Vydatná durynská soljanka
Hustá, kyselá soljanka pochází původně z ukrajinské a ruské kuchyně. Připravíme ji z uzeného masa, klobásy, rajského protlaku a papriky. Kyselost polévce dodáme kyselými okurkami, případně i nálevem. Podáváme se lžící zakysané smetany.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 2 720 kJ / 650 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 67,26 g |
Tuky | 26,97 g |
Vláknina | 11,20 g |
Cholesterol | 240 mg |
Sodík | 2,68 g |
Sůl | 6,13 g |
Sacharidy | 31,35 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Soljanek je spousta druhů, jsou bezmasé, houbové, s kysaným zelím apod. Je to polévka na zbůsob boršče a pochází taktéž z ruských zemí. Přidávám jednu do podobných.
Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 1. 2024 17:57
10. 10. 2020 04:00
9. 5. 2017 23:34
26. 4. 2017 10:27
31. 12. 2013 13:29
19. 11. 2013 20:16
Keďže som bola onehdy u rodiny v Rusku - je to dobrých 30 rokov - tak som sa tam pýtala na tú ktorú polievku, lebo tam sa ich varí požehnane.
Názov SOĹJANKA - ako mi vysvetlili - je od soli, do ktorej sa tam nakladalo a nakladá všetko, čo sa má uchovať na ďaľšiu konzumáciu. V tomto prípade sú to uhorky, u nás známe ako kvašáky. Polievka sa vlastne varila z nálevu-láku z uhoriek a každý do nej pridal, čo mal. Táto polievka nemá presný recept a v jednej dedine sa varila v každom dome inak a dokonca aj v jednom dome vždy podľa toho, čo bolo po ruke. To, či bola hustá, alebo riedka, záležalo len na zásobách, ktoré boli akurát k dispozícii.
Preto sa môže variť na celom svete a všade bude iná. A Andrejka predsa uviedla, že toto je "durýnska" soľjanka.
Rusko je veľmi veľká zem a jediné, čoho tam mali dosť, bola soľ. Preto v nej končilo všetko, Mäso, ryby, slanina-žiadna údená, len solená, zelenina, proste všetky zásoby "na horšie časy"
A lepšie časy v nedohľadne !!!
25. 3. 2013 20:50
25. 3. 2013 17:09
25. 3. 2013 17:05
25. 3. 2013 16:42
25. 3. 2013 16:39
Zabudli ste napísať odkedy!
Myslíte, že keď sa v roku 1952 vrátili domov nemeckí zajatci (tí, čo prežili...), tak priniesli aj recepty na varenie? Tí milovali Rusov tak, ako sme ich kedysi milovali my!
Dnes, keď je Nemecko plné Rusov - podľa "Die Erste" je ich tam legálne okolo 4 miliónov a ilegálne aspoň toľko (na satelitnom vysielaní ruských kanálov je niekoľko otvorených, ktoré vysielajú z Nemecka pre tam usídlených Rusov). Zabudli ste, že prešlo viac ako 20 rokov, čo sa rozpadol ZSSR a že aj keď nemôžu cestovať bez víza, odchádzajú neustále von. U nás je 10 letov denne medzi Moskvou a naším letiskom + ďalšie lety z iných miest, všetko veľké lietadlá. Myslíte, že sa všetci aj vracajú? Podľa slov polície iba 10 %!
Takže tá hustá Soljanka je nemecká verzia, aká sa v Rusku nevarila a ani nevarí. Vy budete príliš mladá, aby ste mohli tieto veci poznať. Ja som poznal bývalých nemeckých zajatcov, ktorí zajatie prežili a rozprávanie o zajatí sa podobá koncentračnému táboru. Takže opatrne s komentármi, keď ste toho ešte veľa neprežili!
25. 3. 2013 15:41
25. 3. 2013 15:31
25. 3. 2013 10:17
25. 3. 2013 10:01
Predpokladám, že do NDR to priniesli ruskí (sovietski) vojaci, ktorí tam zostali od skončenia 2. svetovej vojny až do rozpadnutia ZSSR. Problémy s nedostatkom potravín ich zrejme prinútili "modifikovať" z domu zaužívané recepty a prispôsobiť ich situácii. Východní Nemci niektoré jedlá od nich prebrali (Soljanka je typická ruská polievka a nemá nič spoločné s nemeckou kuchyňou) a keďže problémy s potravinami u nich pretrvali až do zjednotenia Nemecka, tak tieto recepty dnes majú za svoje. Mal som to "šťastie" cestovať do NDR mnohokrát a tak ich "kuchyňu" dobre poznám. V druhej časti Nemecka nevedia, čo je Soljanka.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Výpečky
Walderama08 uvařila před 6 minutami
Kuřecí přírodní plátek
tara23 uvařila před 8 minutami
Kuřecí směs
MiraBar uvařila před 19 minutami
Chřestová polévka s parmezánovými křupinkami
TondaJ uvařila před 57 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mjanickam uvařila před 1 hodinou
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
VaclavKo uvařila před 2 hodinami
Bramboračka č. 3
Rudischova uvařila před 2 hodinami
Vydatná hrachovka
jaaaninda uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Hanyday uvařila před 3 hodinami
Sojové boby po bakoňsku
Renda95 uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polévka soljanka soljanka ruska soljanka soljanka recept solianka nemecka soljanka recept na soljanku durynská klobása polévka solianka recept soljanka soljanka z uzeného masa durinska soljanka koření soljanka soljanka polevka nemecka polevka soljanka durynská kuchyně durinskapolevka soljanka ddr recept soljanka nemecka soljanka nemecko
Suroviny: maso uzené, klobása papriková, cibule, protlak rajčatový, okurky sterilované, paprika, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, bobkový list, koření nové koření, pepř mletý, maso uzené, jíška světlá, sůl, olej, ocet, smetana zakysaná
Vydatná durynská soljanka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JWWD
30 názorů