny, sladké plněné taštičky, pizzettky, trnová koruna, celoznný slaný koláč a mnoho dalších).
Prostě - najdou se v ní recepty snad pro každého člověka.

Hrátky s těstem koupíte v knižních kamenných prodejnách i eshopech např. Albatrosmedia.cz, slovenští přátelé knihu dostanou běžně koupit ve slovenských obchodech.

Zvu Vás tak na hrátky s těstem v knize, kde jsou téměř všechny recepty připraveny tak, aby pečení bylo snadné a rychlé, ale zároveň co nejvíce dokonalé!

Iva Trhoňová (autorka knihy a moderátorka webu Toprecepty.cz)

Pekarnomanie.cz

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více